Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η Λιραγλουτίδη είναι το νέο φάρμακο για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Η Λιραγλουτίδη είναι το νέο φάρμακο για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Η Λιραγλουτίδη είναι το νέο φάρμακο για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

  • April 27, 2009
  • 0 Likes
  • 56 Views
  • 0 Comments

Ένα νέο φάρμακο, που ρυθμίζει το σάκχαρο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, χωρίς να προκαλεί υπογλυκαιμία και ταυτόχρονα μειώνει το βάρος τού πάσχοντα αναμένεται να προστεθεί στην ιατρική φαρέτρα. «Πρόκειται για την λιραγλουτίδη, ανάλογο του GLP-1, που μειώνει το σάκχαρο και το οποίο να χορηγείται σε ενέσιμη μορφή μία φορά το 24 ωρο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρικής Σχολή του ΑΠΘ Απόστολος Τσάπας, με αφορμή το 1ο Διαβητολογικό Φόρουμ Θεσσαλονίκης-Οξφόρδης, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Το νέο αυτό φάρμακο για το οποίο υπάρχει θετική εισήγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αφού πάρει έγκριση, θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο του, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, και θα καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.

“Καμία ουσία δεν θεραπεύει το διαβήτη. Όλα τα φάρμακα, που κυκλοφορούν σήμερα, ρυθμίζουν το σάκχαρο. Το νέο αυτό φάρμακο δεν θα υποκαταστήσει την ινσουλίνη, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με ινσουλίνη. Το πλεονέκτημα της λιραγλουτίδης είναι ότι, εκτός από το ότι ρυθμίζει το σάκχαρο, δεν προκαλεί υπογλυκαιμία όπως η ινσουλίνη, χορηγείται μία φορά την ημέρα, ενώ η ινσουλίνη μπορεί να χορηγείται 1-4 φορές το 24ωρο. Μειώνει δε, το βάρος του ασθενούς από 1-5 κιλά, ενώ η ινσουλίνη το αυξάνει 1-5 κιλά», εξήγησε ο κ Τσάπας.

Η λιραγλουτίδη δοκιμάστηκε επί 4 χρόνια σε μεγάλο αριθμό ασθενών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από φαρμακευτική εταιρεία της Δανίας με θετικά αποτελέσματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ένα χρόνο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ