Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τα οφέλη της γιόγκα στην εγκυμοσύνη
Τα οφέλη της γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Τα οφέλη της γιόγκα στην εγκυμοσύνη

  • March 12, 2014
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

altΟ Δρ. Γεράσιμος Αρσένης, Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος, Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα κατά την διάρκεια μιας κύησης, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη.

Η γιόγκα είναι μια σημαντική βοήθεια για την έγκυο και την λεχώνα. Βοηθά την έγκυο σε μεγάλο βαθμό να απελευθερώσει την σωματική και συναισθηματική ένταση από τους μύες και τις αρθρώσεις και τα εξωτερικεύσει τα συναισθήματα της. Η γιόγκα είναι ένας τρόπος άσκησης ήρεμος, ήσυχος που λειτουργεί σε βάθος επιτρέποντας στο σώμα και την αναπνοή να λειτουργούν χωρίς πίεση και αγωνία. Η έγκυος συγκεντρώνει την προσοχή της στο σώμα της, την αναπνοή της που διαχέεται μέσα στο σώμα ενώ εκτελεί τις ασκήσεις και τις στάσεις της γιόγκα. Κάθε έγκυος που θέλει να κάνει γιόγκα μπορεί από τους 3 μήνες κύησης και μετά.

Ασκήσεις και τεχνικές

Σωματικές ασκήσεις, στατικές και δυναμικές (Asanas)

Το πρόγραμμα asanas (σωματικές στάσεις) επιδρά στα βασικά σημεία του σώματος τα οποία επιβαρύνονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και με αυτόν τον τρόπο τα ενισχύει πριν από αυτήν. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση των μυών της πλάτης, της κοιλιάς και της μέσης βοηθάει στη σωστή στάση του σώματος που με τη σειρά του διευκολύνει τη κράτηση του μωρού ειδικά στους τελευταίους μήνες της κύησης διαμορφώνοντας συνθήκες άνεσης γι’ αυτό και τη μητέρα. Μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την γενική ευλυγισία αφού δεν επιτρέπει διάφορες ενοχλήσεις που νιώθουν οι γυναίκες λόγω του πρόσθετου βάρους οι οποίες επιβαρύνουν την πλάτη και τον υπόλοιπό σκελετό. Γενικότερα διατηρούν το σώμα σε καλή φόρμα, βελτιώνουν την ελαστικότητα των μυών και την ευλυγισία των αρθρώσεων, βελτιώνουν την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και τα διατηρούν σε καλή υγεία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και τη ροή της ενέργειας. Είναι μια μορφή δυναμικής χαλάρωσης.

Τεχνικές αναπνοής (Pranayama)

Ενεργοποιούν τον νου και το σώμα, βελτιώνουν την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, καθαρίζουν το αναπνευστικό σύστημα, ηρεμούν τον νου, το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία της καρδιάς.

Τεχνικές χαλάρωσης (Savasan)

Αποβάλουν την σωματική και την νοητική ένταση και κούραση. Η καλύτερη τεχνική για μια εγκυμοσύνη απελευθερωμένη από στρες

Τέλος μια εύκαμπτη και χαλαρωμένη μυϊκά λεκάνη θα διευκολύνει το τοκετό. Οι δυνατοί και ευλύγιστοι μυς των ποδιών θα κρατήσουν καλύτερα το εγκυμονών σώμα. Μια ήδη εξασκημένη και ελεγχόμενη αναπνοή θα αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμη στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και ένας ήδη εξασκημένος νους στην χαλάρωση και στην διατήρηση της εσωτερικής ηρεμίας θα μπορέσει πιο εύκολα να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους και στρες της καθημερινότητας τα οποία μέσω της μητέρας επιβαρύνουν την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του μωρού. Ο εξασκημένος νους επιπλέον θα μπορέσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά και στο επίπεδο των διαφόρων συναισθηματικών αλλαγών που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

alt

Τα οφέλη της γιόγκα στην κύηση

Η Γιόγκα είναι ένας ιδανικός τρόπος να διατηρήσετε τη φόρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η πανάρχαια πρακτική σας κρατά ευλύγιστες, τονώνει το μυϊκό σύστημα και βελτιώνει την ισορροπία και την κυκλοφορία, με ελάχιστη καταπόνηση των αρθρώσεών σας.

Η Γιόγκα είναι ευεργετική και για τον πρόσθετο λόγο ότι σας βοηθά να μάθετε πώς να αναπνέετε βαθιά και να χαλαρώνετε, ιδιότητες που θα σας χρειαστούν τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας αλλά και ως μητέρας. Ουσιαστικά, ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνετε σε ένα μάθημα γιόγκα είναι η πλήρης αναπνοή. Μαθαίνοντας πώς να αναπνέετε πλήρως, η αναπνοή σας, σας ετοιμάζει για τον τοκετό και τη γέννα, εκπαιδεύοντάς σας να παραμένετε ψύχραιμες όταν το έχετε πιο πολύ ανάγκη.

Όταν πονάτε ή φοβάστε, το σώμα σας εκκρίνει αδρεναλίνη και αυτό μπορεί να μειώσει την παραγωγή οξιτοσίνης, μίας ορμόνης που προωθεί τη διαδικασία του τοκετού. Μία τακτική πρακτική στη γιόγκα θα σας βοηθήσει να αντιπαλέψετε την παρόρμηση να σφίγγεστε όταν νιώθετε πόνο και, αντί αυτού, θα σας διδάξει πώς να χαλαρώνετε.

alt

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Early Human Development” αποκαλύπτουν πως η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία όχι μόνο της μητέρας, αλλά και του βρέφους. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συμβάλλει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, ακόμη και για ένα μήνα μετά τη γέννησή του.

Η έκθεση του εμβρύου στη σωματική άσκηση της μητέρας επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του νευρικού συστήματος και ανάπτυξης της καρδιάς, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες διαφορές να είναι εμφανείς ακόμη και μετά τη γέννηση“, τονίζει η ερευνήτρια Linda E. May, φυσιολόγος της άσκησης από το πανεπιστήμιο του Kansas City, που διεξήγαγε τη μελέτη, και όπως συμπληρώνει “ένα έμβρυο που μεγαλώνει σε ένα υγιές μεταβολικά περιβάλλον γεννιέται με πιο υγιή καρδιά“.

Στη μελέτη συμμετείχαν 61 εγκυμονούσες οι οποίες επιδίδονταν σε διαφορετικά είδη άσκησης, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η γιόγκα και διάφορες ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη. Οι γυναίκες που ασκούνταν για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για 3 ημέρες την εβδομάδα γέννησαν βρέφη με χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και για ένα μήνα μετά τη γέννηση. Δυστυχώς όμως, ο μηχανισμός που εξηγεί τη συγκεκριμένη επίδραση της άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία του βρέφους δεν είναι ξεκάθαρος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διερεύνηση του κατά πόσο τα καρδιαγγειακά οφέλη διαρκούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα και κατά πόσο τελικά σχετίζονται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο αργότερα στη ζωή των βρεφών. Προς το παρόν, λοιπόν, και αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προγενέστερες, τα αποτελέσματα των οποίων μαρτυρούν τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ασκήσεις όπως το περπάτημα, το κολύμπι και τα βάρη είναι ασφαλείς και σίγουρα ευεργετικές, αφού μεταξύ άλλων συμβάλλουν στ βελτίωση της διάθεσης, των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και των πόνων στη μέση.

Η γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη

Είναι ένας υπέροχος τρόπος να υποστηρίξετε τη διαδικασία ανάκαμψης του σώματος μετά τη γέννα. Στα μαθήματα γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη οι στάσεις, οι αναπνευστικές τεχνικές και ο διαλογισμός προσφέρουν μία πρακτική που υποστηρίζει την επούλωση, τη χαλάρωση και την τόνωση.

alt

Οι μητέρες μπορούν να φέρουν τα μωρά τους για να βιώσουν μία εμπειρία που ενσωματώνει τη γιόγκα και το δέσιμο με το μωρό μας. Τα μαθήματα γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη είναι κατάλληλα για γυναίκες από 4 έως 6 εβδομάδων μεταγεννητικά και μέχρι τους έξι περίπου μήνες ή μέχρι το μωρό να αρχίσει να μπουσουλάει.

Τα οφέλη της γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη

•     Δυναμώνει την πλάτη, τους κοιλιακούς και τους μύες της λεκάνης

•     Απελευθερώνει την ένταση από τους μύες των ώμων και του λαιμού

•     Βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος

•     Μειώνει συνολικά το άγχος και προωθεί τη χαλάρωση

•     Αναζωογονεί το μυαλό και αυξάνει την ενέργεια

•     Δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορεί να καλλιεργηθεί το δέσιμο με το μωρό μας

Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος
Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα
www.dr-arsenis.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: