Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Δημιουργήθηκε ο πρώτος ασύρματος βηματοδότης!
Δημιουργήθηκε ο πρώτος ασύρματος βηματοδότης!

Δημιουργήθηκε ο πρώτος ασύρματος βηματοδότης!

  • May 21, 2014
  • 0 Likes
  • 16 Views
  • 0 Comments

altΟι μέρες των ογκωδών βηματοδοτών με μπαταρίες και σύρματα μπορεί να είναι μετρημένες, καθώς ερευνητές -μηχανικοί και γιατροί- στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν καινοτομικό βηματοδότη, που όχι μόνο είναι πολύ πιο μικρός σε μέγεθος (μικρότερος και από έναν κόκκο ρυζιού), αλλά επιπλέον φορτίζεται και επαναφορτίζεται ασύρματα.

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται ασύρματη φόρτιση μέσα σε ένα ζωντανό σώμα. Η συσκευή εμφυτεύτηκε σε ένα κουνέλι και λειτουργεί μια χαρά, ενώ σχεδιάζεται και η ανάλογη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Ειδικότερα, ο ομάδα μηχανολόγων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα εμφύτευμα που δε χρειάζεται μπαταρία, σε αντίθεση με κάθε άλλη ιατρική συσκευή. Η ασύρματη τροφοδότηση δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς οι ιστοί του σώματος συνήθως αντανακλούν ή απορροφούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια στη συσκευή.

alt

Οι ερευνητές κατάφεραν όμως να «κατασκευάσουν» ένα ειδικό τύπο κυμάτων που διαπερνά χωρίς επιπλοκές το σώμα και παράλληλα ανιχνεύεται από κεραία. Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας είναι ακίνδυνος σε χαμηλές συχνότητες και μπορεί να τροφοδοτήσει ή να φορτίσει αποτελεσματικά ένα ιατρικό εμφύτευμα.

Μια τέτοια συσκευή εμφυτεύεται στο σώμα και λειτουργεί ως βηματοδότης για την καρδιά ή τον εγκέφαλο, διεγείροντας ή καταστέλλοντας κατ’ ανάγκη τα ζωτικά αυτά όργανα του σώματος όταν παρατηρούνται ανωμαλίες. Η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα και αναμένεται να δοκιμαστεί εντός των επόμενων ετών και σε ανθρώπους.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών PNAS.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline