Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αμερικανικό αίτημα για λογοκρισία σε δημοσιεύματα για τον Η5Ν1
Αμερικανικό αίτημα για λογοκρισία σε δημοσιεύματα για τον Η5Ν1

Αμερικανικό αίτημα για λογοκρισία σε δημοσιεύματα για τον Η5Ν1

  • December 29, 2011
  • 0 Likes
  • 18 Views
  • 0 Comments

Η Εθνική Αμερικανική Επιστημονική Υπηρεσία για τη Βιο-ασφάλεια, η οποία απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ζήτησε στις 30 Σεπτεμβρίου από την επιθεώρηση Science «να διαγράψει τις λεπτομέρειες που αφορούν την επιστημονική μέθοδο και τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις του ιού Η5Ν1 πριν προχωρήσει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ρον Φουσιέ», διευκρινίζει η αμερικανική επιθεώρηση.

Ο ιός, ο οποίος δημιουργήθηκε δια γενετικού χειρισμού, είναι ευαίσθητος στα αντι-ιϊκά σκευάσματα και σε ορισμένα πειραματικά εμβόλια, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα να είναι ουσιαστικές για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών για την καταπολέμηση αυτής της θανάσιμης μορφής της γρίπης των πτηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιστημονικής επιθεώρησης.

«Η NSABB επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε οι λεπτομέρειες αυτής της έρευνας να μην πέσουν σε κακά χέρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιθεώρησης Science, υποστηρίζοντας τη θέση της αμερικανικής υπηρεσίας, αλλά επισημαίνοντας «την ανησυχία της ως προς τη μη δημοσιοποίηση πληροφοριών εν δυνάμει σημαντικών για τη δημόσια υγεία και τους ερευνητές που εργάζονται με θέμα την γρίπη των πτηνών».

Η σύνταξη της Science θα επιλέξει τον καλύτερο τρόπο χειρισμού του θέματος και αυτός θα διέπεται σε μεγάλο βαθμό από γραπτές και διαφανείς διαδικασίες, τις οποίες επεξεργάζονται οι ομοσπονδιακές αρχές και οι οποίες προορίζονται για τους επιστήμονες που θα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στις μη δημοσιευμένες πληροφορίες, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιθεώρηση.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης που εκδίδει την επιστημονική επιθεώρηση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

Η βρετανική επιθεώρηση Nature «επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι θα δημοσιεύσει τη μία από τις δύο έρευνες για τον ιό στον οποίο αναφέρεται η Εθνική Αμερικανική Επιστημονική Υπηρεσία για τη Βιο-ασφάλεια».

Επισημαίνοντας «τις άνευ προηγουμένου συστάσεις ( των αμερικανικών αρχών) για τον περιορισμό της πρόσβασης σε στοιχεία και επιστημονικές μεθόδους και αναγνωρίζοντας επίσης ότι κατανοεί τα κίνητρα, η επιθεώρηση Nature θεωρεί ότι είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημόσια υγεία οι επιστήμονες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, δηλώνει ο Φίλιπ Κάμπελ, διευθυντής της βρετανικής επιθεώρησης.

Σύμφωνα με τον δρ. Ζαν-Κλοντ Μανουγκέρα του Ινστιτούτου Παστέρ, η δυνατότητα ενός ιδιώτη, με εγκληματικά κίνητρα επί παραδείγματι, να αναπαράξει στο εργαστήριο τον φονικό ιό βασιζόμενος στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας του καθηγητή Φουσιέ είναι περιορισμένες εξαιτίας της εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας και του πολύ μικρού αριθμού των εργαστηρίων ανά τον κόσμο που έχουν τις απαραίτητες γι΄αυτό δυνατότητες.

Ο ιός H5N1 εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 60% στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, έχει προκαλέσει τον θάνατο 350 ανθρώπων, κυρίως στην Ασία, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline