Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η Φλεβική Θρομβοεμβολή αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς
Η Φλεβική Θρομβοεμβολή αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς

Η Φλεβική Θρομβοεμβολή αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς

  • March 28, 2014
  • 0 Likes
  • 22 Views
  • 0 Comments

altΣήμα κινδύνου για άμεση κινητοποίηση των ασθενών με καρκίνο αλλά και μετά από κάθε χειρουργείο, για  την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, στέλνουν οι αγγειοχειρουργοί  από το Συμπόσιο, που θα οργανωθεί στο Στάδιο Ειρήνης Φιλίας, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, από την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, με αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και κύριο χορηγό την φαρμακευτική εταιρεία LEO Parma.

Κι αυτό, γιατί η Φλεβική Θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) η οποία συχνά δεν συνοδεύεται από κλινική εκδήλωση, πλήττει έως και 1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο, ενώ η έναρξη χημειοθεραπείας αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

Παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής  είναι η παραμονή στο νοσοκομείο και η χειρουργική επέμβαση (24.2%), η παραμονή στο νοσοκομείο χωρίς χειρουργική επέμβαση (22.5%) και ο ενεργός καρκίνος (19.8%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη φλεβικής θρομβοεμβολής μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο.

Οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής εξαιτίας της υπερπηκτικής κατάστασης που σχετίζεται με τον καρκίνο, της χειρουργικής επέμβασης και της θεραπείας για τον καρκίνο. Η εμφάνισή της δε,  εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, με τον καρκίνο του παγκρέατος, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του νεφρού  και του στομάχου να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Σημαντικές παρενέργειες της  Φλεβικής Θρομβοεμβολής στους  ασθενείς με καρκίνο είναι το μεταθρομβωτικό σύνδρομο, η χρόνια πνευμονική υπέρταση, και η επανεμφάνιση νέων επεισοδίων ΦΘΕ.  Αθροιστικά, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ΦΘΕ είναι 3 φορές υψηλότερο σε σχέση με εκείνους που δεν πάσχουν από καρκίνο
 
Για να μειωθούν οι συνέπειες της ΦΘΕ, επεσήμαναν οι ομιλητές, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε την πρωτογενή πρόληψη και θεραπεία της νόσου σε ογκολογικούς ασθενείς  με τη  χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.

alt

Ανάλογα με τον κίνδυνο επανεμφάνισης εμβολικών επεισοδίων  μπορεί η αντιπηκτική αγωγή να δοθεί για μερικούς μήνες ή και για ολόκληρη τη ζωή του ασθενούς.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θρόμβωσης εν των βάθει φλεβών ή πνευμονικής εμβολής (ασθενείς που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές, που παραμένουν σε ακινησία για μεγάλο  χρονικό διάστημα κ.α.), η προφυλακτική θεραπεία  με υποδόρια χορήγηση ηπαρίνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Μετά τη λήξη του Συμποσίου, στον ίδιο χώρο (ΣΕΦ) μεταξύ 15.30 – 19.30, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία θα εξετάσει δωρεάν, για Θρομβοεμβολική Νόσο περισσότερους από 150 ασθενείς, οι οποίοι  έχουν ήδη  δηλώσει συμμετοχή. Οι εξετάσεις αφορούν και ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Η εξέταση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην εταιρεία Alpha Public Relations τηλ. 2103645629.

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline