Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για την υγεία μας
Ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για την υγεία μας

Ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για την υγεία μας

  • August 26, 2012
  • 0 Likes
  • 45 Views
  • 0 Comments

Νέα ελληνική κλινική μελέτη που παρουσιάστηκε το Σάββατο 25 Αυγούστου 2012, υποστηρίζει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα -μια δημοφιλής πλέον επιλογή μεταξύ των καπνιστών- που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, δεν φαίνεται να αποτελούν απειλή για την καρδιακή λειτουργία.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βέβαια υγιεινή συνήθεια, είναι όμως μια ασφαλής εναλλακτική λύση σε αντικατάσταση του κανονικού τσιγάρου” δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο.

Λαμβάνοντας υπ όψη τους ακραίους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα τσιγάρων, επί του παρόντος τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή και η αντικατάσταση του κανονικού τσιγάρου με ηλεκτρονικού, ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για την υγεία” ανέφερε ο Δρ Φαρσαλινός.

Ο Δρ Φαρσαλινός και η ομάδα του εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις μετρήσεις σε 22 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν και μετά τη χρήση της συσκευής για διάστημα επτά λεπτών.

Ενώ οι καπνιστές καπνού υπέστησαν σημαντική δυσλειτουργία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν μόνο μια μικρή αύξηση της πίεσης.

Η ελληνική κλινική μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή λειτουργία, ωστόσο μια άλλη ελληνική μελέτη διαπίστωσε νωρίτερα ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων. Ο Δρ Φαρσαλινός αναγνώρισε ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, ενώ άλλοι ειδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο δήλωσαν επιφυλακτικοί, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες, εκτός της νικοτίνης, που περιέχει το κανονικό τσιγάρο. Δεν νομίζω να υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα για την μελέτη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως αν κάποιος εκτίθεται σε λιγότερες βιοδραστικές χημικές ενώσεις, μειώνεται ο κίνδυνος για την υγεία του” ανέφερε ο Δρ Ράσελ Λούπκερ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έγιναν για πρώτη φορά γνωστά το 2003 στην Κίνα, αλλά τώρα πωλούνται σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: Reuters

Επιμέλεια / Μετάφραση: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline