Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Φούσκωμα; Αέρια; Μια άβολη κατάσταση
Φούσκωμα; Αέρια; Μια άβολη κατάσταση

Φούσκωμα; Αέρια; Μια άβολη κατάσταση

  • September 19, 2013
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

altΗ Αναστασία Δ. Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D., Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων, Μέλος British Dietetic Association, Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ανεπιθύμητα αέρια και πρηξίματα στην περιοχή της κοιλιάς.

Πολλές φορές θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με ανεπιθύμητα αέρια και πρηξίματα στην περιοχή της κοιλιάς. Άνδρες και γυναίκες ταλαιπωρούνται από αυτή την διαταραχή, αλλά οι γυναίκες λίγο περισσότερο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κατάσταση αυτή  επηρεάζει τόσο στην ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή του καθένα από εμάς. Ναι: είναι σίγουρα τόσο μια άβολη κατάσταση όσο και αντιαισθητική λόγω της διογκωμένης κοιλιάς, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι τα αέρια;

Τα αέρια σώματος παράγονται από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο πεπτικό σωλήνα και κυρίως στο παχύ έντερο. Προκαλούνται κυρίως από την αποδόμηση των υδατανθράκων που λαμβάνουμε μέσω τη διατροφής, όμως υπάρχουν και παθολογικές περιπτώσεις που προκαλούν παροδική αναστολή εξόδου αερίων.

Οι πιθανότερες αιτίες δημιουργίας αυτού του ανεπιθύμητου πρηξίματος, είναι οι εξής:

●   Η κατανάλωση τροφίμων που δεν πέπτονται εύκολα όπως οι φυτικές ίνες
●   Η δυσκοιλιότητα
●   Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
●   Η δυσανεξία στη λακτόζη
●   Η κατάποση αέρα όταν  τρώμε ή πίνουμε κάτι βιαστικά, το κάπνισμα και το μάσημα τσίχλας
●   Το στρες

Αντιμετώπιση:

Μερικές συμβουλές ώστε να νιώσετε καλύτερα:

●   Διαμορφώστε την διατροφή σας. Επιλέξτε τροφές που δεν αυξάνουν την παραγωγή αερίων
●   Προτιμήστε το νερό και όχι τα αναψυκτικά στα γεύματά σας
●   Αποφύγετε να καταπίνετε αέρα (μάσημα τσίχλας, τσιγάρο, κ.τ.λ.)

alt

Για γρήγορη ανακούφιση από το «φούσκωμα» και το μετεωρισμό των αερίων, μπορείτε να προμηθευτείτε το φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία σιμεθικόνη. Η δραστική ουσία σιμεθικόνη έχει γρήγορη δράση, είναι κατάλληλη για εγκύους, στη γαλουχία, διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών.

Η δραστική ουσία σιμεθικόνη είναι μία καταξιωμένη ουσία και χρησιμοποιείται ευρέως και για πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.  Η σιμεθικόνη δεν απορροφάται από τον οργανισμό,  άρα έχει άριστο προφίλ ασφάλειας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  και του θηλασμού.  Δρα φυσικά, εξουδετερώνοντας τα αέρια που είναι εγκλωβισμένα μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα σε πολύ μικρό  χρονικό διάστημα (λιγότερο από 15 λεπτά), ανακουφίζοντας άμεσα από τη δυσφορία που αυτά προκαλούν ενώ χαρίζει επίπεδη κοιλιά.

Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων
Μέλος British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
www.kokkali.blogspot.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline