Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μήπως έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας;
Μήπως έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας;

Μήπως έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας;

  • April 13, 2013
  • 0 Likes
  • 28 Views
  • 0 Comments

altΟ Αλέξης Σωτηρόπουλος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Δ/ντης ΕΣΥ, Γ’ Παθολογικό Τμήμα & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά, εξηγεί στο Υγείαonline.gr,  γιατί η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα σημαντικό και σύγχρονο πρόβλημα στον κόσμο καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.

Οι ομάδες πληθυσμού που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό και με περισσότερη συχνότητα είναι οι μεσαίας τάξης (60%) και διαμένουν κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα (54%). Οι γυναίκες υποφέρουν από δυσκοιλιότητα πιο συχνά απ’ ότι οι άνδρες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας υποφέρουν περισσότερο απ΄ ότι οι νεότεροι.

Τα  συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής  είναι  μεταξύ των άλλων το αίσθημα βάρους (73%), το ότι αισθάνονται άβολα (40%), η νευρικότητα (39%), η στεναχώρια (38%), ο πονοκέφαλος (32%), το αίσθημα κούρασης (31%) και η ευερεθιστότητα (28%). Επιπλέον, οι πάσχοντες  θεωρούν   εξαιρετικά δυσάρεστο το ότι αισθάνονται χοντροί, άβολα, φουσκωμένοι, γεμάτοι «τοξίνες», ευέξαπτοι και άσχημοι/μη ελκυστικοί.

Δυστυχώς, αποτελέσματα πρόσφατης  έρευνας  έδειξαν ότι ακόμα και σήμερα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενημέρωση του κοινού κυρίως για την σωστή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αβάσιμες ανησυχίες και λανθασμένες πεποιθήσεις αποτελούν εμπόδιο για τους περισσότερους πάσχοντες να καταφύγουν στη χρησιμοποίηση των καλύτερων διαθέσιμων θεραπειών, όπως είναι η χρήση υπακτικών φαρμάκων.

alt

Έντονο ενδιαφέρον έχει πως  παρόλο που το  70% των ατόμων που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα θέλουν προγραμματισμένη ανακούφιση, μόνο το 36%  από αυτούς λαμβάνει θεραπευτική αγωγή ενώ το 61%  είτε αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες είτε παίρνει παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα προϊόντα, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων να μην  αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα και το πρόβλημα να παραμένει και να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

alt

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Όταν όμως εμφανιστεί το πρόβλημα, συνιστάται  φαρμακευτική αγωγή. Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου όπως είναι η δισακολύδη που διατίθεται  μόνο στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή (λόγω του καλού προφίλ ασφάλειας), προσφέρει αποτελεσματική και προγραμματισμένη ανακούφιση σε 6 ως 10 ώρες.

Η δισακοδύλη, χορηγούμενη από το στόμα, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και βελτιώνει τα σχετιζόμενα με την δυσκοιλιότητα συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός και το αίσθημα δυσφορίας ή και πόνου στην κοιλιά. Η προγραμματισμένη δράση της επιτρέπει στους πάσχοντες να ακολουθήσουν τους έντονους ρυθμούς ζωής, εφόσον η λήψη μπορεί να γίνει πριν το βραδινό ύπνο και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα το επόμενο πρωί. Επιπρόσθετα, δεν  παρατηρείται ελάττωση της αποτελεσματικότητάς της δισακοδύλης  με την πάροδο του χρόνου.

Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος επαληθεύτηκε από την πανελλήνια έρευνα το 2012 όπου έδειξε ότι το 80% των πασχόντων έμειναν ικανοποιημένοι από τη δισακοδύλη, ενώ το 72% των πασχόντων ξανα-αγόρασε το σκεύασμα.

Αλέξης Σωτηρόπουλος
Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός
Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου
Γ. Ν. Νίκαιας – Πειραιά  – Ταμίας Ελληνικής Εταιρείας
Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline