Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Τα προβλήματα ύπνου που πρέπει να προσέξετε και ίσως σας οδηγήσουν στον γιατρό

Τα προβλήματα ύπνου που πρέπει να προσέξετε και ίσως σας οδηγήσουν στον γιατρό

Ο κατάλογος των πραγμάτων που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο ενός ατόμου είναι μακρύς. Μερικοί μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα υγείας ή διαταραχές ύπνου.

Εάν εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από ένα από τα ακόλουθα προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε το γιατρό σας, καθώς ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει κάθε όργανο και άκρο στο σώμα μας.

Ροχαλητό

Το ροχαλητό μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν δίπλα σε ένα άτομο που ροχαλίζει, ενώ ο άνθρωπος που ροχαλίζει μπορεί να αισθάνεται αβοήθητος και ένοχος. Πέρα από το κοινωνικό-συζυγικό πρόβλημα, το ροχαλητό μπορεί να υποδεικνύει ένα πολύ πιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Οι αιτίες περιλαμβάνουν παθήσεις όπως η άπνοια ύπνου, η ρινική συμφόρηση από αλλεργίες, ένα πρόβλημα θυρεοειδούς και/ή οι διευρυμένες αμυγδαλές.

Μια αιτία του ροχαλητού είναι η δόνηση των μαλακών ιστών, ειδικά στην περιοχή της μαλακής υπερώας. Άλλες αιτίες είναι η στένωση των αεραγωγών που μπορεί να προκληθεί από μια στενή ανατομική δομή στον αεραγωγό, το υπερβολικό βάρος ή ένα δομικό πρόβλημα στη βάση της γλώσσας και της υπερώας.

Άπνοια ύπνου

Μερικές φορές το ροχαλητό μπορεί να υποδηλώνει ότι κάποιος πάσχει από άπνοια ύπνου που αναπτύσσεται λόγω απόφραξης των αεραγωγών που ακολουθείται από μείωση του κορεσμού οξυγόνου. Αυτό προκαλεί ένα είδος «αφύπνισης» έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να αναπνεύσει ξανά.

Αν και τα άτομα με άπνοια ύπνου μπορούν να ξυπνήσουν πολλές φορές τη νύχτα για να αναπνεύσουν, συνήθως δεν το θυμούνται, αλλά οι συνέπειες μπορούν να εκδηλωθούν με αυξημένη κόπωση, διάφορες ασθένειες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η ΔΕΠΥ και οι καρδιακές παθήσεις ή η επιδείνωση των υπαρχόντων προβλημάτων και μπορούν αναμφίβολα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία απαιτώντας ιατρική παρέμβαση.

Χρόνιοι εφιάλτες

Οι επίμονοι εφιάλτες μπορούν να προκληθούν από μια σειρά διαφορετικών ψυχολογικών ερεθισμάτων και τα πιο συνηθισμένα είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα που διαταράσσουν ή μειώνουν την ποσότητα που κοιμάστε μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση των εφιαλτών καθώς και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Η θεραπεία των χρόνιων εφιαλτών μπορεί να είναι απαραίτητη εάν προκαλούν δυσφορία επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου. Οι εφιάλτες μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια των φαρμάκων που παίρνετε, οπότε ζητήστε από το γιατρό σας να αλλάξει τη δόση ή τη συνταγή και να δει αν οι εφιάλτες εξαφανίζονται.

Τρίξιμο δοντιών

Εάν τρίζετε τα δόντια σας (ένα φαινόμενο γνωστό και ως βρουξισμός), επιφέρει πονοκεφάλους και πόνο στο σαγόνι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους το κάνουν ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε μπορεί να μην το γνωρίζουν καν.

Το τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει όταν το στόμα είναι κλειστό και τα δόντια της κάτω και της άνω γνάθου τρίβονται μεταξύ τους. Σε μια τέτοια περίπτωση τα δόντια τρίβονται και οι μύες της γνάθου συστέλλονται και τα πάνω δόντια μπορεί να κολλήσουν στα κάτω. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον βρουξισμό, ο οποίος μπορεί να βλάψει τα δόντια, να τα φθείρει, ακόμη και να τα σπάσει. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις στους ενήλικες οφείλονται σε στρες ή άγχος και μπορούν να υποχωρήσουν με την κατάλληλη θεραπεία.

Συχνή νυχτερινή ούρηση

Ένα πρόβλημα που γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό τις κρύες νύχτες του χειμώνα ονομάζεται νυκτουρία. Εάν επισκέπτεστε το λουτρό περισσότερες από μία φορές τη νύχτα, πάσχετε από την εν λόγω πάθηση. Ο διαταραγμένος ύπνος εξαιτίας της γεμάτης ουροδόχου κύστεως εκτός του ότι σας ξυπνάει μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, νεφρικής νόσου κ.λπ.

Ορισμένες ψυχικές αιτίες συνδέονται με τη νυκτουρία. Είναι ένας δείκτης για προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη που σας ενοχλούν και προσπαθείτε ανεπιτυχώς να καταστείλετε. Υπό πίεση, το κεντρικό νευρικό σύστημα προετοιμάζεται για επιταχυνόμενη λειτουργία και δρα με αυξημένη ευαισθησία. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη διέγερση για να ενεργοποιήσουμε τα φυσικά μας αντανακλαστικά, όπως η ανάγκη για ούρηση.

Υπνοβασία, άστατος ύπνος ή ομιλία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Όλοι κινούμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά η υπνοβασία δεν υπερβαίνει πάνω από το 2% του πληθυσμού.

Ένας λόγος για τις ομιλίες και τον διαταραγμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ότι ο άνθρωπος στον ύπνο του «δραματοποιεί» τα όνειρά του στριφογυρίζοντας συχνά, χτυπώντας, κλωτσώντας ακόμα και φωνάζοντας. Επειδή βλέπουμε όνειρα στη φάση του ύπνου που ονομάζεται REM ή ταχεία κίνηση των ματιών που πολλές φορές παρατηρείται ονομάζεται διαταραχή REM.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαταραχή REM είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες, ψυχολογική δυσφορία και άλλους τύπους ψυχικών ασθενειών. Η χρήση ναρκωτικών ή η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να προκαλέσει βίαιες διαταραχές ύπνου.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts