Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Όσπρια και δημητριακά: όπλα κατά του… καρκίνου!

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι φυσικές ουσίες, που υπάρχουν σε αφθονία σε διάφορα τρόφιμα, μπορούν να μας προστατεύουν από πολλές ασθένειες.

Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε από βρετανούς επιστήμονες ένα ισχυρό συστατικό με αντικαρκινική δράση σε τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης. Όπως υποστηρίζουν, ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε δημητριακά, φασόλια και ξηρούς καρπούς, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης της επάρατης νόσου.

Οι άνθρωποι που τρώνε όσπρια, όπως φασόλια ή φακές, 2 με 3 φορές την εβδομάδα, μειώνουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων – μικρά εξογκώματα, δηλαδή, στα τοιχώματα του εντέρου, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινώματα. Επίσης, όσοι τρώνε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασιών σε μεγάλο ποσοστό επίσης.

Το διατροφικό μυστικό που κρύβεται στα όσπρια, βρίσκεται στη φυσική ουσία ινοσιτόλ – πενταφωσφορικό άλας, ουσία μη τοξική, διαλύσιμη στο νερό. Η ουσία συναντάται σχεδόν σε όλα τα όσπρια και κυρίως στις φακές και τα φασόλια, τα δημητριακά και ξηρούς καρπούς το οποίο αποτρέπει την ανάπτυξη όγκων.

Η έρευνα των Βρετανών, που έγινε σε ζωντανά ποντίκια και σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής, δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Κάνσερ Ρισέρτς.

Οι επιστήμονες προς έκπληξη τους, διαπίστωσαν ότι η ουσία παρεμποδίζει τη δράση ενός ενζύμου, το οποίο συμμετέχει σημαντικά τη δημιουργία όγκων, αλλά και ενδυναμώνει τη δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αποθεραπεία. Έκανε μάλιστα περισσότερο αποτελεσματική τη θεραπεία κατά των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών και των πνευμόνων.

Η ουσία, σε αντίθεση με πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα, δεν είναι τοξική ακόμη και σε ψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα πλεονέκτημα για τη χρήση της στον άνθρωπο, καθώς θα μπορούσε να δίνεται παράλληλα με την χημιοθεραπευτική αγωγή.

Το επόμενο στάδιο της ιατρικής επιστήμης θα είναι να ασχοληθεί πιο επισταμένα για να διαπιστωθεί πρακτικά αν αυτή η ευεργετική δράση του φωσφορικού άλατος μπορεί όντως να αξιοποιηθεί σε θεραπεία ατόμων που πάσχουν από καρκίνο, ενισχύοντας έτσι και τη δράση των ίδιων των χημειοθεραπειών.

LD

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts