Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Το κάπνισμα σκοτώνει και…. τις βιταμίνες!

Στις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό, φαίνεται να συγκαταλέγεται και η επιρροή που έχει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με νέες μελέτες, το συστηματικό κάπνισμα επηρεάζει και τη διατροφή του καπνιστή. Με βάση τα αποτελέσματα, οι καπνιστές, συγκριτικά με τους μη καπνιστές, αλλά και τους πρώην καπνιστές, έχουν μειωμένα επίπεδα βιταμινών και συγκεκριμένα βιταμίνης C, E και Β12. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα τσιγάρο καταστρέφει 25-100mg βιταμίνης C. Εκτός από την καταστροφή των βιταμινών, έχει βρεθεί ότι υπάρχει συσχέτιση του καπνού με τον καταβολισμό των μυών, αφού ο καπνός προκαλεί βλάβη και στον σκελετό των μυών, λόγω της μείωσης του μεταβολισμού, με συνέπεια ακόμη και την εμφάνιση φλεγμονής.

Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών σε ποσότητα που ξεπερνά τις υπόλοιπες βαθμίδες τροφίμων, πάντα στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στοιχείων στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου των πνευμόνων στους καπνιστές, αλλά και συντελώντας στην μακροζωία.

Όπως αναφέρουν έρευνες, όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα, το βάρος του τείνει να αυξάνεται περίπου 2 με 3 κιλά κατά μέσο όρο. Αυτό μπορεί να συνδεθεί και με το γεγονός ότι η νικοτίνη δρα και ως κατασταλτικό της όρεξης. Φαίνεται ότι η προσωρινή αυτή δράση, εξηγείται από το ότι η νικοτίνη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο εκτός των άλλων επηρεάζει και τον μεταβολισμό μας. Φυσικά, στην αύξηση του βάρους συντελεί και το τσιμπολόγημα, η καθιστική ζωή και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, αφού οι πιο πολλοί αντικαθιστούν την κίνηση του τσιγάρου… με ένα πιάτο καλομαγειρεμένου φαγητού.

Βασική, λοιπόν, προϋπόθεση για την προάσπιση και διατήρηση της υγείας, ιδιαίτερα για τους καπνιστές, είναι η επάρκεια του οργανισμού σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Εάν είστε καπνιστής, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας τροφές ενισχυμένες σε βιταμίνες ή να παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού σας. Μάλιστα, φαίνεται ότι η λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών είναι ίσως ο βασικός τρόπος που θα διασφαλίσει μια επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, σε άτομα που καπνίζουν πολύ.

LD

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts