Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Τα διάφορα είδη άγχους και οι επιπτώσεις στο σώμα

Τα διάφορα είδη άγχους και οι επιπτώσεις στο σώμα

Το άγχος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στη σωματική υγεία του ανθρώπου και πρέπει να βρίσκουμε μηχανισμούς προκειμένου να το μειώνουμε έτσι ώστε να είμαστε ευτυχείς και κατά το δυνατό υγιείς.

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα στη ζωή του ανθρώπου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αισθανθεί άγχος πριν πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά.

Βραχυπρόθεσμα, το άγχος αυξάνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό, συγκεντρώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτή η πολύ φυσική αντίδραση σας προετοιμάζει να αντιμετωπίσετε μια έντονη κατάσταση.

Εάν το άγχος ενταθεί μπορεί να αρχίσετε να ζαλίζεστε και να έχετε ακόμη και τάση λιποθυμίας. Μια υπερβολική ή επίμονη αγχώδης κατάσταση μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, αλλά συνήθως ξεκινούν από τη μέση ηλικία. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή σε σχέση με τους άνδρες.

Οι έντονοι και πιεστικοί ρυθμοί της ζωής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για μια αγχώδη διαταραχή. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως ή να εμφανιστούν χρόνια αργότερα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών άγχους οι οποίοι περιλαμβάνουν:

Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD)

Η συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος χωρίς λογικό λόγο. Η Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής (ADAA) εκτιμά ότι η GAD επηρεάζει περίπου 6,8 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες ετησίως.

Η GAD διαγιγνώσκεται όταν η ακραία ανησυχία για μια ποικιλία πραγμάτων διαρκεί έξι μήνες ή περισσότερο. Εάν η εν λόγω διαταραχή σε σας είναι ήπια, πιθανότατα να είστε σε θέση να ολοκληρώσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες, ωστόσο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη ζωή σας.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει έναν παραλυτικό φόβο για κοινωνικές καταστάσεις και κοινωνικές συναναστροφές με τον πάσχοντα να φοβάται πως θα κριθεί ή θα ταπεινωθεί από άλλους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή. Αυτή η σοβαρή κοινωνική φοβία μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και συναισθήματα ντροπής.

Περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες ζουν με διαταραχή κοινωνικού άγχους, σημειώνει η ADAA. Η τυπική ηλικία που εμφανίζεται η συγκεκριμένη διαταραχή είναι στην ηλικία των 13 ετών. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή κοινωνικού άγχους περιμένουν μια δεκαετία ή περισσότερο πριν ζητήσουν βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

Αυτή η διαταραχή αναπτύσσεται μετά από έναν τραυματικό ή μια ακραία σοκαριστική εμπειρία. Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως ή να καθυστερήσουν για χρόνια. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν πόλεμο, φυσικές καταστροφές ή σωματική επίθεση. Τα επεισόδια PTSD μπορεί να ενεργοποιηθούν χωρίς προειδοποίηση.

Ψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ)

Τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να αισθάνονται σε πολύ έντονο βαθμό την επιθυμία να εκτελέσουν συγκεκριμένες τελετουργίες (καταναγκασμός) ξανά και ξανά, ή να βιώσουν ενοχλητικές και ανεπιθύμητες σκέψεις που μπορεί να είναι οδυνηρές (εμμονές). Οι κοινοί καταναγκασμοί περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών, την καταμέτρηση ή τον συνεχή έλεγχο. Οι κοινές εμμονές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την καθαριότητα και την ανάγκη για συμμετρία.

Φοβίες

Στις φοβίες συγκαταλέγεται η κλειστοφοβία, ο φόβος του ύψους (υψοφοβία) και πολλές άλλες φοβίες. Ο πάσχον σε αυτήν την περίπτωση έχει ισχυρή επιθυμία να αποφύγει την αιτία που του προκαλεί φόβο.

Διαταραχή πανικού

Η συγκεκριμένη διαταραχή προκαλεί κρίσεις πανικού, αυθόρμητα συναισθήματα άγχους, τρόμου ή επικείμενης καταστροφής. Τα φυσικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένο αίσθημα παλμών της καρδιάς, πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να έχετε συγχρόνως διαταραχή άγχους και διαταραχή πανικού.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Μακροπρόθεσμες κρίσεις άγχους και πανικού μπορούν να προκαλέσουν τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει ορμόνες στρες σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλους, ζάλη και κατάθλιψη.

Όταν αισθάνεστε άγχος ο εγκέφαλός σας πλημμυρίζει το νευρικό σας σύστημα με ορμόνες και χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε σε μια απειλή. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι δύο παραδείγματα.

Η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες του στρες μπορεί να είναι πιο επιβλαβής για τη σωματική σας υγεία σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια έκθεση στην κορτιζόλη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αίσθημα παλμών και πόνο στο στήθος. Μπορεί επίσης να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων. Εάν έχετε ήδη καρδιακές παθήσεις, οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίων συμβάντων.

Οι βλάβες στο πεπτικό σύστημα

Το άγχος επηρεάζει επίσης το εκκριτικό και πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να έχετε στομαχόπονους, ναυτία, διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα ή να έχετε απώλεια όρεξης.

Επίσης, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των διαταραχών άγχους και της ανάπτυξης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) μετά από λοίμωξη του εντέρου. Το IBS μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό σας μια πλημμύρα χημικών ουσιών και ορμονών, όπως η αδρεναλίνη.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό αυξάνει τον σφυγμό και τον ρυθμό αναπνοής σας, έτσι ώστε ο εγκέφαλός σας να μπορεί να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Αυτό σας προετοιμάζει να ανταποκριθείτε κατάλληλα σε μια έντονη κατάσταση. Με περιστασιακό στρες, το σώμα σας επιστρέφει στην κανονική λειτουργία όταν το άγχος περάσει. Αλλά αν αισθάνεστε επανειλημμένα ανήσυχοι και αγχωμένοι ή διαρκεί πολύ καιρό, το σώμα σας δεν παίρνει ποτέ το σήμα για να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αφήνοντάς σας πιο ευάλωτους σε ιογενείς λοιμώξεις και συχνές ασθένειες. Επίσης, τα εμβόλια μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά εάν έχετε άγχος.

Αναπνευστικό σύστημα

Το άγχος προκαλεί γρήγορη αναπνοή. Εάν έχετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας από επιπλοκές που σχετίζονται με το άγχος. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Η αγχώδη διαταραχή μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως:

  • πονοκεφάλους
  • μυϊκή ένταση
  • αϋπνία
  • κατάθλιψη
  • κοινωνική απομόνωση
  • εφιάλτες
  • αϋπνία
  • θλίψη

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts