Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Φάουτσι: Ποιοι θα κάνουν δόση εμβολίου κάθε 4-5 χρόνια

Φάουτσι: Ποιοι θα κάνουν δόση εμβολίου κάθε 4-5 χρόνια

Οι ΗΠΑ βγαίνουν από την «πλήρη» πανδημική φάση της Covid-19, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, καθώς προέβλεψε ότι ένας συνδυασμός εμβολιασμών, θεραπειών και προηγούμενης μόλυνσης θα κάνει σύντομα τον ιό πιο διαχειρίσιμο.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι είπε στους Financial Times ότι ελπίζει πως θα μπει τέλος σε όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Στα πιο αισιόδοξα σχόλιά του σχετικά με την πορεία της πανδημίας από την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον, ο Φάουτσι περιέγραψε ένα σενάριο στο οποίο οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες θα ηγούνται της απόκρισης στον ιό και όχι η κυβέρνηση Μπάιντεν. Θα πρόκειται δηλαδή για μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε περιοχές που μπορεί να υπάρξει μια έξαρση και τα οποία θα αποφασίζονται από τις αρμόδιες τοπικές αρχές (σ.σ. στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες) και όχι από την κεντρική κυβέρνηση.

Ο Φάουτσι είπε: «Καθώς βγαίνουμε από την πλήρη πανδημική φάση της Covid-19, από την οποία σίγουρα βγαίνουμε, αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όλο και περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κεντρικό. Θα υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι που θα παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τον ιό».

Ερωτηθείς πότε μπορεί να λήξουν οι περιορισμοί, είπε ότι ελπίζει πως θα είναι «σύντομα» και συμφώνησε ότι είναι πιθανό να συμβεί φέτος. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να επαναφέρουν προσωρινά μέτρα, εάν εντοπιστούν πολλά κρούσματα στην κοινότητα.

Τα σχόλια του Φάουτσι δίνουν μια αυξανόμενη αίσθηση αισιοδοξίας μεταξύ των αξιωματούχων υγείας σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να προαναγγέλλει το τέλος της πιο επιζήμιας φάσης της πανδημίας.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων ήταν μια από τις πιο επιφυλακτικές φωνές στις ΗΠΑ σχετικά με την πανδημία και συχνά αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ένιωθε ότι ο πρώην πρόεδρος υποβάθμιζε τους κινδύνους του ιού.

Πάνω από 900.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από Covid-19. Ενώ ο καθημερινός αριθμός θανάτων της χώρας παραμένει κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, οι νέες μολύνσεις έχουν αρχίσει να μειώνονται γρήγορα, μετά από παρόμοιες μειώσεις σε χώρες όπως η Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Φάουτσι δεν επανέλαβε τον ισχυρισμό ορισμένων παγκόσμιων ηγετών ότι ο ιός γίνεται τώρα «ενδημικός». Αλλά μίλησε για την πιθανότητα σύντομα να φτάσει σε μια «ισορροπία», όπου η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πλέον να δίνει τόσο μεγάλη προσοχή στα επίπεδα μόλυνσης.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εξαλείψουμε αυτό τον ιό», είπε. «Αλλά ελπίζω ότι βλέπουμε μια εποχή που θα έχουμε αρκετούς εμβολιασμένους και αρκετούς ανθρώπους με προστασία από προηγούμενη μόλυνση, ότι οι περιορισμοί για την Covid σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν».

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως κάθε Αμερικανός θα χρειάζεται τακτικές ενισχυτικές δόσεις εμβολίων για να κρατήσει μακριά τον ιό. «Θα εξαρτηθεί από το ποιος είσαι», είπε. «Αλλά αν είστε ένα φυσιολογικό, υγιές άτομο 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να χρειάζεστε αναμνηστική δόση μόνο κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts