Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Συσκευή που καταστρέφει τον καρκίνο με υπερήχους περνά σε κλινικές δοκιμές | ygeiaonline.gr

Μη επεμβατικό σύστημα που καταστρέφει συμπαγείς καρκινικούς όγκους με παλμούς υπερήχων δίνει θεαματικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα και δοκιμάζεται τώρα σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancers δείχνει ότι το σύστημα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν καταστρέφει όγκους του ήπατος σε αρουραίους χωρίς ενδείξεις μετάστασης στο 80% των περιπτώσεων.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές κατέστρεψαν μόνο το 50 με 70 τοις εκατό του αρχικού όγκου –όπως φαίνεται η μέθοδος διέγειρε αρκετά το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματοζώων ώστε να επιτεθούν στα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

H συσκευή εστιάζει τα ηχητικά κύματα με ακρίβεια χιλιοστού (Marcin Szczepanski /Lead Multimedia Storyteller, Michigan Engineering)

«Ακόμα κι αν δεν στοχεύσουμε ολόκληρο τον όγκο, μπορούμε να τον αναγκάσουμε να υποχωρήσει και ταυτόχρονα να μειώσουμε τον κίνδυνο μελλοντικών μεταστάσεων» δήλωσε η Ζενγκ Σου, πρωτεργάτρια της μεθόδου.

H νέα προσέγγιση της «ιστοτριψίας» βασίζεται στον ίδιο μηχανισμό με τους γνωστούς υπερηχογράφους, εκπέμπει όμως ηχητικά κύματα πολύ μεγαλύτερου πλάτους.

Το σύστημα βομβαρδίζει τους ιστούς με ακρίβεια χιλιοστού και προκαλεί το φαινόμενο της «ακουστικής σπηλαίωσης», κατά το οποίο η ενέργεια του ήχου δημιουργεί μικροσκοπικές φυσαλίδες αερίου. Καθώς καταρρέουν, οι φυσαλίδες αυτές δημιουργούν ισχυρό ωστικό κύμα που προκαλεί μηχανικές βλάβες στα κύτταρα.

«Ο μορφομετροπέας μας, σχεδιασμένος και κατασκευασμένος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διοχετεύει παλμούς υπερήχων με διάρκεια μερικών δευτερολέπτων και μεγάλο πλάτος, οι οποίοι εστιάζονται στον όγκο και τον διαλύουν» λέει η Σου.

Το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε καρκίνους του εγκεφάλου, προσθέτει.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ωστόσο η κλινική μελέτη  #HOPE4LIVER, η οποία θα δοκιμάσει τη ιστοτριψία σε αμερικανούς και ευρωπαίους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, με τον οποίο η πιθανότητα επιβίωσης για μια πενταετία μετά τη διάγνωση δεν ξεπερνά το 20% στις ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts