Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Λειτουργία 17 νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ
Λειτουργία 17 νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ

Λειτουργία 17 νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ

  • October 15, 2010
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

Στη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με τη χρήση τοξικών ουσιών αναφέρθηκαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη, ανακοινώνοντας παράλληλα τη λειτουργία 17 νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα λειτουργήσουν οι 17 αυτές νέες μονάδες, από τις οποίες τέσσερις στην Αθήνα, στα νοσοκομεία «Αττικό», «Ελπίς», «ΚΑΤ» και «Τζάνειο», από το οποίο αναμένεται η τελική απάντηση. Επίσης, στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να λειτουργήσουν δύο μονάδες στη Θεσσαλονίκη και απο μία σε Κομοτηνή, Καστοριά, Ιωάννινα, Κοζάνη, Βέροια, Σέρρες, Τρίπολη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Μυτιλήνη.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ θα έχουν τη δυνατότητα στους επόμενους δύο μήνες να συνταγογραφούν τα υποκατάστατα, όπως μεθαδόνη και άλλα, στους χρήστες τοξικών ουσιών.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της ίδρυσης των νέων μονάδων, παρουσιάστηκαν ευρήματα έρευνας του ΟΚΑΝΑ, η οποία έγινε από την Ομάδα Street Words το Σεπτέμβριο του 2010 σε έντεκα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το 85% των χρηστών συχνάζουν στο κέντρο της πόλης και το 15% είναι ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα. Το 78% από αυτούς είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 33,7 έτη. Από το σύνολο των ερωτηθέντων (275 άτομα), 113 δήλωσαν ότι ήδη έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη έκανε λόγο για τη «λίστα της πιάτσας» και εκτίμησε ότι αυτή δημιουργείται από τους μη ενταγμένους στα προγράμματα και είναι απόροια της μεγάλης λίστας αναμονής για να μπουν σε αυτά.

Αυτό, όπως εξήγησε, είναι και η αιτία για τα προβλήματα της κοινωνικής όχλησης που παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας. Κάτι που επιβεβαιώνει και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που έγινε τον περασμένο Ιούλιο και αναφέρεται στις καταγγελίες των κατοίκων.

Η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου, κατέληγε η συγκεκριμένη έρευνα, οφείλεται στην ανεπαρκή παρέμβαση του κράτους και απέδιδε ευθύνες στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας του πολίτη.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα ελεγχθούν, όσον αφορά τις μεθόδους που εφαρμόζουν, όλες οι ιδιωτικές κλινικές απεξάρτησης.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline