Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η φυματίωση απειλεί να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους
Η φυματίωση απειλεί να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους

Η φυματίωση απειλεί να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους

  • November 2, 2010
  • 0 Likes
  • 34 Views
  • 0 Comments

Χωρίς επιπλέον προσπάθειες, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από φυματίωση ως το 2015, προειδοποίησαν σήμερα εμπειρογνώμονες του προγράμματος “Στοπ στη Φυματίωση” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζοντας στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια το ποσό που θα χρειαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια για να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των θανάτων αυτών.

Κάθε χρόνο, εννέα εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια αυτή των πνευμόνων, κυρίως στην αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας (το 55% των κρουσμάτων) και της Αφρικής (30%).

Στην Κίνα και την Ινδία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα

Περίπου δυο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η φυματίωση είναι ιάσιμη, προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος κατά της φυματίωσης στον οποίο συμμετέχουν κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρίες.

Οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος τονίζουν ότι πρέπει να βελτιωθεί η παρακολούθηση των ασθενών και να δοθεί έμφαση στους πιο ευάλωτους: στους φορείς του AIDS, οι οποίοι προσβάλλονται από τη νόσο (900.000 κρούσματα κάθε χρόνο) και στους ασθενείς που αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα κατά της φυματίωσης (400.000 με 500.000 κρούσματα).

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, στον τομέα της έρευνας, πρέπει ν΄αναπτυχθούν αποτελεσματικά διαγνωστικά τεστ, νέα φάρμακα ή εμβόλιο. Εκτιμάται ότι 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την έρευνα και 37 δισεκατομμύρια για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης κατά της φυματίωσης τα επόμενα πέντε χρόνια. Εάν συγκεντρωθούν τα χρήματα αυτά, θα σωθούν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι τα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ των οποίων περισσότερα από δυο εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά”.

Η φυματίωση είναι μια μολυσματική νόσος των πνευμόνων που προκαλείται από βακτήριο και μεταδίδεται μέσω του αέρα. Ενας φορέας της ασθένειας μπορεί να μολύνει περίπου δεκαπέντε άτομα κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline