Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η 11η Σεπτεμβρίου “έφερε” λιγότερα αγόρια στις ΗΠΑ
Η 11η Σεπτεμβρίου “έφερε” λιγότερα αγόρια στις ΗΠΑ

Η 11η Σεπτεμβρίου “έφερε” λιγότερα αγόρια στις ΗΠΑ

  • June 8, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Το διάχυτο στρες που προκάλεσε στον πληθυσμό το ψυχολογικό σοκ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, φαίνεται πως, μεταξύ άλλων, είχαν μια απρόσμενη παρενέργεια: τη γέννηση λιγότερων αγοριών στις ΗΠΑ κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, υπό τον Τιμ Μπρούκνερ, δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “Biomed Central Journal“, σύμφωνα με το BBC, όπου αναφέρουν ότι το τραγικό συμβάν της 11ης Σεπτεμβρίου είχε επιπτώσεις ακόμα και σε άτομα που δεν συνδέονταν άμεσα με τις απώλειες των χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στους δίδυμους πύργους της Ν.Υόρκης, σε βαθμό που παρατηρήθηκε γενικότερη αύξηση στον αριθμό αποβολών και θανάτων αρσενικών εμβρύων.

Οι ερευνητές κατέγραψαν απότομη άνοδο γύρω στο 12% στις καταγεγραμμένες αποβολές και θανάτους αγοριών καθ’ όλο το Σεπτέμβριο 2001 (όμως η πραγματική αύξηση εκτιμάται ότι ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς αρκετές περιπτώσεις δεν καταγράφονται στα ιατρικά αρχεία), καθώς και τη γέννηση σημαντικά λιγότερων αγοριών, σε σχέση με τα αναμενόμενα, και κατά τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες.

Όπως είπε ο Μπρούκνερ, σύμφωνα με τη λεγόμενη “θεωρία του κοινοτικού πένθους”, οι κοινωνίες αντιδρούν με συναισθηματικά αρνητικό τρόπο σε τραγικά συμβάντα εθνικού βεληνεκούς, παρόλο που οι άνθρωποι δεν έχουν άμεση εμπλοκή με τα συγκεκριμένα περιστατικά. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έρευνα, αυτή η ψυχική αντίδραση λόγω του σοκ οδηγεί σε γεννήσεις λιγότερων αγοριών, καθώς επηρεάζονται άμεσα οι έγκυες γυναίκες, ιδίως όσες κυοφορούν αρσενικά έμβρυα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατάσταση αυτή έχει εξελικτική ερμηνεία, καθώς σε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου το άγχος μπορεί να προκαλέσει μειωμένες γεννήσεις αρσενικών εμβρύων.

Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για κάποιου είδους μηχανισμό που έχει εξελιχτεί και διατηρηθεί από την φυσική επιλογή, ώστε να βελτιωθεί η συνολική αναπαραγωγική επιτυχία της μητέρας.

Κατά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν δύο αεροπλάνα, υπό τον έλεγχο ισλαμιστών τρομοκρατών, συνετρίβησαν πάνω στους -ύψους 110 ορόφων- “δίδυμους πύργους” του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν, προκαλώντας την κατάρρευσή τους.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline