Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ανευρύσματα κοιλιακής αορτής: Που εμφανίζονται;
Ανευρύσματα κοιλιακής αορτής: Που εμφανίζονται;

Ανευρύσματα κοιλιακής αορτής: Που εμφανίζονται;

  • May 9, 2014
  • 0 Likes
  • 35 Views
  • 0 Comments

altΤα ανευρύσματα της αορτής γενικώς μπορεί να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε σημείο αυτής, όμως η πλειοψηφία τους εντοπίζεται στην κοιλιακή αορτή. Τα περισσότερα (90%) απ’ αυτά τα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα, εμφανίζονται κάτω από το επίπεδο των νεφρικών αρτηριών (δηλαδή των αρτηριών που παρέχουν αίμα στους νεφρούς).

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής, έχουν την τάση να επεκτείνονται και προς τις λαγόνιες αρτηρίες, χαμηλότερα, εντός της πυέλου (λεκάνης).

Τι σχήμα έχουν;

Τα περισσότερα κολιακά ανευρύσματα, έχουν ατρακτοειδές σχήμα, με διεύρυνση γύρω απ’ όλη την περιφέρεια της αορτής. Υπάρχουν και τα σακκοειδή ανευρύσματα, όπου η διεύρυνση αφορά ένα τμήμα του αορτικού τοιχώματος.

Τι υπάρχει εντός αορτικού ανευρύσματος;

Τα εσωτερικά τοιχώματα των ανευρυσμάτων, επικαλύπτονται συχνά από θρόμβο αίματος, λόγω λιμνάζοντος εκεί αίματος. Το τοίχωμα του ανευρύσματος, εμφανίζει σαφή διαστρωμάτωση, σαν ένα κομμάτι κοντραπλακέ.

Ποια άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής;

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής, έχουν την τάση να εμφανίζονται σε άνδρες, ηλικίας άνω των 60 ετών. Στις χώρες της Δύσης, τα ανευρύσματα αυτά, έχουν συχνότητα εμφάνισης στο 3% περίπου του πληθυσμού. Ανευρύσματα αρχίζουν να σχηματίζονται περίπου στην ηλικία των 50 ετών και η μέγιστη συχνότητα εμφάνισης, είναι στην ηλικία των 80 ετών. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα, καθώς και τα άτομα Αφρικανικής καταγωγής.

Τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα για την εμφάνιση ανευρύσματος;

Υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο, που προδιαθέτει για την ανάπτυξη ανευρύσματος. Η πιθανότητα για κάποιον που έχει συγγενή πρώτου βαθμού με ιστορικό ανευρύσματος, να εμφανίσει και αυτός αυτή την κατάσταση, φθάνει στο 25%.

Υπάρχουν άλλες ασθένειες η καταστάσεις που προδιαθέτουν για την εμφάνιση ανευρύσματος;

Διάφορες ασθένειες, που αφορούν το κολλαγόνο των αγγείων, μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση του τοιχώματος των αρτηριών, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρυσμάτων. Στις ασθένειες αυτές, περιλαμβάνεται το σύνδρομο Marfan και το σύνδρομο Ehlers-Danlos. Επίσης, μετά από τραυματισμό του αρτηριακού τοιχώματος, καθώς και διάφορες μορφές αρτηρίτιδας, όπως η νόσος Takayasu, η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και η υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα. Επίσης, διάφορες μυκητιάσεις σε συνδυασμό με ανοσοανεπάρκειες, η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών, η σύφιλη, καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις των καρδιακών βαλβίδων.

alt

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αορτικών ανευρυσμάτων;

Οι παράγοντες κινδύνου για αορτικά ανευρύσματα, είναι οι ίδιοι με εκείνους που ισχύουν για την αρτηριοσκληρυντική νόσο της καρδιάς, την περιφερική αρτηριοπάθεια και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και περιλαμβάνουν:

•    Το κάπνισμα: Όχι μόνον αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης, αλλά αυξάνει επίσης και την πιθανότητα ρήξης, μιας άκρως επικίνδυνης κατάστασης, όπου εμφανίζεται μεγάλη και απότομη διαρροή αίματος, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του αρρώστου.

•    Υπέρταση

•    Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

•    Σακχαρώδης διαβήτης

Ποια είναι η συχνότερη αιτία των αορτικών ανευρυσμάτων;

Το 80% τουλάχιστον των αορτικών ανευρυσμάτων, οφείλονται στην αρτηριοσκλήρυνση, η οποία προκαλεί εξασθένηση στο αρτηριακό τοίχωμα και η αυξημένη αρτηριακή πίεση, εξωθεί το τοίχωμα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline