Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πάνω από το 90% των περιπτώσεων φυματίωσης θα μπορούσαν να προληφθούν
Πάνω από το 90% των περιπτώσεων φυματίωσης θα μπορούσαν να προληφθούν

Πάνω από το 90% των περιπτώσεων φυματίωσης θα μπορούσαν να προληφθούν

  • May 27, 2010
  • 0 Likes
  • 215 Views
  • 0 Comments

Πάνω από το 90% των περιπτώσεων φυματίωσης, η οποία έχει στοιχίζει τη ζωή σε 1,8 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο θα μπορούσε να αποφευχθεί μέχρι το 2050 με καλύτερες εξετάσεις, φάρμακα και εμβόλια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό περιοδικό “The Lancet“.

Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από φυματίωση υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά την περίοδο 1995-2008 και μόνο το 1% ετησίως της πνευμονικής νόσου έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Το χειρότερο πρόβλημα είναι μια κακή διάγνωση. Πάνω από το 80% όλων των περιπτώσεων είναι συγκεντρωμένο σε 22 χώρες, από τις οποίες οι 9 βρίσκονται στην Αφρική, 11 στην Ασία και τη Ρωσία. Σχεδόν το 40% όλων των περιπτώσεων στις χώρες αυτές παραμένουν χωρίς θεραπεία.

Το 2008 εμφανίστηκαν 440.000 νέα κρούσματα φυματίωσης, τα μισά από αυτά στην Κίνα και την Ινδία, ενώ μόνο το 7% από αυτές τις περιπτώσεις υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Οι περισσότεροι τύποι φυματίωσης μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα αξίας χαμηλότερης των 10 ευρώ, αν διαγνωστούν έγκαιρα.

Σε ασθενείς που αρχίζουν θεραπεία με καθυστέρηση, τα μικρόβια μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα περισσότερα κοινά φάρμακα. Επίσης η θεραπεία μπορεί να κοστίσει χιλιάδες δολάρια και να χρειαστεί ως και δύο χρόνια, χωρίς εγγυήσεις για την επιτυχία.

«Εάν δεν πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία και στις ευκαιρίες για πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία του ιού μπορεί να κυριαρχήσει και στις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει η μελέτη.

Πηγή: The Lancet

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline