Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μπορεί να γεννηθεί παιδί με 3 βιολογικούς γονείς;
Μπορεί να γεννηθεί παιδί με 3 βιολογικούς γονείς;

Μπορεί να γεννηθεί παιδί με 3 βιολογικούς γονείς;

  • February 18, 2015
  • 0 Likes
  • 29 Views
  • 0 Comments

altΗ επιστημονική ομάδα της DNAlogy, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την νέα πρωτοποριακή μέθοδο αντικατάστασης των Μιτοχονδρίων που υπόσχεται πολλά στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού τα παιδιά που θα γεννηθούν με αυτή την εφαρμογή, θα έχουν 3 βιολογικούς γονείς!

Επιπλέον προσοχή θα πρέπει πλέον να δίνουν τα εργαστήρια ανάλυσης DNA στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούν την ανάλυση του Μιτοχονδριακού DNA ως εργαλείο για την ταυτοποίηση ατόμων.

Τι είναι το Μιτοχονδριακό DNA;

Κάθε άνθρωπος στα κύτταρά του διαθέτει 2 είδη γενετικού υλικού:

α) το Πυρηνικό DNA όπου βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου και κληρονομείται κατά το ήμισυ από την βιολογική μητέρα και κατά το ήμισυ από τον βιολογικό πατέρα και
β) το Μιτοχονδριακό DNA το οποίο βρίσκεται στα οργανίδια του κυττάρου τα οποία καλούνται Μιτοχόνδρια και κληρονομείται αποκλειστικά και αυτούσιο από τη βιολογική μητέρα. Ως εκ τούτου, η μελέτη του Μιτοχονδριακού DNA ενός ατόμου και η σύγκριση με εκείνο άλλων ατόμων, μπορεί να μας αποκαλύψει αν τα άτομα αυτά ανήκουν σε κοινή μητρική γενιά.

Μια νέα μέθοδος, που ήδη εγκρίθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τίθεται σε εφαρμογή από το 2015 κατά την οποία μητέρες οι οποίες φέρουν «ελαττωματικά μιτοχόνδρια» στα ωάριά τους, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με υγιή μιτοχόνδρια δοτριών, αντικαθιστώντας κατά συνέπεια και το Μιτοχονδριακό DNA.

alt

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά που θα γεννηθούν με τη μέθοδο αυτή, να φέρουν στον πυρήνα των κυττάρων τους DNA που έχουν κληρονομήσει από τη βιολογική μητέρα και από το βιολογικό πατέρα ενώ στα μιτοχόνδριά τους DNA της δότριας.

Αν λοιπόν πραγματοποιούσαμε στο εργαστήριο ένα DNA Τεστ Μητρότητας με τη χρήση Πυρηνικού DNA θα είχαμε θετικά αποτελέσματα ενώ αν πραγματοποιούσαμε ένα Τεστ Μιτοχονδριακού DNA, αυτό θα μας έδειχνε πως μητέρα και παιδί δεν ανήκουν σε κοινή μητρική γενιά. Με άλλα λόγια, οι δύο εξετάσεις θα μας έδιναν δύο αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται και στο ποινικό κομμάτι, αφού δεν είναι λίγες φορές που τα εργαστήρια καταφεύγουν στην  ανάλυση του Μιτοχονδριακού DNA για την ταυτοποίηση των υπόπτων, καθώς είναι περισσότερο και πιο ανθεκτικό από το πυρηνικό, το οποίο ενδέχεται να μη δώσει πλήρη αποτελέσματα. Η σύγκριση του Μιτοχονδριακού DNA που ανιχνεύεται σε ένα πειστήριο, με αυτό της οικογένειας του υπόπτου προκειμένου να ελεγχθεί αν πρόκειται για μέλος της οικογενείας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τελείως παραπλανητικά αποτελέσματα αν δε ληφθεί υπόψη η νέα αυτή παράμετρος.

Η νέα αυτή πρωτοποριακή μέθοδος αντικατάστασης των Μιτοχονδρίων υπόσχεται πολλά στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αν και αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για τα εγκληματολογικά εργαστήρια…

Επιστημονική ομάδα της DNAlogy
Εργαστήρια Γενετικής DNAlogy SA
Λ. Βουλιαγμένης 98, 16674, Γλυφάδα
Τηλ/Φαξ: (+30) 2109650370

info@dnalogy.eu
www.dnalogy.eu

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline