Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. 10 συμβουλές για να έχουμε καλύτερο ύπνο
10 συμβουλές για να έχουμε καλύτερο ύπνο

10 συμβουλές για να έχουμε καλύτερο ύπνο

  • June 9, 2014
  • 0 Likes
  • 26 Views
  • 0 Comments

Στην εποχή μας η αϋπνία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Οι ρυθμοί της ζωής, μας έχουν κάνει να κοιμόμαστε λιγότερο και να συνδυάζουμε την ξεκούραση ή την ανάπαυση με άλλες δραστηριότητες εκτός του ύπνου όπως, βλέποντας τηλεόραση ή σερφάροντας στο internet.

.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σωματική και ψυχική κούραση του οργανισμού μας. Δεν μπορεί να είναι ένας άνθρωπος υγιής, χωρίς επαρκή ύπνο. Δυστυχώς για μας, το σώμα δεν έχει ξεχάσει τη σημαντική σημασία του ύπνου. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τις βασικές λειτουργίες συντήρησης του νευρολογικού στησίματος, του ενδοκρινικού, του ανοσοποιητικού, του μυοσκελετικού και του πεπτικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα, ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τη συνολική υγεία μας, ενώ έχει αποδειχτεί ότι η στέρηση του συνολικού ύπνου μπορεί να φέρει ακόμα και τον θάνατο. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα, όταν αυτά αρνήθηκαν να ξεκουραστούν, πέθαναν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ άλλων, ο ύπνος κατά την διάρκεια όλης της νύχτας, μας βοηθά:

•    Στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας

•    Στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης

•    Στην ενίσχυση της διάθεσης και της συνολικής ενέργειας του οργανισμού μας

•    Στην βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος

•    Στην αύξηση της ανοχής μας στο στρες
.
Η απώλεια του ύπνου καταστρέφει την υγεία μας. Οι λιγότερες από 6 ώρες ύπνου ημερησίως συνδέονται με χαμηλού βαθμού χρόνιες φλεγμονές, επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπνηλία, απώλεια μνήμης, παράξενη συμπεριφορά, υπνοβασία, αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, δυσκοιλιότητα και πολλά άλλα.

Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου μας και πως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί;

1. Μειώστε την έκθεσή σας στο τεχνητό φως: Το τεχνητό φως μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε την έκθεση στο φως:

•    Μην χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

•    Χρησιμοποιήστε στην κρεβατοκάμαρά σας φώτα συσκότισης σε πολύ σκούρες αποχρώσεις.

•    Καλύψτε με μια πετσέτα το ψηφιακό σας ξυπνητήρι, ή αγοράστε ένα αναλογικό ξυπνητήρι.

•    Απενεργοποιήστε όλες τις ψηφιακές συσκευές που λάμπουν στο σκοτάδι.

•    Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω, χρησιμοποιήστε μια μάσκα ύπνου.
.
2. Μην τρώτε υπερβολικά πριν πάτε για ύπνο: Φροντίστε να μην έχετε φάει υπερβολικά, ή να είστε πεινασμένοι. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα αφού έχουν φάει ένα ελαφρύ δείπνο που να αποτελείται από δημητριακά με γάλα, κράκερ με τυρί ή παρόμοια ελαφριά σνακ.
.
3. Πηγαίνετε στο κρεβάτι νωρίτερα: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, αξίζει όσο δύο ώρες μετά.
.
4. Ελαττώστε την κατανάλωση καφέ: Αποφύγετε να πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι και ιδιαίτερα τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Η καφεΐνη επηρεάζει τα βαθύτερα στάδια του ύπνου κι έτσι ακόμη και οι μικρές ποσότητες που περιέχονται στους ντεκαφεϊνέ καφέδες μπορούν να σας φέρουν αϋπνία.

5. Μειώστε τους θορύβους: Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται πολύ ελαφρά και ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να τους ξυπνήσει. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν φορέσετε ένα ζευγάρι ωτοασπίδες.
.

.
6. Αποφύγετε το κάπνισμα πριν τον ύπνο:
Η νικοτίνη είναι διεγερτική για τον οργανισμό.

7. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ: Το ποτό αργά το βράδυ, κάνει τον ύπνο μας ανήσυχο και καθόλου καλής ποιότητας. Το αλκοόλ μειώνει τον βαθύ ύπνο, ο οποίος είναι αυτός που ξεκουράζει πραγματικά τον οργανισμό μας. Εάν πάλι κάποιος θέλει να πιει ένα ποτήρι κρασί, είναι προτιμότερο να το καταναλώσει ως τις 6 το απόγευμα και όχι αργότερα το βράδυ.

8. Κλείστε το κινητό σας: Ένα ανοιχτό κινητό, ιδιαίτερα εάν αυτό μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το internet, δεν είναι ότι καλύτερο για έναν χαλαρωτικό ύπνο. Ακόμα και ο ήχος των εισερχόμενων μηνυμάτων και e-mail μπορεί αν προκαλέσει αναστάτωση. Οπότε, προτιμότερο είναι το κινητό σας να βρίσκεται σε κάποιο άλλο δωμάτιο, ή να είναι κλειστό κατά την διάρκεια της νύχτας.

9. Αγοράστε ένα σωστό μαξιλάρι: Επιλέξετε ένα μαξιλάρι που να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Ένα ανατομικό μαξιλάρι, με πούπουλα, σκληρό ή μαλακό μπορεί να μειώσει το ροχαλητό και να κρατήσει τους αεραγωγούς της μύτης σας ανοικτούς, σε μια φυσική κατάσταση.

10. Κάντε ένα χλιαρό ντους: Το χλιαρό ντους πριν πέσετε στο κρεβάτι, βοηθά στον καλό ύπνο. Η εναλλαγή του ζεστού και κρύου νερού έχει ευεργετική επίδραση στο σώμα και στο δέρμα. Επίσης, η αίσθηση της καθαριότητας, μας χαλαρώνει και μας κάνει να κοιμηθούμε καλύτερα.
.
Πηγή: Υγείαonline.gr
.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline