Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώνε οι πάσχοντες από ΧΑΠ (εικόνες)

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώνε οι πάσχοντες από ΧΑΠ (εικόνες)

Η σχέση Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας και διατροφής έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών επιστημονικών μελετών στο παρελθόν.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση αυτή, ερευνητές από τη Σουηδία και την Πολωνία παρακολούθησαν την αναπνευστική υγεία περισσότερων από 44.000 αντρών ηλικίας 45-79 ετών για διάστημα 13 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ΧΑΠ.

Για κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος ΧΑΠ φάνηκε να μειώνεται κατά 4-8%, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες επιβαρυντικοί για την υγεία των πνευμόνων.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τους ερευνητές, μετριάζει τον κίνδυνο ΧΑΠ επειδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες των προϊόντων αυτών επιδρούν στο οξειδωτικό στρες και στις φλεγμονές, δύο παράγοντες που εμπλέκονται στην πάθηση.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές αξιολόγησαν ποια προϊόντα συσχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο ΧΑΠ. Η ανάλυση τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα φρέσκα προϊόντα που παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία είναι τα εξής:

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts