Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μεγάλο βήμα στην αποκατάσταση απώλειας μνήμης
Μεγάλο βήμα στην αποκατάσταση απώλειας μνήμης

Μεγάλο βήμα στην αποκατάσταση απώλειας μνήμης

  • April 24, 2014
  • 0 Likes
  • 12 Views
  • 0 Comments

altΙσπανοί ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν την απώλεια της μνήμης σε ποντίκια που έπασχαν από Αλτσχάιμερ χρησιμοποιώντας μια γενετική θεραπεία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UAB) «κατάφεραν να αναπτύξουν μια γενετική θεραπεία που αναστρέφει την απώλεια μνήμης, στα πρώτα στάδια, σε ποντίκια που έπασχαν από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο.

Η μελέτη των ισπανών ερευνητών δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience.

Η θεραπεία που ανέπτυξαν οι Ισπανοί συνίσταται στην έγχυση στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης, ενός γονιδίου το οποίο πυροδοτεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ είναι «μπλοκαρισμένη». Η πρωτεΐνη Crtc1 επιτρέπει την ενεργοποίηση των γονιδίων που παίζουν ρόλο στο σχηματισμό της μακροπρόθεσμης μνήμης. Στους ασθενείς ο σχηματισμός πλακών της τοξικής πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς εμποδίζει την πρωτεΐνη αυτή να λειτουργήσει φυσιολογικά.

«Όταν η πρωτεΐνη Crtc1 αλλοιώνεται, δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα γονίδια που κάνουν τις συνάψεις ή τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον ιππόκαμπο και η μνήμη του ατόμου δεν λειτουργεί κανονικά», εξήγησε ο Δρ. Κάρλος Σάουρα που ήταν επικεφαλής της μελέτης. Σύμφωνα με τον Σάουρα, η έρευνα αυτή «ανοίγει νέες προοπτικές για την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας του Αλτσχάιμερ».

alt

Μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες είναι να αναπτύξουν φαρμακευτικές θεραπείες που θα επιτρέπουν την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης αυτής. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι θεραπείες θα είναι κατάλληλες για τον άνθρωπο.

Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ, που σήμερα θεωρείται ανίατη, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους: πλήττει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί πρόκληση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τα συστήματα υγείας και για τους ερευνητές που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να βρουν έναν τρόπο για την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline