Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. ΙΣΑ: Να επιτρέπεται η αναγραφή πέραν των τριών φαρμάκων ανά συνταγή
ΙΣΑ: Να επιτρέπεται η αναγραφή πέραν των τριών φαρμάκων ανά συνταγή

ΙΣΑ: Να επιτρέπεται η αναγραφή πέραν των τριών φαρμάκων ανά συνταγή

  • October 24, 2013
  • 0 Likes
  • 31 Views
  • 0 Comments

altΕπιστολή έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με αποδέκτη τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό, αναφορικά με την αναγραφή πέραν των 3 φαρμάκων ανά ηλεκτρονική συνταγή. Στην επιστολή, ο ΙΣΑ επισημαίνει:

“Όπως σας έχουμε ενημερώσει και στις σχετικές συναντήσεις μας ένα από τα σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους ιατρούς και τους ασθενείς είναι ο χρόνος που χρειάζεται για την αναγραφή συνταγών φαρμάκων λόγω δυσκολιών και συχνών προβλημάτων του συστήματος συνταγογράφησης e-prescription. Μεταξύ άλλων ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται, διότι δεν επιτρέπεται να αναγράφονται πάνω από 3 φάρμακα ανά συνταγή, αν και σε μία σελίδα Α4 μπορούν να αναγράφονται περισσότερα σκευάσματα (τουλάχιστον 6), με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται ο χρόνος έκδοσης της συνταγής, καθότι γίνεται η ίδια διαδικασία για 2 ή 3 συνταγές.

Παράλληλα μετά και την τελευταία συνάντηση της επιτροπής του ΙΣΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ ενημερωθήκαμε ότι με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων δεν θα επιτρέπεται να αναγράφονται στην ίδια συνταγή φάρμακα που θα ανήκουν σε διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Δηλαδή αν ένας ασθενής έχει υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία αν παίρνει από ένα φάρμακο ανά πάθηση ενώ σήμερα στην ίδια συνταγή αναγραφόντουσαν και τα 3 φάρμακα τώρα θα χρειάζονται 3 συνταγές, μία ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο. Γίνεται αντιληπτό φυσικά ότι αυτό θα τριπλασιάσει τον χρόνο αναγραφής φαρμάκων και το κόστος για κάθε Ιατρό από τα χρησιμοποιούμενα αναλώσιμα, είναι βέβαιο δε ότι το σύστημα συνταγογράφησης θα βγει εκτός λειτουργίας λόγω της μεγάλης χρήσης του, όταν ακόμα και τώρα παρουσίασε τεράστια προβλήματα με την χρήση ενός και μόνο θεραπευτικού πρωτοκόλλου (οστεοπόρωσης).

alt

Παράλληλα τεράστιο θα είναι επίσης και το οικονομικό πρόβλημα που θα προκύψει στους ασθενείς που θα πρέπει να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή από τις αρχές του έτους, μέτρο για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Ως εκ τούτου αντί για ένα ευρώ για την ίδια συνταγή θα πληρώνουν τρία, ενώ αν εφαρμοστεί το μέτρο να αναγράφονται πάνω από 3 φάρμακα ανά συνταγή θα υποδιπλασιαστεί.

Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε όπως τροποποιήσετε το άρθρο 2 παρ. 2 εδ. η του ΠΔ88/1998 το οποίο υποχρεώνει τον ιατρό να αναγράφει έως 3 χορηγούμενα φάρμακα ανά συνταγή, προκειμένου να επιτρέπεται η χορήγηση όσων φαρμάκων δύναται να προστεθούν σε φύλλο Α4 (τα οποία μπορεί να είναι τουλάχιστον 6). Τέλος εισηγούμαστε με την παρούσα να επιτρέπεται η αναγραφή φαρμάκων από διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ίδια συνταγή”.

Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline