Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. ‘Ουρές’ στη γραμμή 1142 για το κάπνισμα
‘Ουρές’ στη γραμμή 1142 για το κάπνισμα

‘Ουρές’ στη γραμμή 1142 για το κάπνισμα

  • September 6, 2010
  • 0 Likes
  • 47 Views
  • 0 Comments

Περισσότερες από 10.000 κλήσεις δέχθηκε την  πρώτη  και δεύτερη μέρα αντίστοιχα, εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το κάπνισμα «1142».

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, το ενδιαφέρον του κοινού για τα μέτρα περί απαγόρευσης του καπνίσματος υπήρξε εντονότατο, καθώς κατά τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου νόμου, οι κλήσεις για ενημέρωση έφθασαν τις 10.418.

Ως χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των πολιτών, αναφέρεται ότι όλο τον μήνα Αύγουστο, ο αριθμός των κλήσεων ήταν 9.234.

Ειδικότερα, την προηγούμενη Τετάρτη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου, η γραμμή δέχθηκε 5.466 κλήσεις και την Πέμπτη δέχθηκε 4.952 κλήσεις, από τις οποίες οι 60 αφορούσαν καταγγελίες.

Στο μεταξύ, το συτονιστικό επαγγελματιών μπαρ, καφέ και εστιατορίων, καλεί τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να συμμετάσχουν στην εκστρατεία «”άρνηση” για να καταστεί ο νόμος ανενεργός». Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. «Η πτώση στα καταστήματά μας θα είναι κάθετη», δήλωσε στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του συντονιστικού, Δημήτρης Αρβανίτης, προβλέποντας μείωση στην κίνηση, κυρίως των μπαρ, ακόμη και κατά 90%, και διευκρινίζοντας: «Δεν το λέμε αυθαίρετα αυτό, έχουμε την εμπειρία από πέρσι, που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου Αβραμόπουλου, όπου τα μαγαζιά, που τον εφάρμοσαν, άδειασαν». Ο κ. Αρβανίτης υποστήριξε ότι η πλειονότητα των πελατών στα καφέ – μπαρ είναι καπνιστές, σε ποσοστό, που αγγίζει ακόμη και το 95%.

Επικαλέσθηκε, δε, πρόσφατη έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και σύμφωνα με την οποία, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο. Εξάλλου, ποσοστό 75 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λπ.

Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε επιχειρήσεις-χώρους εργασίας, ενώ στην ερώτηση «ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι, που θα σας ωθούσαν για να διακόψετε το κάπνισμα», 81% αναφέρουν λόγους υγείας, 32% την τιμή των καπνικών προϊόντων, 4,7% αναφέρουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια κ.λπ. και μόλις το 1,7 την απαγόρευση της διαφήμισης και των προωθητικών ενεργειών καπνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του συντονιστικού, ο κ. Αρβανίτης είπε ότι, σε πρώτη φάση, ξεκινά η εκστρατεία της «άρνησης», στο πλαίσιο της οποίας όλοι όσοι συμμετέχουν στο συντονιστικό θα αναρτήσουν στα καταστήματά τους αφίσα, που θα δηλώνουν την «άρνηση» συμμόρφωσης στον νόμο, δεν θα μαζέψουν τα τασάκια από τα τραπέζια και φυσικά θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν, ο καθένας, βέβαια, με δική του ευθύνη.

Σε ερώτηση τι θα κάνουν οι επιχειρηματίες με τα πρόστιμα, ο κ. Αρβανίτης απάντησε: «Από το μαρτύριο της σταγόνας, προτιμούμε να καταθέσουμε μόνοι μας τις άδειες λειτουργίας και να τελειώνουμε». Εκτός από την εκστρατεία της «άρνησης» το συντονιστικό των επαγγελματιών έχει έρθει σε επαφή με νομικούς για να προσβάλουν τον νόμο και να ζητήσουν την κατάργησή του.

Στο συντονιστικό των επαγγελματιών καφέ, μπαρ και εστιατορίων συμμετέχουν αυτή τη στιγμή περίπου 90 επιχειρήσεις, που απασχολούν περίπου 400 εργαζόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: