Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. ‘Ακούστε’ το μέλλον… και προετοιμαστείτε σωστά!
‘Ακούστε’ το μέλλον… και προετοιμαστείτε σωστά!

‘Ακούστε’ το μέλλον… και προετοιμαστείτε σωστά!

  • March 2, 2018
  • 0 Likes
  • 41 Views
  • 0 Comments

Ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, με αφορμή τη Διεθνή ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (3 Μαρτίου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr τις συνέπειες της απώλειας ακοής και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
         
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο την ακοή τους, κατάσταση η οποία έχει άμεση αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. Γι’ αυτό και η 3η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την απώλεια ακοής, τις αιτίες, τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισής της, καθώς επίσης για την προστασία της ακοής και γενικότερα την υγιεινή του αυτιού, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ακοή του ανθρώπου.
         
Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέγηκε από τον ΠΟΥ διότι το σχήμα των αριθμών (3,3) μοιάζει με το σχήμα των αυτιών.
         
Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι “Ακούστε το μέλλον… και προετοιμαστείτε σωστά“.
         
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 360 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από βαρηκοΐα, που αντιστοιχεί στο 5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού.
         
Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στα 5 άτομα άνω των 60 ετών, 1 στα 3 άνω των 70 και 1 στα 2 άνω των 80 ετών, αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής, επομένως όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο εμφάνισης της βαρηκοΐας. Επιπλέον, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι 1 στα 3 άτομα που έχει βαρηκοΐα είναι κάτω από 65 ετών.
         
Εκτιμάται ότι τα 32 εκατομμύρια των ατόμων που πάσχουν από βαρηκοΐα είναι παιδιά και ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 60% αυτών των περιπτώσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί με προληπτικά μέτρα. Η συχνότητα εμφάνισης της βαρηκοΐας αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας Ακοής μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι 900 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής. Δηλαδή μέσα στα επτά επόμενα χρόνια ο αριθμός των ατόμων με απώλεια ακοής, σχεδόν θα τριπλασιαστεί.
         
Ακούμε συχνά τη φράση «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη», αλλά τις περισσότερες φορές δε δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή. Όταν πρόκειται για την απώλεια ακοής, η πρόληψη είναι όντως πολύ σημαντική, γιατί η βαρηκοΐα εξελίσσεται σταδιακά και όσο πιο νωρίς διαγνωστεί τόσο το καλύτερο.
         

         
Σε αρκετές καθημερινές δραστηριότητες η ακοή μας εκτίθεται σε υψηλής έντασης θορύβους, οι οποίοι ενδέχεται κάποια στιγμή να προκαλέσουν απώλεια ακοής: όσοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, π.χ. σε ένα εργοστάσιο ή εργοτάξιο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν ωτοασπίδες, όπως επίσης και όσοι ασχολούνται με το κυνήγι ή τη σκοποβολή.
         
Ακόμα, όσοι εκτίθενται σε υψηλής έντασης μουσική, π.χ. εκείνοι που επισκέπτονται συχνά και διασκεδάζουν σε νυκτερινά κέντρα ή όσοι χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (mp3, iPod), είναι καλύτερο να μειώσουν λίγο την ένταση ή να κάνουν συχνά μικρά διαλείμματα.
         
Επίσης, όσα άτομα είναι άνω των 65 ετών είναι σημαντικό, έστω κι αν δεν έχουν άλλα συμπτώματα, να επισκέπτονται ένα Κέντρο Ακοής μία φορά το χρόνο για να εξετάσουν το επίπεδο ακοής τους, γιατί όπως αναφέραμε προηγουμένως, όσο μεγαλώνουμε, αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης της βαρηκοΐας.
         
Η βαρηκοΐα είναι μία αντιμετωπίσιμη πάθηση για την οποία η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση έχει καθοριστική σημασία. Η αποκατάσταση της ακοής, όταν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα που να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή επεμβατική χειρουργική, γίνεται με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, αποτελεσματικά και σχεδόν αθέατα. Προσφέρουν εξαιρετική αποκατάσταση της ακοής, χωρίς σφυρίγματα και απεριόριστες δυνατότητες ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.
         
Η αποκατάσταση της ακοής με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας είναι ιδιαίτερα σημαντική, έτσι ώστε τα άτομα να μπορούν να απολαμβάνουν ξανά την αίσθηση της ακοής, να μπορούν να επικοινωνούν με την οικογένεια και τους φίλους τους και να μην καταβάλλονται από αρνητικά συναισθήματα. Πλέον, περίπου 9 στους 10 χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν βελτιωμένη ποιότητα ακοής και επομένως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
         
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ αξιολόγηση ακοής για όλο το μήνα Μάρτιο. Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο 77 77 65 00.
    
Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com
         
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
        
        
        

  • Μοιραστείτε: