Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Στον Εισαγγελέα κατά εταιρίας τηλεϊατρικής ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Στον Εισαγγελέα κατά εταιρίας τηλεϊατρικής ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, έπειτα από αυτήν της Αθήνας προκάλεσε διαφήμιση εταιρείας που παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες ιατρικής εξ αποστάσεως.

Με ανακοίνωσή του, ο ΙΣΘ χαρακτηρίζει «επιστημονικά αδιανόητο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο και πειθαρχικά ελέγξιμο να παρακάμπτονται οι κανόνες άσκησης της ιατρικής που ισχύουν από την εποχή του Ιπποκράτη και προβλέπουν λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, συνταγογράφηση και χορήγηση παραπεμπτικών για εξετάσεις.

Προαναγγέλλει την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα για το θέμα, καθώς και την πειθαρχική δίωξη γιατρών «που παραβαίνουν των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας συμμετέχοντας σε παράνομες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής ιατρικών υπηρεσιών που δεν έχουν λάβει- ούτε μπορούν ή πρόκειται να λάβουν- καμία πιστοποίηση  από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΣΘ, έχει ως εξής:

Από την εποχή του Ιπποκράτη η άσκηση της ιατρικής ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι αποσκοπούν στην αρτιότερη δυνατή φροντίδα των ασθενών.

Η λήψη ιστορικού,  η κλινική εξέταση ,  η συνταγογράφηση , η χορήγηση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις, αποτελούν ΟΛΕΣ ιατρικές πράξεις οι οποίες πρέπει να υπακούουν στον αδήριτο κανόνα της άμεσης δια ζώσης επαφής του ιατρού με τον ασθενή.

Είναι επιστημονικά αδιανόητο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο και πειθαρχικά ελέγξιμο να παρακάμπτονται οι κανόνες αυτοί.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η άυλη συνταγογράφηση  αποτελούν εργαλεία διευκόλυνσης των ασθενών. Δεν  παύει όμως να αποτελεί ιατρική πράξη και πρέπει να είναι αποτέλεσμα της δια ζώσης εξέτασης του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό του.

Οι οποιεσδήποτε διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής δήθεν ιατρικών υπηρεσιών είναι απολύτως  παράνομες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα προβεί άμεσα σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, καθώς και θα ελέγξει πειθαρχικά  όσους γιατρούς παραβαίνουν των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας συμμετέχοντας σε παράνομες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής ιατρικών υπηρεσιών που δεν έχουν λάβει- ούτε μπορούν ή πρόκειται να λάβουν- καμία πιστοποίηση  από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί σε οποιεσδήποτε ιατρικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως και να συνεχίσουν να επισκέπτονται τον θεράποντα γιατρό τους σε πιστοποιημένους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (αδειοδοτημένα ιατρεία – πολυιατρεία –νοσοκομεία –κλινικές). Επίσης, στις παρακάτω ιστοσελίδες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι πολίτες μπορούν να αναζητούν αξιόπιστες πληροφορίες για όλους τους ιατρούς μέλη του ΙΣΘ προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν επισκέπτονται πιστοποιημένο γιατρό.

Related Posts