Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κολπικό τζελ ίσως να προστατεύει από το AIDS
Κολπικό τζελ ίσως να προστατεύει από το AIDS

Κολπικό τζελ ίσως να προστατεύει από το AIDS

  • July 23, 2010
  • 0 Likes
  • 15 Views
  • 0 Comments

Ένα από τα δύο κολπικά τζελ που δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και την Αφρική για την προστασία από τον ιό του AIDS, ίσως να περιορίζει πράγματι τον κίνδυνο μόλυνσης για τις γυναίκες, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της μελέτης. Το κολπικό τζελ Pro 2000 της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Indevus μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης κατά 30%, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Στη φάση Ι των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια των πειραματικών φαρμάκων, συμμετείχαν περίπου 3.100 γυναίκες στη Νότιο Αφρική, το Μαλάουι, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και τις ΗΠΑ. Οι γυναίκες της μελέτης χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα χρησιμοποίησε το Pro 2000, η δεύτερη το αντίστοιχο πειραματικό τζελ BufferGel της Αμερικανικής RepProtect Inc., η τρίτη χρησιμοποίησε ένα τζελ χωρίς δραστική ουσία, ενώ η τέταρτη δεν χρησιμοποίησε κανένα κολπικό σκεύασμα.

Όλες οι γυναίκες της μελέτης έλαβαν την οδηγία να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Οι γυναίκες στην ομάδα του Pro 2000 ήταν 30% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον ΗΙV. Ωστόσο, η διαφορά από τις άλλες ομάδες δεν ήταν στατιστικά σημαντική, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα ίσως οφείλονται σε καθαρή τύχη.

Το ανάλογο σκεύασμα BufferGel δεν φάνηκε να παρέχει καμία προστασία.

Πιο αξιόπιστα συμπεράσματα αναμένονται από μεγαλύτερη δοκιμή του Pro 2000, με τη συμμετοχή 9.400 γυναικών στην Αφρική, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Πηγή: The New York Times

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline