Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Στα μοριακά τεστ εστιάζει η Medicon Hellas

Στα μοριακά τεστ εστιάζει η Medicon Hellas

Στο χώρο των μοριακών τεστ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η Medicon Hellas, καθώς μετά από μια επιτυχημένη πορεία κατά το 2022, κινητοποιείται φέτος προκειμένου να διευρύνει περαιτέρω την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της στο συγκεκριμένο τομέα.

Ειδικότερα, η Medicon Hellas έκλεισε την περυσινή χρονιά με κύκλο εργασιών που δεν απείχε σημαντικά από αυτόν του 2021 (στο εννεάμηνο του 2022 15,41 εκατ. έναντι 15,21 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς και προ φόρων κέρδη 2,97 εκατ. έναντι 4,08 εκατ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως επιτυχία, καθώς το 2021 η εισηγμένη είχε ωφεληθεί τα μέγιστα από τα μοριακά τεστ που διέθεσε για την διάγνωση της πανδημίας covid-19, τομέας από τον οποίο αποκόμισε πολύ χαμηλότερα έσοδα πέρυσι. Ειδικότερα, η Medicon Hellas εκμεταλλεύθηκε πέρυσι την ευκαιρία και αναπλήρωσε τον χαμένο τζίρο που προήλθε από την υποχώρηση της πανδημίας, μέσα από το λανσάρισμα διαγνωστικών τεστ που αφορούσαν άλλες κατηγορίες ασθενειών.

Επιπλέον, η εισηγμένη εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει πέρυσι σε σταθερά επίπεδα τις εξαγωγές της, παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα αυτών ήταν σχετιζόμενο με την πορεία της πανδημίας, ενώ σε ότι αφορά τις προμήθειες των κρατικών νοσοκομείων και τις υπηρεσίες των διαγνωστικών της κέντρων, οι συγκεκριμένες αγορές συνέχισαν να επηρεάζονται μέσα στο 2022 από τις πρακτικές του rebate και του claw back.

Σχετικά με τις φετινές προοπτικές της Medicon Hellas, η εισηγμένη εταιρεία αναμένεται να δώσει έμφαση στο μέτωπο των μοριακών τεστ και αυτή την περίοδο έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τη διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας στο συγκεκριμένο μέτωπο, με τεστ που θα αφορούν και άλλες κατηγορίες ασθενειών.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της εταιρείας θα εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης του δικτύου της στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων, κίνηση που δυσχεραίνεται λόγω της σημαντικής αύξησης των ενοικίων, η οποία έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, η εισηγμένη εταιρεία θα διανείμει προμέρισμα ύψους 500.000 ευρώ (0,113132 ευρώ ανά μετοχή) στις 6 Μαρτίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό της χρηματικής διανομής από τα κέρδη του 2022 θα αποφασιστεί στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, η Medicon Hellas έχει ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας που είχε αντιμετωπίσει κατά την προηγούμενη δεκαετία μετά το κούρεμα (πρόγραμμα PSI) των κρατικών ομολόγων που υποχρεωτικά είχε λάβει από το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου το τελευταίο να εξοφλήσει υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων.

Related Posts