Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Άποιος διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Άποιος διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Άποιος διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

  • March 17, 2014
  • 0 Likes
  • 56 Views
  • 0 Comments

altΟ άποιος διαβήτης, είναι μία σπάνια νόσος, η οποία προκαλεί συχνή ούρηση. Ο μεγάλος όγκος των ούρων, αποτελείται από σχεδόν καθαρό νερό. Για να αντιρροπήσει την μεγάλη απώλεια ύδατος, το άτομο που πάσχει από άποιο διαβήτη, αισθάνεται την ανάγκη να πίνει μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα, τις πολλές και συχνές ουρήσεις, ακόμη και κατά την νύχτα, με διακοπές του ύπνου και πολύ συχνά, προβλήματα στα σεντόνια και το στρώμα.

Λόγω αυτής της παθολογικής ποσότητας ούρων, τα άτομα που πάσχουν από άποιο διαβήτη μπορεί να αφυδατώνονται πολύ σύντομα, εάν δεν αναπληρώνουν τις απώλειές τους. Τα παιδιά που πάσχουν από άποιο διαβήτη, μπορεί να είναι νευρικά και ευερέθιστα και να εμφανίζουν πυρετό, διάρροια ή εμέτους. Ηπιότερες μορφές άποιου διαβήτη, μπορεί να αντιμετωπισθούν, πίνοντας αρκετή ποσότητα ύδατος, συνήθως μεταξύ 2 και 2,5 λίτρα ημερησίως.

Ποια είναι η διαφορά, ανάμεσα στον άποιο διαβήτη και τον σακχαρώδη διαβήτη;

Ο άποιος διαβήτης, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, αν και μπορεί να έχουν μερικά κοινά σημεία και συμπτώματα, όπως την υπερβολική δίψα και την υπερβολική ούρηση. Ο σακχαρώδης διαβήτης, με τις δύο γνωστές μορφές του (διαβήτης τύπου 1 και διαβήτης τύπου 2), είναι κατά πολύ συχνότερος του άποιου διαβήτη. Ο άποιος διαβήτης, είναι μια τελείως διαφορετική μορφή ασθένειας.

Πως ρυθμίζεται φυσιολογικά το ισοζύγιο των υγρών στον οργανισμό;

Το σώμα διαθέτει ένα περίπλοκο σύστημα διατήρησης στα φυσιολογικά όρια, του όγκου και της σύστασης των υγρών του σώματος. Μέσω του συστήματος αυτού, οι νεφροί αφαιρούν κάθε περίσσεια υγρών από τη ροή του αίματος και τα υγρά αυτά παραμένουν προσωρινά στην ουροδόχο κύστη. Εάν το σύστημα λειτουργεί σωστά, οι νεφροί παράγουν λιγότερα ούρα εάν μειωθεί η πρόσληψη ύδατος ή εάν εμφανισθεί απώλεια ύδατος, όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση διάρροιας ή πολύ ιδρώτα. Επίσης, οι νεφροί παράγουν λιγότερα ούρα κατά την νύχτα, επειδή οι μεταβολικές διαδικασίες του σώματος είναι βραδύτερες.

Ο οργανισμός, για να διατηρήσει σε ισορροπία τον όγκο και τη σύσταση των υγρών, τον μεν ρυθμό πρόσληψης των υγρών ρυθμίζει με τον μηχανισμό της δίψας, τον δε ρυθμό απέκκρισης των υγρών, με την παραγωγή μιας ειδικής ορμόνης, που ονομάζεται αντιδιουρητική ορμόνη (antidiuretic hormone-ADH), η οποία ονομάζεται επίσης και βαζοπρεσσίνη (αγγειοπιεσίνη).

alt

Η ορμόνη αυτή παρασκευάζεται στον υποθάλαμο, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου, αποθηκεύεται στην υπόφυση κι από εκεί απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, όποτε υπάρχει ανάγκη. Όταν η αντιδιουρητική ορμόνη φθάσει στους νεφρούς, τους κατευθύνει να παρασκευάζουν λιγότερα αλλά και πυκνότερα ούρα. Ο άποιος διαβήτης παρουσιάζεται όταν διαταραχθεί αυτό το ακριβές και πολυσύνθετο σύστημα ρύθμισης των υγρών από τους νεφρούς.

Ποιοι είναι οι τύποι του άποιου διαβήτη;

•    Κεντρικός άποιος διαβήτης: Συνήθως μετά από βλάβη της υπόφυσης

•    Νεφρογενής άποιος διαβήτης: Μειωμένη ικανότητα του νεφρού να ανταποκριθεί στην αντιδιουρητική ορμόνη, λόγω διαφόρων άλλων παθήσεων, φαρμάκων, κλπ.

•    Διψογενής άποιος διαβήτης: Βλάβη στο μηχανισμό της δίψας, στη περιοχή του υποθαλάμου.

•    Άποιος διαβήτης της εγκυμοσύνης: Εμφανίζεται μόνον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προκαλείται από ένα ένζυμο, το οποίο παράγεται από τον πλακούντα και καταστρέφει τη αντιδιουρητική ορμόνη στη μητέρα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline