Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. 8 καυτά ερωτήματα για τον αντικαπνιστικό νόμο
8 καυτά ερωτήματα για τον αντικαπνιστικό νόμο

8 καυτά ερωτήματα για τον αντικαπνιστικό νόμο

  • September 3, 2010
  • 0 Likes
  • 29 Views
  • 0 Comments

Στην προλήψη και τη μείωση του καπνίσματος κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια, στοχεύει κυρίως η απαγόρευση του καπνίσματος, που ξεκίνησε στην Ελλάδα. Οι πρώτες αντιδράσεις, πάντως, σε έναν κόσμο, όπου πρέπει όλοι μαζί να ζήσουν … αγαπημένοι, ήταν, αν μη τι άλλο, ευρηματικές …

«Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν αντιπαθητικοί αντικαπνιστές», είναι το έσχατο δημοφιλές ανέκδοτο, που λανσάρισαν οι θεριακλήδες και κατά πώς φαίνεται είναι μόνον η αρχή. Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουν να κερδίσουν επιπλέον χρόνια ζωής, κι αυτό δεν χρειάζεται να το πιστοποιήσουν οι επιστήμονες.

«Μοιάζει με άθλο σε μια χώρα στην οποία καπνίζουν σχεδόν οι μισοί κάτοικοί της, αλλά θα τα καταφέρουμε», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλος, ο οποίος συντόνισε σχετική συζήτηση με τίτλο «Σβήνουμε το τσιγάρο, κερδίζουμε τη ζωή», στο Ζάππειο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η μεταβατική περίοδος δεν θα είναι εύκολη και αναφέρει στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπήρξαν χώρες, που στον πρώτο χρόνο εφαρμογής παρόμοιων απαγορεύσεων κατάφεραν να μειώσουν το κάπνισμα μόλις 10%, ενώ άλλες έως και 40%.

Στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε: «Δεν υπάρχει και δεν κυριαρχεί το “αστυνομικό” πλαίσιο στην απαγόρευση του καπνίσματος. Η λογική μας είναι ότι θέλουμε ένα νέο πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς, γι αυτό προχωρήσαμε στην καθολική απαγόρευση».

Ο κ. Δημόπουλος αποσαφήνισε συγκεκριμένα σημεία του νόμου, που προκάλεσαν σύγχυση.

Οι διευκρινίσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας συμπυκνώνονται στις εξής οκτώ ερωτήσεις:

1. Πώς θα πιστοποιείται μία παράβαση;

Πρέπει ο ελεγκτής να τη δει ο ίδιος ή μπορεί κάποιος τρίτος να την καταγγείλει; Στον τηλεφωνικό αριθμό 1142 μπορεί κάποιος να δίνει πληροφορίες για χώρους, ή άτομα, που κατ’ επανάληψη παραβαίνουν το νέο αντικαπνιστικό νόμο. Οι έλεγχοι είναι δύο ειδών. Κάποιοι θα γίνονται με στόχο να εντοπίσουν παραβάτες, οι οποίοι θα κληθούν επιτόπου από τους ελεγκτές να σβήσουν το τσιγάρο τους και να παραλάβουν την κλήση. Κάποιοι άλλοι θα γίνονται ύστερα από καταγγελίες, σε ανύποπτο χρόνο. Δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα που βασίζονται μόνον σε προφορικές καταγγελίες. Οι ελεγκτές θα πρέπει να διαπιστώνουν με τα μάτια τους την παράβαση.

2. Ποιός χώρος είναι εξωτερικός, σύμφωνα με τον νέο νόμο, και συνεπώς επιτρέπεται σ΄αυτόν το κάπνισμα;

Εξωτερικός χώρος είναι αυτός, που έχει τουλάχιστον δύο πλευρές του ανοιχτές. Δεν είναι π.χ εξωτερικός χώρος ένα μπαρ με τέσσερις πλευρές κλειστές, παρότι δεν έχει σκεπή. Τα καπνιστήρια κάθε μορφής καταργούνται εάν βρίσκονται στο εσωτερικό του κτηρίου. Τα μπαλκόνια και οι ταράτσες δεν θεωρούνται εξωτερικοί χώροι, άρα το κάπνισμα απαγορεύεται και σ’ αυτά. Κάποιος μπορεί να καπνίζει μόνον έξω από το κτήριο. Παρά τις εντολές αυτές, οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου θα παρακολουθήσουν τους επόμενους μήνες τις συμπεριφορές των καπνιστών, θα λάβουν υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας και ίσως αναθεωρήσουν με στόχο βελτιώσεις του νόμου. Σημειώνεται ότι η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σε τηλεοπτική της εμφάνιση διευκρίνισε πως στα μπαλκόνια το κάπνισμα επιτρέπεται, τουλάχιστον στην αρχή εφαρμογής του νόμου.

3. Με ποιον τρόπο θα εισπράττονται τα πρόστιμα και πού θα πηγαίνουν τα χρήματα αυτά;

Τα πρόστιμα θα καταγράφονται, όπως συμβαίνει και με άλλες παραβάσεις, και οι παραβάτες θα καλούνται να τα πληρώσουν στις κατά τόπους υπηρεσίες. Αν η εξόφληση γίνεται στις δύο πρώτες εβδομάδες, το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50%. Τα χρήματα αυτά, σε ποσοστό άνω του 80%, θα επιστρέφονται στους ελεκτικούς μηχανισμούς και θα αξιοποιούνται για να καλυφθούν ανάγκες, όπως οι αμοιβές για υπερωρίες και νυχτερινά.

4. Πώς θα γνωρίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ποιοι «υποτροπιάζουν»;

Δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τους παραβάτες, η οποία θα επεκταθεί και στις έδρες των ελεγκτικών μηχανισμών (π.χ. γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών). Με τον τρόπο αυτόν οι ελεγκτές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν σε ποιους παραβάτες έχουν γίνει συστάσεις, ή έχουν επιβληθεί πρόστιμα κατά το παρελθόν. Σημειώνεται ότι η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για ειδικό βιβλίο, που θα πρέπει να κρατούν και να επιδεικνύουν οι επιχειρηματίες, όταν τούς ζητείται από εκπροσώπους του ελεγκτικού μηχανισμού. Σ΄αυτό θα καταγράφονται οι παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου και οι συστάσεις.

5. Με τι κριτήρια θα επιβάλλονται τα πρόστιμα στους καπνιστές;

Ένας καπνιστής, που καπνίζει στο γραφείο του, θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά κάποιος που ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο, θα πληρώνει 100 ευρώ. Τα ανώτατα πρόστιμα αφορούν ομάδες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε μέσα μεταφοράς, για τα οποία φέρουν την ευθύνη. Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές, αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, τους εξυβρίσει ή δεν δεχθεί να παραλάβει την κλήση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο».

6. Σε έναν χώρο θα τιμωρείται μόνον ο καπνιστής, ή και ο υπεύθυνος διαχείρισης του χώρου;

Φυσικά, εκτός από τον καπνιστή θα τιμωρείται και ο υπεύθυνος του χώρου, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου, διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος, διοικητής νοσοκομείου κ.α. Μάλιστα, τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές θα είναι μεγάλα και θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.

7. Αν σε έναν χώρο παρατηρούνται συνεχείς υποτροπές, τα πρόστιμα θα αυξάνονται;

Το πρόστιμο διπλασιάζεται ανά υποτροπή, τόσο όσον αφορά τον καπνιστή, όσο και τον υπεύθυνο του χώρου, όπου καταγγράφεται η παράβαση. Για έναν ιδιοκτήτη καφετέριας, την πρώτη φορά το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ, τη δεύτερη 1.000, την τρίτη 3.000 ευρώ.

8. Πότε και ποια καταστήματα θα σφραγίζονται;

Ο Σεπτέμβριος θα λειτουργήσει ως περίοδος χάριτος για όλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παραβάσεις δεν θα καταγράφονται. Μετά την 4η υποτροπή το κατάστημα θα κλείνει για 10 ημέρες και μετά την 5η οριστικά. Σε πρώτη φάση εξαιρούνται ως την 31η Μαϊου 2011 τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ..

Πώς δέχθηκε η ελληνική περιφέρεια τον αντικαπνιστικό νόμο;

Οι αντιδράσεις πολιτών και επιχειρηματιών

«Μουδιασμένους» βρήκε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, και τους πολίτες της ελληνικής περιφέρειας.

Κατά την πρώτη μέρα ισχύος της «καπνοαπαγόρευσης» σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, διατυπώθηκαν συγκρατημένες αντιδράσεις από τους καπνιστές και βαθύς σκεπτικισμός κυρίως από τους επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, οι οποίοι «βλέπουν» τον χειμώνα δύσκολο, καθώς όπως λένε «καλά, τώρα που είναι ακόμη καλοκαίρι και ο κόσμος κάθεται έξω. Όταν πέσει η θερμοκρασία, πώς θα πεισθούν να πιουν τον καφέ τους, χωρίς να καπνίζουν;».

Στους καχύποπτους, που κάνουν λόγο για «υποχωρήσεις» μεταξύ καταστηματαρχών και πελατών, δεδομένου ότι στις μικρότερες κοινωνίες οι σχέσεις καταστηματαρχών και πελατών αγγίζουν τα όρια της φιλίας και άρα «πώς να απαγορεύσεις στον φίλο σου να καπνίσει;», οι ελεγχόμενοι εμφανίζονται ανίκανοι να…ελιχθούν.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για να κάνει κανείς τα … στραβά μάτια, όταν οι έλεγχοι, ήδη από την πρώτη μέρα είναι εντατικοί και τα πρόστιμα μεγάλα», δηλώνουν οι καταστηματάρχες. «Θα πειθαρχήσω για να βοηθήσω τον εαυτό μου, αλλά και τον φίλο μου. Δεν είναι καιροί για πρόστιμα…», σχολιάζουν οι θεριακλήδες πελάτες.

Ωστόσο, στην Ελλάδα …το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι… Αρκετοί καπνιστές μπήκαν ήδη στον πειρασμό να σκεφτούν διεξόδους από τον περιορισμό. «Θα πηγαίνουμε σε απομακρυσμένα από την πόλη καφέ, όπου εκτιμούμε ότι δεν θα φτάνουν τα ελεγκτικά κλιμάκια», δηλώνουν.

Οι ανταποκριτές του Aθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σε όλη την Ελλάδα συγκέντρωσαν τις αντιδράσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με συστάσεις και οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεκίνησαν οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης το «σαφάρι» ελέγχου, έπειτα από την απόφαση για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί άρχισαν επισκέψεις σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ της πόλης και τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν έλλειψη ενημέρωσης των ιδιοκτητών. Ωστόσο, οι περισσότεροι καταστηματάρχες δήλωσαν έτοιμοι να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς.

«Ο επόμενος μήνας θα είναι ένα μεταβατικό διάστημα για όλους. Εμείς ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και τους κάνουμε συστάσεις. Παράλληλα, ελέγχουμε εάν συνεχίζουν να έχουν τασάκια στα τραπέζια, τα απαγορευτικά σήματα, αλλά και το ειδικό βιβλίο αναφορών. Στη συνέχεια τα καταγράφουμε και από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα», δήλωσε στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ευγένιος Κριμίτσας.

Οι πρώτες ώρες της «καπνοαπαγόρευσης» κύλησαν με τα παραλιακά καφέ της Θεσσαλονίκης να έχουν γεμάτα τραπέζια έξω, ενώ λιγοστοί ήταν οι πελάτες, μη καπνιστές, που κάθονταν στους εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο οι επιχειρηματίες διατύπωναν τον φόβο πως τον χειμώνα ο τζίρος τους θα μειωθεί. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκόφας, εκτιμά πως το μέτρο, σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση, θα έχει επιπτώσεις.

ΚΑΒΑΛΑ

Περίοδο προσαρμογής ενός μηνός έδωσε η Δημοτική Αστυνομία της Καβάλας σε όλους τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ και μπαρ, προκειμένου να εφαρμόσουν τον νέο νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος. Ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης συγκάλεσε χθες το απόγευμα σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι οι δημοτικοί αστυνόμοι αρχικά θα κάνουν συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, προκειμένου να εφαρμόσουν το νέο νόμο.

Στην περίπτωση, όμως, που δε θα θελήσουν να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς και έπειτα από έλεγχο, που θα τους γίνει ή εφόσον υπάρξουν σε βάρος καταγγελίες πολιτών, τότε θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον καινούριο νόμο ποινικές κυρώσεις και τα πρόστιμα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Παναγιώτης Αρσονιάδης, τόνισε ότι από την πληροφόρηση που είχε από τους συναδέλφους επαγγελματίες, οι οποίοι διατηρούν εστιατόρια και γενικότερα χώρους εστίασης, όλοι αποδέχθηκαν τα νέα μέτρα, αλλά προβληματίζονται πώς αυτά θα εφαρμοστούν στους μικρούς χώρους.

Τις πρώτες αντιδράσεις, από την εφαρμογή των νέων μέτρων, των ιδιοκτήτων καφετεριών και μπαρ, μετέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφεζυθοποιών, Παναγιώτης Βασιλούδης. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι οι πελάτες φαίνεται να έχουν αποδεχθεί τα μέτρα, με αποτέλεσμα -τουλάχιστον στην αρχή- να μην υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις.

ΣΕΡΡΕΣ

Αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα και ποινές που θα φτάνουν μέχρι και την προσαγωγή τους στο αυτόφωρο θα βρεθούν καπνιστές και καταστηματάρχες, που θα παραβούν τις διατάξεις του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, τονίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χτες – πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου – στη νομαρχία Σερρών.

Έγινε σαφές ότι η εφαρμογή του νόμου στις Σέρρες θα εποπτεύεται, από τη Δημοτική Αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων του νομού. Μάλιστα, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ενεργοποιηθούν άμεσα, ώστε να υπάρχει γενική εποπτεία.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Τελεία και παύλα», δήλωσε στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς. Υποστήριξε, επίσης, πως «το θέμα είχε ξεκαθαριστεί από πέρσι για την εφαρμογή του μέτρου. Οι επιχειρηματίες δεν έπρεπε να κάνουν επενδύσεις στα καταστήματα τους για ξεχωριστούς χώρους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να ενημερώνουμε τους πελάτες μας και να προβαίνουμε συστάσεις σε αυτούς, που δεν συμμορφώνονται».

ΓΡΕΒΕΝΑ

Θετικοί στην εφαρμογή του νόμου περί ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον νομό Γρεβενών, καθώς το θέμα έχει άμεση σχέση με την υγεία.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της περιοχής και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γρηγόρης Τσαραπατσάρης, «υπάρχει έντονος προβληματισμός για περαιτέρω μείωση της κίνησης στα καταστήματα, λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος».

Ήδη, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσαραπατσάρης, ο τζίρος στα καφέ, τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα έχει μειωθεί από 40% έως και 70%, λόγω της οικονομικής κρίσης και αρκετοί καταστηματάρχες θεωρούν ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα επηρεάσει αρνητικά ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις τους.

ΛΑΡΙΣΑ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Λάρισας δείχνουν, σε πρώτη φάση, να εφαρμόζουν τον νόμο για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους.

Βέβαια, οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους καπνιστών πελατών, έχουν ήδη εκδηλωθεί, αλλά το γεγονός ότι η καλοκαιρία επιτρέπει να κάθονται έξω, δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται να είναι για τους δήμους ο έλεγχος εφαρμογής του νόμου, αφού μεταξύ άλλων έχει ανατεθεί και στις Δημοτικές Αστυνομίες και οι δήμοι, από την πλευρά τους, δηλώνουν δυσκολία διεκπεραίωσης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και λόγω του γενικότερου πλαισίου, με «αρμοδιότητες, που επιβάλλονται, χωρίς να εξασφαλίζονται οι κατάλληλοι πόροι».

Εξάλλου, όπως και κατά την προηγούμενη απόπειρα εφαρμογής του μέτρου, μία κινητικότητα, όχι ιδιαίτερα υψηλή, παρουσιάζεται και στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας, όπου προσέρχονται ενδιαφερόμενοι για να ενημερωθούν για τις δυνατότητες, που παρέχει το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

ΠΑΤΡΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ή και βδομάδες, εκτιμάται ότι θα φανεί στην πράξη, κατά πόσον καπνιστές και καταστηματάρχες προτίθενται να εφαρμόσουν τον νέο νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Την πρώτη ημέρα εφαρμογής, πάντως, οι περισσότεροι καπνιστές απέφυγαν να ανάψουν τσιγάρο σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους και σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Άλλωστε, στα περισσότερα καταστήματα, τα σταχτοδοχεία είχαν απομακρυνθεί από τους εσωτερικούς χώρους, ενώ στις περιπτώσεις που κάποιοι δεν ήθελαν, ή δεν μπορούσαν, να καθήσουν σε πλατείες ή πεζόδρομους, προτίμησαν να ανάψουν τσιγάρο δίπλα σε ανοικτά παράθυρα. Όσο για τους δημόσιους χώρους και υπηρεσίες, ήδη από πέρσι, οι καπνιστές απέφευγαν να καπνίζουν.

Στο ερώτημα, όμως, τι θα συμβεί όταν οι καιρικές συνθήκες αλλάξουν, οι απαντήσεις είναι διχασμένες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα σεβαστούν τον νόμο, προς όφελος της υγείας τους και άλλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να ανάψουν τσιγάρο, αδιαφορώντας για το αν τους επιβληθεί πρόστιμο και μάλλον ελπίζοντας ότι δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με κάποιο κλιμάκιο ελεγκτών. Αρκετοί, πάντως, έκαναν την … πονηρή σκέψη να επιλέγουν κάποιο κατάστημα, μακριά από το κέντρο της Πάτρας, με την ελπίδα ότι δύσκολα θα φθάσουν εκεί οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας.

ΛΑΜΙΑ

Με σχετική χαλαρότητα αντιμετωπίστηκε στη Λαμία και τις υπόλοιπες πόλεις της Φθιώτιδας η πρώτη μέρα εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες κρατούν, έτσι κι αλλιώς, τους θαμώνες των καταστημάτων στους ανοικτούς χώρους.

Στη Λαμία την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου ουσιαστικά δεν υπήρξαν έλεγχοι, αλλά μόνο ενημερωτική καμπάνια για την απαγόρευση. Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες κυρίως καφετεριών και κέντρων διασκέδασης εκφράζουν την διαφωνία τους για την εφαρμογή του νόμου, ιδιαίτερα στην υφιστάμενη περίοδο οικονομικής κρίσης.

«Προβλέπεται πλέγμα ποινών ακόμη και για ανθρώπους που μπορεί να μη βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στο κατάστημα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του σωματείου τους, Δημήτρης Γαρδίκης, σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από τη συμφωνία, ή διαφωνία, στη συγκεκριμένη νομοθεσία είναι λάθος τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται ποινές. «Θα μας υποχρεώσουν τελικά να προσλάβουμε “αυτοφωράκηδες” με μοναδικό αντικείμενο να τρέχουν στα δικαστήρια», λέει χαρακτηριστικά.

Όλα τα καταστήματα, πάντως, εξαφάνισαν τα τασάκια από τους εσωτερικούς χώρους, ενώ όσοι καταστηματάρχες δεν διέθεταν εξωτερικό χώρο, αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν υποτυπώδη καπνιστήρια στα πεζοδρόμια.

Πάντως, από την πλευρά της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα αναλάβει μέρος των ελέγχων για την τήρηση της εφαρμογής του νόμου, υποστηρίζεται πως δεν φτάσει ακόμη η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο και παράλληλα τονίζεται πως δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των ελέγχων.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, μέσα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των Τρικάλων οι πελάτες απέφευγαν να ανάψουν τσιγάρο, ενώ στα τραπέζια δεν υπήρχαν σταχτοδοχεία. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις δημόσιες υπηρεσίες, όπου οι υπάλληλοι είτε δεν κάπνιζαν, είτε όταν ήθελαν να ανάψουν τσιγάρο, έβγαιναν σε ανοικτούς χώρους.

Αρκετά ήταν και τα παράπονα που διατυπώθηκαν από μεγάλη μερίδα καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος. Όπως ισχυρίζονταν οι ιδιοκτήτες καφετεριών και άλλων καταστημάτων, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έχει μειωθεί η κίνηση εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, το μέτρο θα επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων της Ασκληπιού, Θανάσης Πλαβός, συμφωνώντας με τη διάταξη που αφορά την υγεία των πολιτών. Ταυτόχρονα, διατύπωσε επιφυλάξεις για την εφαρμογή του μέτρου, που – όπως υποστήριξε – θα είναι πολύ δύσκολη.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο θα είναι να αστυνομεύεις τους πελάτες, να ελέγξεις το κατάστημα. Φανταστείτε κάποιος να ανάψει τσιγάρο σε ένα μη ορατό σημείο του καταστήματος και να σπεύσει ο καταστηματάρχης να γκρινιάζει στον πελάτη, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο που παρακαλάμε να βάλουμε πελάτες μέσα στα μαγαζιά μας», είπε ο κ. Πλαβός.

Προβληματισμός κυριαρχεί μεταξύ των καταστηματαρχών κυρίως για τους χειμερινούς μήνες, διότι ο κόσμος θα συγκεντρώνεται μέσα στα καταστήματα, αλλά και στις πέργκολες, πλην όμως ούτε εκεί θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Υπάκουοι εμφανίζονται, σε πτώτη φάση, οι καπνιστές στην Πελοπόννησο. Ο καιρός, άλλωστε, ευνοεί τους αίθριους χώρους, συνεπώς, και το κάπνισμα. Η μεγάλη δοκιμασία θα έρθει όταν ο καφές θα προσφέρεται στο εσωτερικό των καταστημάτων. Οι θεριακλήδες, όμως, προτιμούν να μην προβληματίζονται από τώρα, καθώς το καλοκαίρι… καλά κρατεί. Οι μόνοι, που διατυπώνουν ανησυχία για μείωση του τζίρου τους, είναι οι καταστηματάρχες. Όλοι, πάντως, συμφωνούν ότι τα πρόστιμα, που προβλέπονται για τους παραβάτες, είναι πολύ τσουχτερά.

Πάντως, είτε για τον…φόβο των Ιουδαίων, είτε επειδή αντιλαμβάνονται το προσωπικό τους όφελος από την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, δηλώνουν αποφασισμένοι να πειθαρχήσουν. Ακόμη και στις περιπτώσεις προσωπικής γνωριμίας με τον καταστηματάρχη, οι καπνιστές πελάτες δηλώνουν επιφυλακτικοί να απειθαρχήσουν και να «καταστρέψουν» φιλίες, εξαιτίας των προστιμών, τα οποία υποχρεώνονται να καταβάλουν και οι επιχειρηματίες.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι εμφανίζονται οι θεριακλήδες του Ηρακλείου με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι έχουν ενημερωθεί τόσο για την απαγόρευση όσο και για τα πρόστιμα, τα οποία χαρακτηρίζουν «εξοντωτικά», ιδιαίτερα δε στην παρούσα οικονομική περίοδο, που συνδυάζονται δύο «δεινά». «Αν μας κόψουν και το τσιγάρο πώς θα πάνε κάτω τα φαρμάκια;», αναρωτιούνται.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το τσιγάρο είναι η μόνη τους απόλαυση και εμφανίζονται αποφασισμένοι να καπνίζουν στο κρύο πεζοδρόμιο, έξω από τη θαλπωρή του καταστήματος.

«Εξακολουθώ να έχω τις επιφυλάξεις μου, γιατί πιστεύω ότι ο νόμος θα τηρηθεί μόνο στην αρχή και μετά θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια», δηλώνει ο κυρ Ανδρέας, χρόνια καπνιστής, που το έκοψε πρόσφατα, και προσθέτει: «Αυτός ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί θα βοηθήσει τους καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς καπνιστές».

Όλοι συμφωνούν ότι το τσιγάρο βλάπτει και έπρεπε να παρθούν μέτρα.

«Είναι και θέμα του πολιτισμού μας», λέει η 22χρόνη Ελένη, η οποία σημειώνει ότι δεν θα διαστάσει να καλέσει το 1142 σε περίπτωση, που εντοπίσει φίλους της να καπνίζουν, σε χώρο που απαγορεύεται.

Την ίδια ώρα, πανέτοιμη δηλώνει η νομάρχης Ηρακλείου, Ευ. Σχοιναράκη – Ηλιάκη, με τις υπηρεσίες της για την εφαρμογή της νομοθεσίας, εφόσον την ευθύνη έχουν οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας είχαν μεταβεί στην Αθήνα, απ΄όπου πήραν τις απαραίτητες οδηγίες για τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης και ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Άλλωστε, τις επόμενες μέρες αναμένεται ενημέρωση του κοινού μέσα και από ειδικό έντυπο, το οποίο θα εκδώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με όσα οι επόπτες δημόσιας υγείας έχουν καταγράψει. Ακολούθως, θα υπάρξει συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κυρίως με τα νοσοκομεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τις δημόσιες υπηρεσίες και όλους τους άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους.

ΧΑΝΙΑ

Δυναμικό «αντικαπνιστικό» ξεκίνημα έγινε χθες το πρωί στα Χανιά, καθώς κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και του Κεντρικού Λιμεναρχείου, βρέθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να δουν αν εφαρμόζονται στην πράξη τα μέτρα του νόμου κατά του καπνίσματος.

Σε πρώτη φάση τα μέλη των συνεργείων ελέγχου κάνουν συστάσεις στους καταστηματάρχες και τους ενημερώνουν για την υποχρέωσή τους να αναρτήσουν πινακίδες για την απαγόρευση του καπνίσματος και να «ανοίξουν» το ειδικό βιβλίο, που προβλέπει η νομοθεσία.

«Οι έλεγχοι θα γίνονται από δύο συνεργεία, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, κατανοούν την αναγκαιότητα του μέτρου και το κρίνουν θετικά», δήλωσε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιάννης Καραντωνάκης.

«Έλεγχοι θα γίνονται στα πλοία, αλλά και σε καταστήματα, που βρίσκονται στη ζώνη ευθύνη μας», δήλωσε από την πλευρά του ο λιμενάρχης Χανίων, Αντώνης Δασκαλάκης.

Οι καταστηματάρχες δεν λένε «όχι» στο μέτρο, αλλά υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ασάφειες, που πρέπει να ξεκαθαριστούν, ειδικά ως προς την επιβολή των προστίμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καταστηματαρχών του ενετικού λιμένα Χανίων, Σταύρο Μαρινάκη, υπάρχουν αντιρρήσεις για την τήρηση του βιβλίου στα καταστήματα, όπου θα καταγράφονται οι παραβάσεις. «Θα ήταν καλύτερο να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που ισχύει και σε χώρες του εξωτερικού και η ευθύνη να βαραίνει τον καπνιστή και όχι τον καταστηματάρχη», δήλωσε.

ΡΟΔΟΣ

Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στη Ρόδο με την εφαρμογή του του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού απολαμβάνουν το κάπνισμα στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων.

Τόσο, πάντως, οι καπνιστές πελάτες, όσο και οι επιχειρηματίες, προβληματίζονται για τη συνέχεια, όταν δηλαδή οι καιρικές συνθήκες θα συγκεντρώνουν τον κόσμο στα κλειστά μέρη των καταστημάτων.

Πολλοί πιστεύουν ότι το μέτρο θα πλήξει τις επιχειρήσεις (καφετέριες, μπαρ, κ.λπ.), ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται για την εφαρμογή του, δεδομένου ότι αρκετοί δηλώνουν άγνοια της απαγόρευσης και αδιαφορία για να τη μάθουν.

ΡΕΘΥΜΝΟ: Ως «επιβεβλημένη ανάγκη» αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι τον αντικαπνιστικό νόμο

«Θα μου είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτώ τις απαγορεύσεις, αλλά, όπως πάντα, στο τέλος τα μέτρα θα αδυνατίσουν… Δεν θυμάστε τι έγινε με τα κράνη και τις ζώνες ασφαλείας; Ελλάδα είμαστε», δηλώνει ο φοιτητής του τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, για να εισπράξει την αντίδραση της φίλης του: «Βρισκόμαστε σε φάση, όπου όλα αλλάζουν στη χώρα και είναι ευκαιρία να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες σε ό,τι αφορά και το κάπνισμα. Είναι παράλογο να δεχόμαστε τη μία τα λάθη των πολιτικών και την άλλη τον καπνό του διπλανού μας. Εγώ προσωπικά δε θέλω να με πνίγει τίποτα…».

Είναι δύο ενδεικτικές αντικρουόμενες τοποθετήσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος. Γιατί το θέμα, έχει προκαλέσει στο Ρέθυμνο πολλές συζητήσεις μεταξύ νεολαίων και μη. Κι αυτή τη φορά, η απαγόρευση δεν αντιμετωπίζεται ως «επιβεβλημένο κακό», «αλλά ως επιβεβλημένη ανάγκη».

Στο Ρέθυμνο των 35.000 και πλέον κατοίκων, η απαγόρευση του καπνίσματος δεν περνάει στα… ψιλά. Είναι θεριακλήδες οι περισσότεροι από τα 30 και πάνω, αλλά και απόλυτα συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες, λόγω του υψηλού ποσοστού καρκίνων σε όλη τη Κρήτη. Σχεδόν κάθε οικογένεια στο Ρέθυμνο «κουβαλάει» από μία ιστορία για το «κακό». Μικροί και μεγάλοι έχουν γνώση περί των συνεπειών του καπνίσματος στον οργανισμό. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και τότε που κλήθηκαν να «υπακούσουν» στον νόμο Αβραμόπουλου.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δέχθηκαν με ευκολία να μην καπνίζουν μέσα στα κέντρα διασκέδασης, τα οποία -σημειωτέον- είναι γεμάτα από την Παρασκευή το μεσημέρι έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας, λόγω πληθώρας γάμων, αρραβώνων και βαφτίσεων. Μπορεί η απαγόρευση να δημιούργησε «ουρές κόσμου» πάνω από ένα τασάκι στην είσοδο των κέντρων μαζικής εστίασης και διασκέδασης, αλλά αρκετοί έλεγαν χαριτολογώντας: «Τελικά, οι νόμοι μας φέρνουν πιο κοντά».

Κάποια παρατράγουδα, σύμφωνα με αναφορές στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από εργαζόμενους μπορεί να παρουσιαστούν μιας και η απαγόρευση αφορά και τους εργασιακούς χώρους, όπου αυτή τη φορά θα «σφραγιστούν» ακόμα και τα καπνιστήρια, που είχαν δημιουργηθεί. Σε δημόσιες υπηρεσίες -όπως έλεγε ένας ταχυδρόμος- τα… στραβά μάτια δεν μπορούν να γίνουν. Στις ιδιωτικές, όμως, επιχειρήσεις είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα και συνείδησης του εργοδότη.

Ο μήνας προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ίσως και να μη χρειάζεται, σύμφωνα με Ρεθυμνιώτη αρτοποιό. «Έχει κουβεντιαστεί τόσο πολύ το συγκεκριμένο θέμα, που τελικά ο νόμος Αβραμόπουλου λειτούργησε επί της ουσίας ως περίοδος προσαρμογής», λέει.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκης, δηλώνει στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργούμε γέφυρα με τον πολιτισμό και την υγεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τη λογική κάποιες φορές την καθιερώνουμε με ποινές και νόμους. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τον δίπλα μας, τον συνάνθρωπο μας. Προσωπικά, ήμουν καπνιστής, αλλά κάποτε σε ένα κέντρο διασκέδασης, από τον πολύ καπνό δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Πήρα την απόφαση και το έκοψα. Πέρασαν έκτοτε 25 χρόνια και, όπως βλέπετε, ζω ακόμα (σσ. χαμογελά). Ορισμένοι καταστηματάρχες που ψάχνουν άλλοθι για να αντιδράσουν στον νόμο, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν ότι αυτό που προσπαθούμε εμείς σήμερα στην Ευρώπη είναι δείγμα πολιτισμού και κοινωνίας. Στον δήμο, να είστε σίγουροι, ο νόμος θα εφαρμοστεί απόλυτα, διότι έχουμε μάθει να ακολουθούμε τον πολιτισμό».

«Αίσθηση και άποψή μου είναι πως οι καπνιστές έχουν ανάγκη για συνεχή ενημέρωση περί των βλαβών στον οργανισμό από το κάπνισμα. Είναι πολύ σημαντικό θέμα η ενημέρωση και αν αυτή διακοπεί, τότε θα ξαναγυρίσουμε στο μηδέν», επισημαίνει ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Κ. Μοσχοβάκης, και προσθέτει: «Αν κάποιος πολίτης μάς ζητήσει βοήθεια, ώστε να διακόψει το κάπνισμα, να είναι σίγουρος ότι το κέντρο διακοπής καπνίσματος της πνευμονολογικής μας κλινικής λειτουργεί με πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Η προϊσταμένη της Δημοτικής Αστυνομίας της πόλης του Ρεθύμνου, Πηνελόπη Βερτούδου, καταθέτει στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είναι κάπως δύσκολο να επιβληθούν πρόστιμα, διότι εδώ είναι μικρή κοινωνία και ο ένας ξέρει τον άλλον. Όμως, πιστεύω στη συνεργασία με τους πολίτες, η οποία θα είναι αποτελεσματική μόνο μέσα από τη συνεχή ενημέρωση. Ως Δημοτική Αστυνομία, μας ενδιαφέρει η ενημέρωση των καταστηματαρχών. Άλλωστε, είναι και αυτοί, που θα πληγούν περισσότερο από τα μέτρα κατά του καπνίσματος. Διαρκώς ρωτούν γιατί να πληρώνουν οι ίδιοι τα υψηλά πρόστιμα, μιας και θα απαγορεύουν το κάπνισμα και θα έχουν τοποθετήσει τις ταμπέλες, αλλά κάποιοι πελάτες θα επιμένουν στην ανυπακοή. Τα μεικτά συνεργεία ελέγχου, μετά τον μήνα της προσαρμογής, θα βρεθούν σε διλήμματα, λόγω της λεπτής ισορροπίας μεταξύ κοινής λογικής, εφαρμογής του νόμου και του δίκιου. Εδώ στη Δημοτική Αστυνομία υπηρετούμε 13 υπάλληλοι εκ των οποίων μόνον οι πέντε καπνίζουν, αλλά, πιστεύω, πολύ σύντομα και οι συνάδελφοι αυτοί θα το κόψουν».

Ο γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής του νομού Ρεθύμνου, Χάρης Αυγουστάκης, έχει διατυπώσει δημοσίως την άποψή του: «Ο νέος νόμος είναι πιο δίκαιος από τον προηγούμενο, αφού όλα τα καταστήματα είναι ίσα προς τον νόμο, αλλά δυστυχώς θα πληγούν σε επίπεδο μείωσης πελατών και συνεπώς, συρρίκνωσης του τζίρου τους. Είναι δύσκολες, οικονομικά, οι εποχές και ήδη οι πολίτες έχουν περιορίσει τις εξόδους τους. Με το μέτρο κατά του καπνίσματος είμαστε, ως κλάδος, σίγουροι ότι θα δεχθούμε ισχυρό πλήγμα».

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline