Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Στέλιος Μυλόβας: Τα σωστά γυαλιά ηλίου προστατεύουν από σοβαρά προβλήματα

Στην Ανθή Αγγελοπούλου

Για τη χρήση των γυαλιών ηλίου εν όψει του καλοκαιριού μάς μιλά ο κ. Στέλιος Μυλόβας, οπτικός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οπτικής & Οπτομετρίας και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οπτικών. Επίσης μας εξηγεί τι είναι τα πολυεστιακά γυαλιά και πότε χρησιμοποιούνται.

Με αφορμή την έλευση της καλοκαιρινής περιόδου όπου ο κόσμος αγοράζει γυαλιά ηλίου, θα θέλατε να μας εξηγήσετε πώς πρέπει να επιλέγει κανείς το σωστό γυαλί;

Η μεγαλύτερη ασφάλεια για την σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου είναι το αδειοδοτημένο οπτικό κατάστημα. Συζητώντας με τον οπτικό-οπτομέτρη του καταστήματος τις ανάγκες μας, θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε εκείνα τα γυαλιά ηλίου που μας ταιριάζουν όχι μόνο λόγω σχήματος ή χρώματος, αλλά και προστασίας. Σήμερα προσφέρονται εξαιρετικά ποιοτικά γυαλιά ηλίου με προστασία από την ακτινοβολία, αντιανακλαστικά φίλτρα ή με πολωτικούς φακούς. Για τη σωστότερη επιλογή, θα πρέπει, αφού ενημερωθούμε από τον οπτικό-οπτομέτρη μας, να διαλέξουμε αυτά που μας αρέσουν.

Κατά τη γνώμη σας γυαλιά ηλίου φοράμε μόνο το καλοκαίρι;

Στη χώρα μας, με τον ήλιο να κυριαρχεί τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία μας όλον τον χρόνο. Τα σωστά γυαλιά ηλίου θα μας προστατεύσουν από σοβαρά προβλήματα όπως, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και άλλα.

Από ποια ηλικία πρέπει να φοράμε σε ένα παιδί γυαλιά ηλίου για προστασία;

Η προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη από τις πολύ μικρές ηλικίες. Θα πρέπει να συνδυάσουμε τα ειδικά παιδικά γυαλιά ηλίου και με άλλα μέσα, όπως καπέλο, ομπρέλα κλπ. Γενικά δεν τίθεται θέμα ηλικίας. Από τη στιγμή που το παιδί εκτίθεται στον ήλιο, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα πολυεστιακά γυαλιά για παθήσεις της όρασης. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι είναι αυτά τα γυαλιά και σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιούνται;

Τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως διορθώνουν τα προβλήματα της μεσαίας και κοντινής όρασης, προβλήματα τα οποία δεν θεωρούνται παθήσεις. Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον σχεδιασμό των πολυεστιακών γυαλιών οράσεως μας έχουν δώσει προϊόντα που μπορούν να δώσουν άνετη και σωστή όραση σε όλες τις αποστάσεις-μακριά, μεσαία και κοντά, χωρίς μεγάλη περίοδο προσαρμογής. Παράλληλα, η τεχνολογία μάς έχει δώσει πλέον τη δυνατότητα, εξειδικεύοντας τις ανάγκες διόρθωσης της όρασης, να έχουμε ειδικούς πολυεστιακούς φακούς για χρήση αποκλειστικά σε χώρους εργασίας, αλλά και σε νέους για άνετη πολύωρη μελέτη.

Συνήθως σε ποια επαγγέλματα οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πολυεστιακών γυαλιών;

Θα λέγαμε ότι όλοι οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως. Σίγουρα οι εργαζόμενοι σε γραφείο, εκπαιδευτικοί, πωλητές είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά η άνεση, η ξεκούραση και η σωστή όραση που προσφέρουν τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως είναι αναγκαία για όλους.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως αναφέρατε πρόσφατα, αναδεικνύουν τον ρόλο του οπτικού-οπτομέτρη. Τι σημαίνει οπτομέτρης για να καταλάβει το ευρύ κοινό; Και πώς αναδεικνύεται ο ρόλος τους οπτικού στις νέες συνθήκες;

Το κύριο αντικείμενο του οπτικού-οπτομέτρη είναι η διάγνωση, αποκατάσταση και θεραπεία των δυσλειτουργιών της όρασης σε κάθε επίπεδο με τη βοήθεια γυαλιών, φακών επαφής, φίλτρων, βοηθημάτων χαμηλής όρασης και εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, ο οπτικός-οπτομέτρης ως πρωτοβάθμιος εξεταστής μπορεί να δώσει ποιοτικές λύσεις με αμεσότητα και ευκολότερη πρόσβαση σε όποιον έχει ανάγκη υπηρεσίες διόρθωσης της όρασης, σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρο.

Η πρεσβυωπία μάς αφορά όλους μεγαλώνοντας. Πώς επιλέγει κανείς τα γυαλιά που χρειάζεται;

Η επιλογή του σωστού σκελετού είναι πολύ σημαντική για καλή εφαρμογή των πολυεστιακών οφθαλμικών φακών. Αν και με τους φακούς νέας τεχνολογίας μπορούμε να τοποθετήσουμε πολυεστιακούς φακούς σχεδόν σε οποιονδήποτε σκελετό, η επιλογή του θα πρέπει να γίνει με προσοχή μαζί με τον οπτικό-οπτομέτρη μας. Τώρα όσον αφορά την επιλογή αυτού του ίδιου του φακού, τότε η συνεργασία με τους ειδικούς θα μας δώσει σίγουρα σωστά αποτελέσματα.

Όταν η πρεσβυωπία συνυπάρχει με την μυωπία τότε τι είδους γυαλιά χρειάζεται κανείς;

Και πάλι πολυεστιακά. Όταν εμφανιστεί η πρεσβυωπία, οι πολυεστιακοί οφθαλμικοί φακοί μπορούν, διορθώσουν την όρασή μας, είτε έχουμε μυωπία, είτε υπερμετρωπία, δίνοντας τέλειο αποτέλεσμα στη μακρινή, μεσαία και κοντινή όραση.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts