Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Παγκόσμια Τράπεζα: 200 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Παγκόσμια Τράπεζα: 200 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Παγκόσμια Τράπεζα: 200 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση του Έμπολα

  • August 4, 2014
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

altΗ Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας ύψους 200 εκατ. δολαρίων για να συμβάλει στις προσπάθειες των αρχών στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Γουινέα να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του θανατηφόρου ιού Εμπολα.

Η χρηματοδότηση αυτή θα έχει σκοπό να βοηθήσει τις τρεις χώρες να βελτιώσουν τα εθνικά συστήματα υγείας τους και να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής, όπως ανέφερε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, σε σχετική ανακοίνωση.

Το χειρότερο ξέσπασμα επιδημίας του Έμπολα ως σήμερα έχει θέσει υπό τεράστια πίεση τους οικονομικούς πόρους και τα συστήματα υγείας των κρατών αυτών της δυτικής Αφρικής, ενώ έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση του και σε άλλες χώρες. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ήδη υπάρχουν φόβοι για κρούσμα του ιού στην Νέα Υόρκη.   

Με βάση την αρχική εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οικονομική ανάπτυξη της Γουινέας ενδέχεται να μειωθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 3,5%, εξαιτίας της επιδημίας.

Σιέρα Λεόνε: Ερήμωσε όλη η χώρα στο πλαίσιο της κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα
 
“Διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη του έθνους μας”. Με αυτήν τη δραματική έκκληση, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα σήμανε γενικό συναγερμό σήμερα εναντίον της επιδημίας του Έμπολα, με την ευκαιρία της αργίας που κηρύχθηκε σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

alt

Εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια παρέμειναν κλειστά, οι αγορές και οι δρόμοι ερήμωσαν και τα μόνα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν ήταν τα οχήματα και τα ασθενοφόρα του υπουργείου Υγείας που μετέφεραν από μεγάφωνα μηνύματα προφύλαξης και υγιεινής: “Ο Έμπολα είναι πραγματικός, μην τρώτε το κρέας των νυχτερίδων, ούτε και φρούτα που έχουν μισοφαγωθεί από ζώα”. Αστυνομικοί με πολιτικά ρωτούσαν τους λιγοστούς περαστικούς για τον προορισμό τους και τους έστελναν πίσω στα σπίτια τους. Τα σχολεία έχουν διακοπές μέχρι τον Σεπτέμβριο.

“Η Φριτάουν είναι ήσυχη σαν νεκροταφείο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλόντιους Γουίλιαμς, ένας εργαζόμενος στις υπηρεσίες υγείας της πόλης. “Οι άνθρωποι έμειναν σπίτια τους, με τις πόρτες κλειστές. Πρέπει να τους χτυπάμε συνέχεια για να ανοίξουν”, είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος στο διάγγελμά του εξήγησε ότι κήρυξε αργία τη σημερινή ημέρα επειδή “η οικογένεια είναι το κλειδί στον αγώνα μας για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού Έμπολα”.

“Ως κυβέρνηση, περιορίσαμε ορισμένες δραστηριότητες για να εντείνουμε τη μάχη κατά της ασθένειας. Ζητάμε από όλους τους κατοίκους της Σιέρα Λεόνε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της ασθένειας”, υπογράμμισε ο Κορόμα ο οποίος την 1η Αυγούστου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα 60-90 ημερών.

“Είναι απολύτως απαραίτητο να μεταφερθούν όσοι έχουν κολλήσει τον ιό σε ιατρικά κέντρα, όχι μόνο για να μην τον μεταδώσουν σε άλλους αλλά και για να αυξηθούν οι πιθανότητές τους να επιβιώσουν”, διαβεβαίωσε. Στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στα σύνορα με τη Γουινέα και τη Λιβερία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μέχρι σήμερα, η κατάσταση σήμερα ήταν σχετικά ήρεμη.

“Οι άνθρωποι αναφέρουν τα κρούσματα εθελοντικά. Όλοι ανεξαιρέτως τήρησαν τη διαταγή και έμειναν στα σπίτια τους” είπε ο διευθυντής ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού του Καϊλαχούν, ο Φοντάι Σατζούμα. “Όλοι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και συνεργάζονται”, πρόσθεσε.

Στην πόλη Κενέμα, μια άλλη εστία της ασθένειας, τα καταστήματα έκλεισαν και τα μοτοταξί -που αποτελούν το βασικό μέσο μεταφοράς στην περιοχή- τράβηξαν χειρόφρενο.

“Οι δρόμοι είναι έρημοι. Κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα, περιπολικά και στρατιωτικά οχήματα”, είπε ένας δημοσιογράφος εξηγώντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο ανεφοδιασμός των κατοίκων με τρόφιμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline