Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Καρκίνος του προστάτη: Ναι στην έγκαιρη διάγνωση
Καρκίνος του προστάτη: Ναι στην έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος του προστάτη: Ναι στην έγκαιρη διάγνωση

  • September 15, 2011
  • 0 Likes
  • 31 Views
  • 0 Comments

Το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελεί ο καρκίνος του προστάτη, που αφορά κυρίως άνδρες 50 έως 80 ετών και παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 60 έως 70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών, παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, που εορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για μια νόσο που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο, μερικές φορές, ακόμα και τη ζωή τους.

Η αιτία του καρκίνου του προστάτη είναι άγνωστη, αλλά η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και η φυλή είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες επικινδυνότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου. Η ύπαρξη ιστορικού καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια καθώς και η έναρξή του σε ηλικία κάτω των 55 ετών σε άτομα της οικογένειας, αυξάνει τις πιθανότητες στον άνδρα να εμφανίσει το νόσημα αυτό.

Η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη λιπαρών ενοχοποιείται για την ανάπτυξη της νόσου, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου παρατηρείται στη μαύρη φυλή.

Οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε κλινικές διαγνωστικές εξετάσεις, για να μπορεί να γίνει έγκαιρα η ανίχνευση και θεραπεία της νόσου. Οι άνδρες που πληρούν παράγοντες επικινδυνότητας θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις, ήδη, από την ηλικία 40 έως 45 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ ο καρκίνος του προστάτη δεν δύναται να προληφθεί, εντούτοις, υπάρχουν μέτρα περιορισμού του κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. Σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline