Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κίνδυνος θανάτου μετά από εγχείριση τα Σαββατοκύριακα
Κίνδυνος θανάτου μετά από εγχείριση τα Σαββατοκύριακα

Κίνδυνος θανάτου μετά από εγχείριση τα Σαββατοκύριακα

  • June 5, 2014
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

altΜία νέα γερμανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν κάνει εγχείρηση, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τον Φεβρουάριο (οπότε κανείς πρέπει να αποφύγει να εγχειριστεί απόγευμα κάποιου Σαββατοκύριακου μέσα στον Φεβρουάριο!).

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, με επικεφαλής τον δρα Φέλιξ Κορκ και την καθηγήτρια Κλαούντια Σπίες, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο “Euroanaesthesia” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας στη Στοκχόλμη (31 Μαϊου-3 Ιουνίου), ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία για περίπου 210.000 ασθενείς, που εγχειρίστηκαν σε δύο γερμανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία μεταξύ 2006-2011.

Γενικότερα η θνησιμότητα μετά από εισαγωγή σε νοσοκομείο εμφανίζει διακυμάνσεις μέσα στην μέρα, την εβδομάδα και το έτος, κάτι που έχει δειχτεί και από προηγούμενες έρευνες σε διάφορες χώρες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει ειδικότερα όσον αφορά τη θνησιμότητα μετά από εγχείρηση.

Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε, η εγχείρηση που γίνεται τα απογεύματα, εμφανίζει κατά μέσο όρο 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με άλλες ώρες μέσα στη μέρα. Η εγχείρηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σχετίζεται με κατά 22% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τις καθημερινές. Εξάλλου ο Φεβρουάριος είναι ο χειρότερος μήνας για εγχείρηση, αφού τότε υπάρχει αυξημένος κατά 16% κίνδυνος θανάτου, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Προς το παρόν, οι Γερμανοί ερευνητές απέφυγαν να εξάγουν οριστικά συμπεράσματα για τις αιτίες αυτών των χρονικών διακυμάνσεων. Όπως είπαν, μπορεί το επίπεδο των νοσοκομειακών υπηρεσιών να πέφτει τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ή, εναλλακτικά, μπορεί οι ασθενείς που εγχειρίζονται μετά το μεσημέρι και μέσα τα Σαββατοκύριακα, να είναι γενικά σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Μία άλλη μεγάλη ιαπωνική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση), που παρουσιάστηκε στο ίδιο ανιασθησιολογικό συνέδριο, η οποία μελέτησε στοιχεία για συνολικά 55 εκατ. ανθρώπους, δείχνει ότι όντως όσοι ασθενείς εισάγονται σε νοσοκομείο μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμφανίζουν υψηλότερη θνησιμότητα.

alt

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χιρόσι Χοσιτζίμα του Πανεπιστημίου Τοχόκου, αξιολόγησαν στοιχεία από 72 δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες από διάφορες περιοχές του κόσμου και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι, κατά μέσο όρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η εισαγωγή σε νοσοκομείο μέσα στο Σαββατοκύριακο αυξάνει τη θνησιμότητα του ασθενούς μεταξύ 15% και 17%, σε σχέση με την εισαγωγή του κάποια καθημερινή μέρα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες -όπως και οι Γερμανοί- εκτιμούν ότι γι’ αυτό τον αυξημένο κίνδυνο φταίει είτε το χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών των νοσοκομείων κατά τα Σαββατοκύριακα, είτε ότι μέσα σε αυτό το διήμερο εισάγονται πιο σοβαρά περιστατικά από ό,τι τις καθημερινές (προφανώς και οι δύο αυτές αιτίες μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα, καθώς η μία δεν αποκλείει την άλλη).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline