Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Διακόπτεται λόγω διαφθοράς η βοήθεια κατά του AIDS προς τη Ζάμπια
Διακόπτεται λόγω διαφθοράς η βοήθεια κατά του AIDS προς τη Ζάμπια

Διακόπτεται λόγω διαφθοράς η βοήθεια κατά του AIDS προς τη Ζάμπια

  • June 22, 2010
  • 0 Likes
  • 27 Views
  • 0 Comments

Το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας αποφάσισε να διακόψει την παροχή βοήθειας προς την Ζάμπια εξαιτίας των κρουσμάτων διαφθοράς που εντοπίστηκαν στο υπουργείο Υγείας και σε άλλες υπηρεσίες της χώρας.

Έκθεση του ταμείου επισημαίνει πως οι εισηγητές της δεν μπορούν να διασφαλίσουν την σωστή και δίκαιη διαχείριση των κεφαλαίων διότι “οι αρχές της χώρας δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι έχουν λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα κατά της απάτης και της διαφθοράς”.

Η απόφαση αυτή του Παγκόσμιου Ταμείου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη χώρα, αφού είναι ο βασικός χρηματοδότης της θεραπείας που λαμβάνουν περίπου 230.000 φορείς ή ασθενείς του AIDS.

Την περασμένη χρονιά, η Ολλανδία διέκοψε την παροχή βοήθειας ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ζάμπια λόγω των σκανδάλων διαφθοράς στον τομέα της υγείας.

Έρευνα που διεξήχθη για τις καταγγελίες αυτές έφερε στο φως σημαντικές αποδείξεις για διαφθορά και άλλες παρατυπίες, αλλά η κυβέρνηση της Ζάμπιας δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Φρεντερίκ Τσιλούμπα απαλλάχθηκε από δικαστήριο της Ζάμπιας, αν και η βρετανική δικαιοσύνη τον είχε καταδικάσει για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS, μια συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών φορέων με βάση την Γενεύη, εκτιμά πως από το 2005 έχει σώσει τη ζωή 4,9 εκατομμυρίων ανθρώπων και σκοπεύει να αυξήσει την βοήθεια για την περίοδο 2011-2013.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline