Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μωρά και διατροφή στη διάρκεια της οδοντοφυΐας
Μωρά και διατροφή στη διάρκεια της οδοντοφυΐας

Μωρά και διατροφή στη διάρκεια της οδοντοφυΐας

  • April 19, 2012
  • 0 Likes
  • 40 Views
  • 0 Comments

Ο Φώτης Καρβούνης, Χειρουργός Οδοντίατρος, μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική Οδοντιατρική στο New York University (NYU), εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι η βασική διατροφή κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας στα μωρά, για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών τους.

Τα μωρά αρχίζουν να “βγάζουν” δόντια σε ηλικία περίπου 4 έως 10 μηνών. Μέχρι την ηλικία του 1 έτους θα έχουν 6-8 δόντια και μέχρι τα 2 έτη περίπου 20 δόντια.

Η συμπληρωματική διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας. Οι γονείς είναι ανάγκη να παρέχουν στα μωρά τους μία διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών, οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές και τα λαχανικά αποτελούν μια πλούσια πηγή αυτών των ινών. Τα λαχανικά επίσης βοηθούν στην καθαριότητα των δοντιών και των ούλων λόγο του μασάζ που κάνουν τρώγοντάς τα.

Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που θα πρέπει να χορηγείται με μεγάλη προσοχή κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα όπως οι καραμέλες ή τα γλυκίσματα ευνοούν τη δημιουργία βακτηρίων, τα οποία προκαλούν με τη σειρά τους φθορά στα δόντια. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν να μην προσφέρουν στα μωρά φαγητό πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, επειδή τα νεογιλά δόντια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Η βιταμίνη C που περιλαμβάνεται κατά κύριο λόγο στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κλπ.) και σε διάφορα άλλα λαχανικά βοηθά επίσης στην ανάπτυξη υγειών δοντιών και ούλων.

Ο φώσφορος είναι ένα συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση σε διάφορα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το αυγό, το τυρί, ή το γιαούρτι. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι σημαντική γιατί βοηθά στην απορρόφηση του φωσφόρου και συμβάλει στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών στους μικρούς μας φίλους.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι το καλύτερο για τα παιδιά στην περίοδο της οδοντοφυΐας.

Φώτης Χ. Καρβούνης
Χειρουργός Οδοντίατρος
Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική Οδοντιατρική στο NYU
Μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών

www.topsmile.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline