Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Παιδί και ασφάλεια στην κουζίνα
Παιδί και ασφάλεια στην κουζίνα

Παιδί και ασφάλεια στην κουζίνα

  • July 24, 2014
  • 0 Likes
  • 15 Views
  • 0 Comments

altΟ Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος από την Αμερικανική Ακαδημία της Παιδιατρικής, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τους κινδύνους που μπορεί κρύβει ο χώρος της κουζίνας για τα μικρά παιδιά, καθώς και τρόπους πρόληψης ατυχημάτων.

Η κουζίνα μπορεί να γίνει τόσο επικίνδυνη για τα παιδιά που κάποιοι ειδικοί προτείνουν την απαγόρευση εισόδου στα μικρά παιδιά – αυτό φυσικά δεν είναι λειτουργικό σε κοινωνίες όπως η Ελληνική, όπου το κεντρικό δωμάτιο του σπιτιού είναι η κουζίνα.

Τα παιδιά που δεν έχουν ακόμα απόλυτη ανεξαρτησία κινήσεων, όταν βρίσκονται στην κουζίνα για ώρα, καλό είναι να είναι καθισμένα με ασφάλεια στο καρεκλάκι τους, όσο σάς παρακολουθούν να δουλεύετε. Μια ακόμα πολύ καλή συμβουλή είναι να έχετε ένα κουτί με πλαστικά παιχνίδια (ή καλύτερα αντικείμενα της κουζίνας όπως τάπερ κλπ, αλλά όλα πλαστικά) διαθέσιμο για το μεγαλύτερο παιδί, σε ένα από τα κάτω συρτάρια ή ντουλάπια.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο στην κουζίνα, κάνοντας τα παρακάτω:

1.      Αποθηκεύστε ΟΛΑ τα προϊόντα καθαρισμού (συμπεριλαμβανομένων καθαριστικών ρούχων, μπογιές, κάψουλες πλυντηρίου πιάτων ή ρούχων κλπ) σε ένα ντουλάπι ΨΗΛΑ. Αυτό το ντουλάπι πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ – ιδανικά προμηθευτείτε μία μαγνητική κλειδαριά η οποία κλείνει μόνη της κάθε φορά που κλείνετε το ντουλάπι.

2.      ΜΗΝ μεταγγίζετε προϊόντα!

3.      Μαχαίρια, πιρούνια, ψαλίδια και κάθε άλλο αιχμηρό αντικείμενο πρέπει να φυλάσσεται στο πάνω – πάνω συρτάρι, και αυτό πρέπει να είναι κλεισμένο με ειδική ασφάλεια για παιδιά.

4.      Βγάζετε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε.

5.      ΜΗΝ αφήνετε καλώδια να κρέμονται από τον πάγκο της κουζίνας – τα παιδιά συνηθίζουν να τα τραβάνε, ή να κρέμονται από αυτά.

alt

6.      Να έχετε ΠΑΝΤΑ τα χερούλια της κατσαρόλας προς τα μέσα (προς τον τοίχο).

7.      ΜΗΝ αφήνετε ποτέ ανοιχτή την πόρτα του φούρνου.

8.      Προμηθευτείτε έναν πυροσβεστήρα και φροντίστε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση.

9.      Μην χρησιμοποιείτε μικρούς μαγνήτες που το παιδί σας μπορεί να καταπιεί.

10.    Σε περίπτωση δηλητηρίασης καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων, και μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Φέρτε μαζί σας την συσκευασία του προϊόντος.

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Πιστοποιημένος από την Αμερικανική Ακαδημία της Παιδιατρικής

www.renierispediatrics.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

  • Μοιραστείτε: