Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ακόμη και 5χρονα παιδιά πλήττει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Ακόμη και 5χρονα παιδιά πλήττει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Ακόμη και 5χρονα παιδιά πλήττει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

  • March 23, 2010
  • 0 Likes
  • 46 Views
  • 0 Comments

Ακόμη και παιδιά ηλικίας 5 ή 6 ετών πλήττει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο ενοχοποιείται για την πρόκληση πεπτικών ελκών, ενώ η συχνότητα της λοίμωξης αυξάνει με την ηλικία.Το ανθρώπινο στομάχι και το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν μπορούν να εξολοθρεύσουν τον μικροοργανισμό. Κατά συνέπεια, το ελικοβακτηρίδιο μπορεί να αποικίζει το στομάχι για δεκαετίες έως ισόβια.

Εξαιτίας της λοίμωξης, ορισμένα άτομα εκδηλώνουν γαστρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου, η οποία δεν συνοδεύεται απαραίτητα από πόνο ή άλλα συμπτώματα. Ένας στους δέκα Έλληνες είναι φορέας του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού. Από τους φορείς, ένας στους έξι θα αναπτύξουν πεπτικό έλκος στη διάρκεια της ζωής τους. Το 90% των πασχόντων από έλκος είναι αποδεδειγμένα φορείς του μικροβίου ενώ λιγότερο από το 1% των φορέων πιθανόν να αναπτύξουν γαστρικό καρκίνο.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Γαστρεντερολόγος Ελευθέριος Δροσάκης ο οποίος θα είναι ο κύριος ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Γνωρίστε …και ξενοιάστε – Συμπτώματα Ανώτερου Πεπτικού” η οποία πραγματοποιήθηκε,στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

«Η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να γίνει αντιληπτή με σειρά δοκιμασιών, όπως το απλό τεστ αίματος, η δοκιμασία εκπνοής με σεσημασμένη ουρία και με την ιστολογική εξέταση βιοψίας μέσω γαστροσκόπησης. Η αξιοπιστία του τεστ αίματος είναι γύρω στο 80% , της δοκιμασίας εκπνοής 95% και της ιστολογικής εξέτασης 99%. Ένα ποσοστό 80% των ατόμων που είναι φορείς του ελικοβακτηριδίου δεν έχουν συμπτώματα. Μπορούν όμως να εμφανιστούν συμπτώματα στην πορεία ειδικά όταν ο ασθενής κάνει χρήση παυσίπονων ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Ο έγκαιρος εντοπισμός και αντιμετώπισή του μπορεί να προλάβει χρόνιες φλεγμονές, όπως η γαστρίτιδα και η δωδεκαδακτυλίτιδα» ανέφερε στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ Δροσάκης.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline