Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι ιατροί κατά του ‘claw back’
Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι ιατροί κατά του ‘claw back’

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι ιατροί κατά του ‘claw back’

  • June 23, 2014
  • 0 Likes
  • 74 Views
  • 0 Comments

altΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το claw back που προβλέπεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Σημειώνεται ότι το claw back είναι ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης. Ο επίμαχος μηχανισμός προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παρόχων υπηρεσιών υγείας» (Ιατρικά Κέντρα, κλπ) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

alt

Υπογραμμίζει ο ΠΙΣ ότι το claw back υποχρεώνει τους γιατρούς να προβαίνουν σε επιστροφές. Όμως, οι γιατροί δεν εισέπραξαν τίποτα «αχρεωστήτως ή αδικαιολόγητα» για να το επιστρέψουν. Ειδικότερα, ζητείται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει, καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις» αναφέρει ο Σύλλογος.

Δηλαδή, σημειώνει ο ΠΙΣ ζητείται «να επιστραφούν ποσά με claw back τα οποία ουδέποτε έχουν εισπράξει οι γιατροί».  

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline