Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αυτές οι 4 οσμές σου δείχνουν αν θα πάθεις άνοια
Αυτές οι 4 οσμές σου δείχνουν αν θα πάθεις άνοια

Αυτές οι 4 οσμές σου δείχνουν αν θα πάθεις άνοια

  • October 2, 2017
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

Για κάθε νοητική ασθένεια που υπάρχει, υπάρχουν και ορισμένα συμπτώματα ή ενδείξεις που εμφανίζονται πριν την οριστική εμφάνιση της.
    
Είναι αυτό που λέμε «αναπάντητες κλήσεις» λίγο πριν αναγκαστείς να σηκώσεις το τηλέφωνο. Στην γεροντική άνοια αυτές οι κλήσεις έρχονται από την όσφρηση. Κάτι που δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστό ότι μπορούσε να συμβεί.
    
Η έρευνα του Journal of the American Geriatric Society έφερε στην επιφάνεια αυτή τη συνθήκη. Περίπου 3.000 ενήλικες με μέσο όρο πάνω από τα 50 έτη συμμετείχαν στην έρευνα και κλήθηκαν να αναγνωρίσουν 5 οσμές. Όσοι μπορούσαν να πιάσουν το 80%, δηλαδή το 4/5 είχαν πολύ μικρό ποσοστό για να πάθουν άνοια. Το 78% πέρασε το τεστ, ένα 19% κατάφερε να αντιληφθεί μόνο 2 ή 3, ενώ υπήρχε ένα ποσοστό 35 που έμεινε στη μία και 1% που δεν έπιασε ούτε μία.
    
Οι 5 οσμές ήταν οι εξής: πιπέρι, πορτοκάλι, ψάρι, τριαντάφυλλο και δέρμα. Μετά από 5 χρόνια διάρκεια της έρευνας, οι επικεφαλής έφτασαν στο συμπέρασμα ότι όσο χαμήλωνε η επίδοση, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα. Για την ακρίβεια, το 80% όσων εντόπισαν μόλις μία οσμή έπαθαν άνοια, ενώ οι ευρισκόμενοι στην χειρότερη θέση, αυτοί με το 0/5, είχαν ποσοστό άνοιας κοντά 100%!
    
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στο λεγόμενο οσφρητικό νεύρο του εγκεφάλου. Είναι το σύστημα που μεταφέρει τα σήματα οσμής στον εγκέφαλο, ώστε να τα σημειώνει και να τα αναγνωρίζει σε κάθε επόμενη φορά.
    
Είναι επίσης το μόνο κρανιακό νεύρο που εκτίθεται στο περιβάλλον, επομένως γίνεται ευάλωτο σε μόλυνση ή σε έκθεση σε επικίνδυνες οσμές. Αυτά τα οσφρητικά σήματα μεταφέρονται στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου και ουσιαστικά κάνουν μετάβαση του κινδύνου εκεί. Τοποθετούν σε ρίσκο άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Έτσι, είναι αρκετά πιθανή η πρόκληση νοητικών νόσων όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
    
Πηγή: MensHealth.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: