Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Στη Λισσαβόνα η πρώτη διεθνής συνάντηση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης

Στη Λισσαβόνα η πρώτη διεθνής συνάντηση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης

Της Ανθής Αγγελοπούλου

[email protected]

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια διήμερη Τεχνική Συνάντηση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) της ΕΕ με στελέχη και επιστήμονες καθώς και εργαζόμενους και φορείς από όλη την Ευρώπη. Η συνάντηση έγινε στη Λισαβόνα 2 και 3 Ιουνίου και όλοι οι συμβαλλόμενοι αντάλλαξαν ιδές και τεχνογνωσία καθώς και βέλτιστες πρακτικές στη βάση της δικής τους εμπειρίας από την ίδρυση και λειτουργία των ΧΕΧ.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στους ΧΕΧ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η ανάδειξη της ανάγκης δημιουργίας εργαλείων παρακολούθησης και δεικτών αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους πανευρωπαϊκά, ώστε να αποτυπώνονται και να μετρούνται τα οφέλη τους.

Η Ελλάδα έδωσε δυναμικά το παρόν με τον πρόεδρο του Οργανισμού ΟΚΑΝΑ Θανάση Θεοχάρη και την ομάδα του ΧΕΧ και του STEKI 46.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επί τη ευκαιρία, παρουσίασε τον νέο ΧΕΧ της Αθήνας στους πάνω από 300 συμμετέχοντες από 54 χώρες. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου επικοινωνίας μέσω ψηφιακής πλατφόρμας διασύνδεσης όλων των ΧΕΧ για την άμεση επαφή και ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, την παρακολούθηση της «εισόδου» νέων ουσιών, αλλά και την ουσιαστικά τεκμηριωμένη με στοιχεία αξιολόγηση των ΧΕΧ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το STEKI 46 εντυπωσίασε την διεθνή κοινότητα για την καινοτομία του, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, αλλά και το πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για τη δημιουργία του, παρά τις συνθήκες της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ο ΧΕΧ του ΟΚΑΝΑ λειτουργεί με σαφείς και ρητούς όρους και προϋποθέσεις, στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα και πλήρως εξοπλισμένος για την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερδοσολογίας.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η γρήγορη αντίδραση του ΟΚΑΝΑ με τη δημιουργία και λειτουργία του ΧΕΧ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προς όφελος των ενεργών χρηστών, αλλά και της κοινωνίας, συμβάλλοντας στη μείωση της βλάβης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αποτέλεσε και έναυσμα για την απόφαση του EMCDDA να διεξάγει την επόμενη Τεχνική Συνάντηση για τους ΧΕΧ στην Αθήνα σε συνδιοργάνωση με τον ΟΚΑΝΑ.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts