Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ίδρυμα Μποδοσάκη: Το ‘Αριστείο 2011’ σε Έλληνες επιστήμονες
Ίδρυμα Μποδοσάκη: Το ‘Αριστείο 2011’ σε Έλληνες επιστήμονες

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Το ‘Αριστείο 2011’ σε Έλληνες επιστήμονες

  • October 7, 2010
  • 0 Likes
  • 19 Views
  • 0 Comments

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη ανακοίνωσε ότι, επιθυμώντας να προβάλλει παραδείγματα Ελλήνων γιατρών που έχουν αφιερωθεί στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας και των ασθενών και οι οποίοι συγχρόνως επιδίδονται επιτυχώς στην έρευνα, αποφάσισε να απονείμει το “Αριστείο Μποδοσάκη” για το 2011 στο χώρο της Ιατρικής Κλινικής Έρευνας.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 20 Οκτωβρίου 2010.

Η απονομή του Αριστείου Μποδοσάκη εγκαινιάσθηκε το 2002 με τη βράβευση του καθηγητή Ιωάννη Ηλιόπουλου. Με το συγκεκριμένο βραβείο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποσκοπεί στο να προβάλλει διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες των Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής, “που μπορούν να αποτελέσουν γνήσια πρότυπα προς μίμηση και πηγή εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας”, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εν ζωή επιστήμονες που έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή είναι ελληνικού γένους, χωρίς όριο ηλικίας. Το βραβείο είναι ύψους 150.000 ευρώ και απονέμεται κάθε δύο χρόνια.

Η Επιτροπή του Αριστείου, που είναι το βασικό συμβουλευτικό όργανο στη λειτουργία του θεσμού, αποτελείται από δώδεκα μέλη, εκ των οποίων τα δέκα προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο ή το χώρο της επιστήμης και τα δύο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Τουλάχιστον τα έξι από τα δέκα μέλη πρέπει να είναι αλλοδαποί καθηγητές πανεπιστημίων ή ερευνητές μεγάλων ερευνητικών κέντρων.

Οι υποβαλλόμενες στην Επιτροπή του Αριστείου υποψηφιότητες διερευνώνται και αξιολογούνται από ειδικές επιστημονικές επιτροπές κρίσεως, στις οποίες μετέχουν αλλοδαποί επιφανείς επιστήμονες των κλάδων των Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής. Η ανακήρυξη των βραβευομένων γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Οι μέχρι σήμερα βραβευθέντες είναι οι εξής:

•    2009 Ευάγγελος Μουδριανάκης, για τις πρωτοποριακές μελέτες του επί της δομής της χρωματίνης, την κρυσταλλογραφική επίλυση της δομής του πρωτεϊνικού πυρήνα του νουκλεοσώματος, την ανακάλυψη της ιστονικής πτυχής και για τη σύνθεση της πρώτης ατομικής απεικόνισης της τρισδιάστατης δομής του νουκλεοσώματος.

•    2006 Δημήτρης Χριστοδούλου, για τη σημαντική συνεισφορά του στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας και Βαρύτητας.

•    2006 Αθανάσιος Φωκάς, για τη συνεισφορά του στην επίλυση προβλημάτων στις Μη Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις με Μερικές Παραγώγους, καθώς και την εφαρμογή αυτών των μεθόδων του σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Επιστήμης.

•    2004 Κυριάκος Νικολάου, για την εξαιρετική συμβολή του στη σύνθεση των πλέον πολύπλοκων φυσικών προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι μικροβιακές λοιμώξεις και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

•    2002 Ιωάννης Ηλιόπουλος, για το σύνολο της επιστημονικής συμβολής του, η οποία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Θεωρίας του Πεδίου της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline