Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
«Όχι σε μεγάλα ανοίγματα, αν δεν πέσουμε στους 10-15 θανάτους»

«Όχι σε μεγάλα ανοίγματα, αν δεν πέσουμε στους 10-15 θανάτους»

Μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει άλλες χώρες της Ε.Ε. που προχωρούν ή προαναγγέλλουν άρση περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό; Με 100 θανάτους καθημερινά κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο, υποστηρίζει μιλώντας στο Euro2day.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει και συνιστά η χώρα να κινηθεί πολύ προσεκτικά στα ανοίγματα που προγραμματίζει.

«Αν δεν δούμε μια ουσιαστική πτώση στους θανάτους και στις ΜΕΘ, σίγουρα δεν είμαι υπέρ του να γίνουν μεγάλα ανοίγματα. Ίσως κάποιες βαθμιαίες κινήσεις, με προσοχή -όπως έχει κάνει μέχρι τώρα η Επιτροπή- μπορεί να γίνουν, αλλά όχι μεγάλα ανοίγματα, αν δεν δούμε βελτίωση στους σκληρούς δείκτες», λέει, ενώ θέτει τον πήχη κάτω από τους 15 θανάτους την ημέρα: «Ακόμα κι αν οι θάνατοι πέσουν στο μισό, δηλαδή στους 50, θα είναι πάρα πολύ ψηλά. Νομίζω ότι θα μπορούμε να μιλάμε για την επόμενη μέρα, όταν οι θάνατοι θα είναι μονοψήφιοι ή χαμηλά διψήφιοι, μέχρι 15, ανεξαρτήτως αριθμού κρουσμάτων. Θα πρέπει να πάμε με τα πραγματικά δεδομένα και όχι με υποθέσεις».

Οι επτά λόγοι του ρεκόρ απωλειών

Ο καθηγητής δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την επιμονή των σκληρών δεικτών σε τόσο υψηλά επίπεδα και εντοπίζει τις αιτίες σε επτά παράγοντες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνει την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, που δημιουργούν πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία, αλλά και τη μη προμήθεια διαθέσιμων θεραπευτικών «όπλων», όπως το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab.

Αναλυτικά οι επτά λόγοι είναι οι εξής:

1) Ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ή πλημμελώς εμβολιασμένων (χωρίς 3η δόση) ατόμων μεγάλης ηλικίας.

2) Η καθυστερημένη άφιξη στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα όσων είναι κατά των εμβολίων ή δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό.

3) Η κατάχρηση αντιβιοτικών, ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. «Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη και από τους πρώτους παγκοσμίως στη χρήση αντιβιοτικών, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία πολυανθεκτικών στελεχών μικροβίων μέσα στα νοσοκομεία και έτσι πολλοί ασθενείς καταλήγουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Δεν γνωρίζω πόσοι, αλλά σίγουρα ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο έχουν τα στοιχεία και θα ήταν καλό να τα δημοσιοποιήσουν», σημειώνει.

4) Η απουσία ενιαίας αντιμετώπισης των ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. «Μερικές φορές, οι αρχικοί θεράποντες γιατροί χορηγούν περιττές θεραπείες, όπως κορτιζόνη ή αντιβιοτικά, τα οποία σίγουρα δεν συμβάλλουν και πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις επιδεινώνουν την εξέλιξη της νόσου», λέει και συμπληρώνει: «Η χορήγηση κορτιζονούχων σε κάποιον που έχει κλείσει ο λαιμός και έχει βήχα μόνο κακό μπορεί να κάνει, γιατί μειώνει την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού, που τη χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση. Τα κορτιζονούχα είναι χρήσιμα σε άτομα που νοσηλεύονται και βρίσκονται στη βαριά φάση, έχει ξεκινήσει ο καταρράκτης των κυτταροκινών και θέλουμε να μπλοκάρουμε αυτή την ανεξέλεγκτη ανοσιακή απόκριση».

5) Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερους θανάτους, αν είχαμε τα διαθέσιμα φάρμακα τα οποία μπορούν να χορηγηθούν νωρίς για να αποτρέψουν τη νοσηλεία, όπως το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab, το μόνο που είναι αποτελεσματικό απέναντι στην Όμικρον. «Έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ, υπάρχει συμφωνία της Ε.Ε. για την προμήθεια 220.000 δόσεων από τις χώρες της Ευρώπης, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το έχουμε ακόμα. Η αποτελεσματικότητά του είναι 90%, δηλαδή από τους 10 που είναι σε κατηγορία υψηλού κινδύνου να βρεθούν στο νοσοκομείο όταν μολύνονται, οι 9 δεν θα καταλήξουν εκεί, αν το πάρουν έγκαιρα», επισημαίνει.

6) Η κούραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο επί δύο χρόνια λειτουργεί σε εξαντλητικούς ρυθμούς με πολύ μικρά διαλείμματα, με τις απανωτές φάσεις της πανδημίας. «Μπορεί να υπερβάλλουν εαυτούς αλλά είναι εξαντλημένοι και δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν», αναφέρει.

7) Η ανισότητα μεταξύ των νοσοκομείων. Τα επαρχιακά νοσοκομεία με τις ελλείψεις τους σίγουρα είναι δύσκολο να παρέχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών με αυτό που παρέχουν τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε συνθήκες πίεσης, λόγω του κορωνοϊού, αυτές οι ανισότητες αναδεικνύονται περισσότερο.

Εντός του 2022 επιστροφή σε μερική κανονικότητα

Ο καθηγητής συμμερίζεται τη συγκρατημένη αισιοδοξία πολλών επιστημόνων για τον επικείμενο έλεγχο της πανδημίας, θεωρώντας πως με όπλα τα εμβόλια και τα φάρμακα, η επιστήμη κατάφερε να μην ακολουθεί πλέον τον κορωνοϊό.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τόσο τον κορωνοϊό, αλλά μπορούμε να εμπιστευτούμε τα όπλα που έχουμε εναντίον του, που είναι τα εμβόλια, αλλά και τα αντιιικά φάρμακα που θα προστατεύουν όσους δεν θα καλυφθούν από αυτά. Πιστεύω ότι έχουμε μπει πλέον στη φάση που κερδίζουμε τη μάχη», υπογραμμίζει, για να συμπληρώσει: «Νομίζω ότι το 2022 είναι η τελευταία χρονιά που μας απασχολεί ο κορωνοϊός σε αυτή την έκταση. Θα ελεγχθεί και θα έχουμε μπει σε μια έστω εν μέρει κανονικότητα πριν το τέλος του χρόνου».

Για τα νέα εμβόλια πρωτεϊνικής τεχνολογίας -της Novavax που έχει εγκριθεί και αναμένεται και της Sanofi που θα ακολουθήσει σε μερικούς μήνες-, ο κ. Μανωλόπουλος διατυπώνει την ελπίδα πως θα πείσουν κάποιους από τους διστακτικούς να εμβολιαστούν. «Τα εμβόλια αυτά περιέχουν έτοιμη την πρωτεΐνη ακίδα, ενώ με τα mRNA εμβόλια δίνουμε την πληροφορία στα κύτταρα να συνθέσουν αυτή την πρωτεΐνη. Άρα δεν έχουν καμία σχέση με το mRNA, γεγονός που πιθανό να συμβάλει ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν κάποιοι οι οποίοι φοβούνται τη νέα τεχνολογία, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δοκιμασμένη. Παρόλο που η φοβία αυτή είναι αστήριχτη», καταλήγει.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts