Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Καρκίνος του Μαστού: Τα νεότερα δεδομένα
Καρκίνος του Μαστού: Τα νεότερα δεδομένα

Καρκίνος του Μαστού: Τα νεότερα δεδομένα

  • October 21, 2011
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός – Ειδική Παθολόγος, με αφορμή τον μήνα πρόληψης Καρκίνου του Μαστού (Οκτώβριος), αναφέρει στο Υγείαonline.gr, ποιοι είναι οι παράγοντες παθογένειας και ποια τα μέτρα πρόληψης της νόσου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι καρκίνωμα, που προσβάλλει πάνω από το 10% των γυναικών και προκαλεί κάθε χρόνο αρκετούς θανάτους. Η μάχη της πρόληψης, παγκοσμίως εστιάζεται στη σωστή ενημέρωση των γυναικών και στη σωστή εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης πριν την εμφάνιση της νόσου. Η απομάκρυνση κάθε παράγοντα που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου και η πρώιμη εντόπιση του καρκίνου, είναι σημαντικά για την αποφυγή της νόσου και για την ίαση.

Τα νεώτερα δεδομένα αναδεικνύουν τη σημαντική συμβολή ορισμένων παραγόντων, στην παθογένεια της νόσου

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

1. Η κακή κληρονομικότητα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού είναι σύμφωνα με μελέτες πάνω από τρεις φορές γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού που έχουν τη νόσο. Ο κίνδυνος αυξάνει όταν η θετική κληρονομικότητα αφορά ηλικίες πριν την εμμηνόπαυση. Στις γυναίκες αυτές, οι ανιχνευτικοί έλεγχοι για καρκίνο πρέπει να αρχίζουν από νεαρή ηλικία. Σήμερα με την γενετική ανίχνευση ορισμένων κληρονομικών γονιδίων, η πρώιμη προληπτική χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων ή προληπτικών χειρουργικών επεμβάσεων, εφαρμόζεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

2. Οι άτοκες γυναίκες και οι γυναίκες στις οποίες η πρώτη ολοκληρωμένη κύηση συνέβη μετά την ηλικία των 35 ετών, ευρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να τεκνοποιούν σε νεαρή ηλικία.

3. Η ινοκυστική μαστοπάθεια, η αυξημένη πυκνότητα των μαστών, τα θηλώματα, ορισμένα καρκινώματα μήτρας, είναι καταστάσεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου.

4. Γυναίκες που παρατείνουν τεχνητά την έμμηνο ρήση κατά την εμμηνόπαυση με ορμόνες, έχουν αυξημένο κίνδυνο.

5. Η χρήση αλκοόλ και η παχυσαρκία αυξάνουν την επίπτωση της νόσου.

Προληπτικοί έλεγχοι μαστών

•    Σε άτομα χαμηλού κινδύνου, η ετήσια ιατρική εξέταση σε συνδυασμό με την περιοδική πραγματοποίηση μαστογραφίας, χαμηλής δόσεως ακτινοβολίας ανά έτος μετά τα σαράντα, είναι σημαντικά για την πρώιμη διάγνωση.

•    Ορισμένες μελέτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας στην έγκαιρη διάγνωση, σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου κάτω των πενήντα.

•    Σε άτομα υψηλού κινδύνου, η ετήσια ιατρική εξέταση σε συνδυασμό με τη μαστογραφία, το υπερηχογράφημα των μαστών, τη μαγνητική τομογραφία μαστού, ορισμένους καρκινικούς δείκτες και ο γενετικός έλεγχος, είναι σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία.

•    Η αυτοεξέταση δεν έχει αποδείξει την υπεροχή της στην παράταση της επιβίωσης και στην ίαση.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

twitter: twitter.com/amoschovaki
e-mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

Θέματα Υγείας, Frequent MedicaI Disorders, Πυρετός – Λοιμώξεις, Διαβήτης, Υψηλή Πίεση, Εναλλακτική Ιατρική, Χοληστερίνη – Τριγλυκερίδια, Ταξίδια και Υγεία, Νέα Γρίπη, Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline