Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Διπλασιάστηκαν οι νέοι που καπνίζουν την τελευταία 20ετία στη Βουλγαρία
Διπλασιάστηκαν οι νέοι που καπνίζουν την τελευταία 20ετία στη Βουλγαρία

Διπλασιάστηκαν οι νέοι που καπνίζουν την τελευταία 20ετία στη Βουλγαρία

  • March 17, 2010
  • 0 Likes
  • 27 Views
  • 0 Comments

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών στη Βουλγαρία που καπνίζουν, μέσα σε δύο δεκαετίες, σύμφωνα με συγκριτική ανάλυση του Εθνικού Κέντρου Προστασίας της Υγείας.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο υποδιευθυντής του Κέντρου, Πλάμεν Ντιμιτρόφ, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση χρήσης προϊόντων καπνού μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την υγεία όσων καπνίζουν στην παιδική ή εφηβική ηλικία.

Ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε σε στοιχεία μίας εθνικής, αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης, που διεξήχθη το 2008, με τη συμμετοχή (ανώνυμα) 2.587 παιδιών από την 7η έως την 9η τάξη του σχολείου, επισημαίνοντας πως το 21% των ερωτηθέντων απάντησε πως ξεκίνησε το κάπνισμα προτού καλά-καλά συμπληρώσει τα δέκα του χρόνια.

Μάλιστα, σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα του 2002 καταγράφεται μικρή μείωση (6,9%) στον αριθμό των νέων που δηλώνουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το κάπνισμα.

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το στοιχείο ότι, το ένα τρίτο των μη καπνιστών δήλωσε πως έχει την επιθυμία ή περιέργεια να ξεκινήσει το κάπνισμα.

Σε μια άλλη, διαδικτυακή έρευνα, σε εφήβους 13-18 ετών, το 61% όσων συμμετείχαν δήλωσαν ότι καπνίζουν και, μάλιστα, το κάπνισμα είναι περισσότερο διαδεδομένο μεταξύ των κοριτσιών σ’ αυτή την ηλικία. Το 47% των κοριτσιών που καπνίζουν θεωρούν ότι το κάπνισμα τις κάνει πιο αδύνατες…

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline