Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
«Σκληρός δείκτης» αποτυχίας: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους

«Σκληρός δείκτης» αποτυχίας: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους

Οι “σκληροί” δείκτες της πανδημίας δείχνουν πόσο επαρκής είναι η απόκριση του συστήματος Υγείας. Στον πιο “σκληρό” από τους δείκτες, δηλαδή στους θανάτους ασθενών με Covid, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει αποτύχει οικτρά.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας κατατάσσεται στη δέκατη θέση σε θανάτους από την αρχή της πανδημίας και στην πρώτη από την αρχή του 2022. Η εικόνα είναι πολύ δυσάρεστη και δεν έχει εξηγηθεί ούτε από τους επιστήμονες ούτε από την Πολιτεία, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις από την πλευρά μας.

Το ενδιαφέρον δεν είναι απλά στατιστικό. Στοιχειώνει το αφήγημα περί επιτυχημένων χειρισμών και εγείρει κρίσιμα ερωτήματα ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Το iatronet.gr επαναφέρει την εικόνα, επισημαίνοντας πως 33.888 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας δεν μπορούν να κρυφτούν απλά κάτω από το χαλί…

Το γράφημα που ακολουθεί (πηγή: Johns Hopkins) δείχνει το πότε ακριβώς… στράβωσε το κλίμα και πού οδήγησε αυτή η εκτροπή, η οποία δεν έχει εξηγηθεί από κανέναν.

Επιβεβαιωμένοι θάνατοι ασθενών Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από την αρχή της πανδημίας (μπλε η Ελλάδα, κόκκινο η Ευρωπαϊκή Ένωση)

Συναγερμός από παντού

Το ότι οι χειρισμοί είναι…στραβοί, δεν είναι μία υποκειμενική εκτίμηση. Βασίζεται σε ατράνταχτα στοιχεία οργανισμών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Παρατίθενται ορισμένα εξ αυτών.

Με βάση τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα του ECDC, από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση, με 3.161 θανάτους ασθενών Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Από την αρχή του 2022, η Ελλάδα είναι πρώτη, με 1.193 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Σε χθεσινή έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, προβάλλεται η δεινή εικόνα των θανάτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν πως το εννεάμηνο του 2022 καταγράφηκε η χειρότερη επίδοση της τελευταίας εξαετίας.

Το πόσο άσχημα εξελίσσεται η κατάσταση φάνηκε και σε πρόσφατη έκθεση της Eurostat, στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει την πρωτιά σε υπερβάλλουσα θνητότητα, δηλαδή σε αριθμό θανάτων, οι οποίοι ξεπερνούν τον αναμενόμενο.

Επιβεβαιωμένοι θάνατοι ασθενών CoViD από την αρχή του 2022 (μπλε η Ελλάδα, κόκκινο η Ευρωπαϊκή Ένωση)

 

Πτωτική τάση

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως οι θάνατοι ασθενών με Covid έχουν πτωτική τάση στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου, όμως, η μείωση είναι πολύ πιο αργή από την αντίστοιχη των άλλων χωρών.

Την εβδομάδα από 1 έως 7 Νοεμβρίου, στη χώρα μας αναλογούσαν 15 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ήμασταν πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Κροατία. Ενδεικτικό είναι πως στις αρχές Μαρτίου, αναλογούσαν 41 θάνατοι ανά εκατομμύριο στην Ελλάδα (9η υψηλότερη θέση) και 53 στην Κροατία (4η θέση), στοιχείο που δείχνει μία πιο συνεπή υποχώρηση για την Κροατία.

Από τότε, η χώρα μας άρχισε να ανεβαίνει σταθερά στην κατάταξη, παρά το ότι η αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο μειωνόταν. Αυτό οφείλεται στο ότι στις άλλες χώρες οι θάνατοι υποχωρούν με πολύ πιο δυνατό ρυθμό. Από τον Απρίλιο έως το τέλος Ιουνίου, η χώρα μας κατείχε σταθερά την πρώτη ή τη δεύτερη χειρότερη θέση.

Related Posts