Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι κολονοσκοπήσεις χάνουν το 8% των διαγνώσεων
Οι κολονοσκοπήσεις χάνουν το 8% των διαγνώσεων

Οι κολονοσκοπήσεις χάνουν το 8% των διαγνώσεων

  • October 27, 2010
  • 0 Likes
  • 68 Views
  • 0 Comments

Η κολονοσκόπηση θεωρείται η καταλληλότερη διαγνωστική μέθοδος για τυχόν παθήσεις στο έντερο, όμως μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα κινδύνου ότι η συγκεκριμένη εξέταση, κατά μέσο όρο, αποτυγχάνει στο 7% έως 8% των περιπτώσεων (περίπου μια στις δεκατρείς περίπου) να διαγνώσει την ύπαρξη καρκίνου.

Οι Καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι το εύρημά τους πρέπει να θέσει σε εγρήγορση τους γιατρούς σχετικά με τη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση, καθώς και τους ασθενείς, ώστε να ληφθούν μέτρα που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά της.

Η μελέτη, υπό τον δρα Χάρμιντερ Σινγκ του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας “American Journal of Gastroenterology“, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 5.000 ατόμων ηλικίας 50 – 80 ετών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ του 2002 και του 2008. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σχεδόν το 8% αυτών ασθενών είχαν κάνει στο παρελθόν κολονοσκόπηση, η οποία όμως δεν είχε εντοπίσει τον καρκίνο (η εξέταση είχε γίνει έξι μήνες έως τρία χρόνια πριν την αρχική διάγνωση της νόσου).

Οι γυναίκες, σύμφωνα με την μελέτη, εμφανίζουν κατά το ένα τρίτο περίπου μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να κάνουν μια λανθασμένη κολονοσκόπηση. Από την άλλη όμως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γενικοί γιατροί και παθολόγοι “χάνουν” τις διαγνώσεις για καρκίνο 60% φορές πιο συχνά σε σχέση με τους γαστρεντερολόγους.

Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι για τη διαγνωστική αδυναμία της κολονοσκόπησης. Οι όγκοι μπορεί απλώς να μην έγιναν αντιληπτοί ή μπορεί να έγιναν αλλά κακώς να μην αφαιρέθηκαν πλήρως ή, τέλος, πράγμα πιο σπάνιο, μπορεί ο όγκος να μην υπήρχε τη στιγμή της κολονοσκόπησης, αλλά να μεγάλωσε με πολύ ταχύ ρυθμό μετά την εξέταση.

Στη διάρκεια της κολονοσκόπησης, μια μικροσκοπική εύκαμπτη κάμερα εισάγεται μέσω του πρωκτού στο έντερο σε αναζήτηση εξογκωμάτων όπως οι πολύποδες και άλλα προειδοποιητικά σημάδια για πιθανή εμφάνιση όγκων. Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών συστήνεται να κάνουν την εξέταση για προληπτικούς λόγους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί η διαγνωστική ακρίβεια της κολονοσκόπησης, για παράδειγμα μέσω καλύτερης εκπαίδευσης όσων την πραγματοποιούν, ενώ από την πλευρά τους όσοι προετοιμάζονται για την εξέταση, πρέπει να ακολουθούν πιστά τις ιατρικές οδηγίες για τον πλήρη καθαρισμό του εντέρου τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline