Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ποια είναι τα αίτια του παιδικού βήχα;
Ποια είναι τα αίτια του παιδικού βήχα;

Ποια είναι τα αίτια του παιδικού βήχα;

  • June 3, 2014
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

altΌλα τα παιδιά παρουσιάζουν περιστασιακά επεισόδια βήχα. Όμως ο βήχας που υποτροπιάζει, ή συνοδεύεται και από δυσκολία στην αναπνοή ή εμφανίζει απόχρεμψη με πύον ή με αίμα, επιβάλλει άμεση και προσεκτική εξέταση. Σημασία επίσης έχει η χαρακτηριστική χροιά του ήχου του παιδικού βήχα, αφού αυτό το στοιχείο, μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει τον παιδίατρο στην διάγνωση.

Οι περισσότεροι ειδικοί, χαρακτηρίζουν σαν «οξύ» βήχα, εκείνον που διαρκεί λιγότερο από τέσσερεις εβδομάδες και «χρόνιο» βήχα, εκείνον που διαρκεί περισσότερο από τέσσερεις εβδομάδες.

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν τον οξύ παιδικό βήχα;

Στις συχνότερες αιτίες, περιλαμβάνονται:

Λοιμώξεις

•    Διάφορες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, με πρώτη σε συχνότητα, το κοινό κρυολόγημα.

•    Ερεθισμός και οίδημα της περιοχής των φωνητικών χορδών λόγω ιογενούς λοίμωξης, μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστικό βήχα.

•    Λοίμωξη των κόλπων του προσώπου (όπως ιγμορίτιδα), που γενικά αποτελεί μια επιπλοκή της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και προκαλεί την παραγωγή παχέος βλεννοπυώδους υγρού, χρώματος κίτρινου ή πράσινου, μπορεί να προκαλέσει βήχα.

•    Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως από διάφορους ιούς (ιογενείς πνευμονίες, βρογχίτιδες) ή βακτηρίδια (βακτηριακές πνευμονίες, κοκίτης κλπ).

Αλλεργικές ρινίτιδες

Οι διάφορες αλλεργικές ρινίτιδες, καθώς προκαλούν την παραγωγή υγρού, το οποίο ρέει συνήθως προς τον φάρυγγα, προκαλούν την δημιουργία βήχα, λόγω τοπικού ερεθισμού της περιοχής του φάρυγγα.

Ξένα σώματα

Κάθε αντικείμενο, το οποίο δεν περνά από το πίσω μέρος του στόματος προς τον οισοφάγο, μπορεί να ενσφηνωθεί στην τραχεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στα πολύ μικρά παιδιά, λόγω της τάσης τους να βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων, άκρως επειγουσών καταστάσεων, προϋποθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση του ατόμου που είναι υπεύθυνο για το παιδί.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση περιεχομένου του στομάχου, μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστικό του βήχα και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη, όταν έχουν αποκλεισθεί οι άλλες, συχνότερες αιτίες του βήχα. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στα βρέφη και στα μικρά παιδιά.

Καλοήθες κινητικό tic

Πολλά παιδιά, μπορεί να παρουσιάζουν περιστασιακά βήχα, σαν να προσπαθούν να καθαρίσουν τον λαιμό τους. Δεν παρουσιάζουν καμία άλλη διαταραχή κατά την διάρκεια αυτών των επεισοδίων, μπορούν να τα ελέγξουν με τη θέλησή τους και δεν εμφανίζονται κατά την διάρκεια του ύπνου.

Σπάνιες αιτίες

Αν αποκλεισθούν όλες οι συνήθεις αιτίες, τότε θα πρέπει να εξετάζεται η περίπτωση πιο σπάνιων αιτίων, όπως η κυστική ίνωση, οι συγγενείς καρδιοπάθειες και η καρδιακή ανεπάρκεια, οι συγγενείς δυσμορφίες των αεροφόρων οδών, των πνευμόνων ή των μεγάλων αγγείων στο στήθος κλπ.

alt

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες χρόνιου βήχα στα παιδιά;

Πολλές από τις προαναφερθείσες αιτίες οξύ βήχα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μπορούν επίσης να διαρκέσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων εβδομάδων και συνεπώς, να χαρακτηρισθεί χρόνιος βήχας. Μερικές μελέτες, έχουν υπολογίσει, ότι ποσοστό 5% έως 7% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και 12% έως 15% των μεγαλυτέρων παιδιών, μπορεί να εμφανίσουν χρόνιο βήχα. Τα αγόρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τα κορίτσια για να εμφανίσουν χρόνιο βήχα, ενώ γενικά, ο χρόνιος βήχας είναι συχνότερος στις υπό ανάπτυξη χώρες, έναντι των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών.

Στα αίτια του χρόνιου βήχα των παιδιών (επιπλέον εκείνων που ανεφέρθησαν στην προηγούμενη παράγραφο, για τον οξύ βήχα), περιλαμβάνονται:

1. Ερεθισμός των αεροφόρων οδών, κυρίως λόγω εισπνοής καπνού και διαφόρων αλλεργιογόνων. Η απομάκρυνση του αιτίου, δρα θεραπευτικά.

2. Αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων του βήχα, λόγω διαφόρων αιτίων (χρόνια φλεγμονή, ευαισθητοποίηση των αεραγωγών κλπ). Σε εξειδικευμένα κέντρα, μπορεί να τεθεί η ακριβής διάγνωση.

3. Βήχας λόγω συνήθειας. Οφείλεται σε ψυχολογικά αλλά και σε οργανικά αίτια. Αρχίζει συνήθως μετά από μια απλή, συνηθισμένη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά διαρκεί πολύ περισσότερο, μετά την αποδρομή της λοίμωξης. Ο βήχας αυτής της μορφής, είναι συνήθως παρών κατά την διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης, αλλά εξαφανίζεται με το παιχνίδι, την ομιλία, το φαγητό και τον ύπνο.

4. Ωτογενούς αιτιολογίας: Σε μερικά άτομα, στο τοίχωμα του ακουστικού πόρου, εξαπλώνεται ένας κλάδος του νεύρου που χρησιμοποιείται για το αντανακλαστικό του βήχα. Έτσι, η ύπαρξη κάποιου βύσματος («κεριού»), ή άλλου ξένου σώματος, μπορεί να προκαλέσει βήχα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline