Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η αγγειογραφία φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης
Η αγγειογραφία φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης

Η αγγειογραφία φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης

  • July 22, 2014
  • 0 Likes
  • 16 Views
  • 0 Comments

altΤι είναι η αγγειογραφία φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης; Η αγγειογραφία φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης είναι μία εργαστηριακή μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται στην Οφθαλμολογία για την εξέταση και τον έλεγχο της κυκλοφορίας του αίματος στον αμφιβληστροειδή και τον χοριοειδή χιτώνα του ματιού.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο μεν αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελεί το φωτοευαίσθητο τμήμα του ματιού, ενώ ο χοριοειδής χιτώνας, είναι ο χιτώνας μέσω του οποίου φέρονται τα αιμοφόρα αγγεία.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της αγγειογραφίας φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης;

Η αγγειογραφία φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης είναι μία πολύ χρήσιμη οφθαλμολογική εξέταση, αφού βοηθά τον οφθαλμίατρο στην διάγνωση πολλών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς, όπως:

•    Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια,αποφράξεων της αμφιβληστροειδικής αρτηρίας, ρήξεων τριχοειδών αγγείων, οιδήματος, εκφυλίσεως της ωχράς κηλίδας

•    Διάφορους όγκους

•    Έλεγχο και μέτρηση της ταχύτητας ροής του αίματος μέσω των αγγείων

alt

Ποια είναι η τεχνική εκτέλεσης της αγγειογραφίας φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης;

Κατ’ αρχήν, για την εκτέλεση της αγγειογραφίας φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης, χρησιμοποιούνται δύο φθορίζουσες χρωστικές ουσίες: η φλουοροσκεΐνη και το πράσινο της ινδοκυανίνης. Οι ουσίες αυτές χορηγούνται ενδοφλεβίως στον εξεταζόμενο, αφού προηγουμένως έχει γίνει ενστάλλαξη κολλυρίου στα μάτια που προκαλεί μυδρίαση (διεύρυνση της κόρης του ματιού) και στη συνέχεια, με την βοήθεια ειδικής φωτογραφικής μηχανής η οποία εκπέμπει φώς με συγκεκριμένο μήκος κύματος(490nm), λαμβάνεται μία σειρά φωτογραφιών του βυθού του ματιού, μέσα σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό, καθώς αυτές οι χρωστικές ουσίες φθορίζουν από το προσπίπτον φώς, καθίσταται ορατή και ευκρινής η πορεία των τριχοειδών αγγείων, καθώς και των χαρακτηριστικών στοιχείων της περιοχής του βυθού του ματιού.
 
Από τις δύο χρωστικές ουσίες, η μεν φλουοροσκεΐνη ενδείκνυται για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδούς, το δε πράσινο της ινδοκυανίνης, χρησιμεύει για την καλύτερη μελέτη των τριχοειδών αγγείων του χοριοειδούς χιτώνα. Η μελέτη της ροής των χρωστικών ουσιών, βοηθά τον οφθαλμίατρο στην διάγνωση αλλά και στην πορεία της θεραπείας διαφόρων παθήσεων. Η φλουορεσκεΐνη, αφού κυκλοφορήσει στον οργανισμό, εμφανίζεται και στα ούρα του ασθενούς, τα οποία αποκτούν σκοτεινότερο χρώμα και καμιά φορά πορτοκαλλί. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί στο σάλιο. Άλλες παρενέργειες από την χρήση της φλουορεσκεΐνης, είναι σπάνιες. Συνήθως εμφανίζονται με την μορφή έντονου κνησμού (φαγούρας) και εξανθήματος.

Σπανιότατα, μπορεί να εκδηλωθεί με την μορφή οξείας αλλεργικής αντίδρασης, με έντονα συμπτώματα δύσπνοιας. Σε όλα τα σύγχρονα ιατρεία, όλες αυτές οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά. Επειδή το πράσινο της ινδοκυανίνης περιέχει ιώδιο, τα άτομα που πάσχουν από αλλεργία στο ιώδιο, θα πρέπει να ενημερώνουν τον ιατρό προηγουμένως. Η φλουορεσκεΐνη δεν περιέχει ιώδιο.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις της αγγειογραφίας φλουοροσκεΐνης-ινδοκυανίνης;

•    Εάν υπάρχει ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης προς οποιοδήποτε αλλεργιογόνο, αυτό αποτελεί ισχυρή σχετική αντένδειξη.

Άλλες σχετικές αντενδείξεις είναι:

•    Η νεφρική ανεπάρκεια
•    Η εγκυμοσύνη
•    Το μέτριο έως σοβαρό αλλεργικό άσθμα
•    Σοβαρή καρδιακή νόσος
•    Ηπατική ανεπάρκεια

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline